17 Ιουνίου, 2015

Το Υπερυπουργείο Εθνικής Αμύνης, Παιδείας και τα χρυσόψαρα…

Γιώργος Μαυρωτάς

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον αρμόδιο υπουργό, η ιδέα του να κάνουν φαντάροι μάθημα στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών όπου υπηρετούν τη θητεία τους. Η είδηση αυτή προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία και προβληματισμό.

Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός φιλόσοφος όπως ο κ. Μπαλτάς να συζητά την ανάθεση της ευθύνης εκπαίδευσης των παιδιών των ακριτικών περιοχών στο στρατό; Η ανάγκη του να υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές σε όλα τα δυσπρόσιτα μέρη είναι πανθομολογούμενη, αλλά το να αναλαμβάνει ο στρατός να μπαλώσει τα κενά δεν το βρίσκει ο ίδιος προβληματικό; Η θητεία με κοινωνική προσφορά είναι κάτι θετικό, αλλά όταν πρόκειται για τα ευαίσθητα θέματα της εκπαίδευσης που υπακούουν σε δικούς τους κανόνες και διαδικασίες πρέπει το θέμα να μελετηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες κάτι που προϋποθέτει προεργασία κι όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στα οποία ναι μεν αρέσκεται ο κ. Καμμένος, αλλά φαίνεται ότι συμπαρασύρει κι άλλους.

Και για να φρεσκάρουμε λίγο και τη μνήμη του κ. Μπαλτά, ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη τον Νοέμβριο του 2014 όταν για το ίδιο πρόβλημα, η ιδέα για εθελοντές εκπαιδευτικούς είχε πέσει στο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση:
“Το σκηνικό που διαμορφώνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία 24ωρα ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής!) είναι οι σκέψεις που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας για εθελοντική εργασία των αδιόριστών εκπαιδευτικών. Σκέψεις για μια πολιτική που στους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων θα προσθέσει άλλη μία, τη “νεκρή” ταχύτητα. Αυτή των απλήρωτων εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο. Είναι άγνωστο σε ποιους εκπαιδευτικούς αναφέρεται ο κύριος Λοβέρδος. Ίσως σε κάποιους που θα σιτίζονται από το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ θα δουλεύουν χωρίς αμοιβή. Είναι προφανές ότι η δήλωση του υπουργού δεν αποτελεί μόνο σκέψη, αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η μέχρι στιγμή μετατροπή της εργασίας σε απασχόληση, οργανώνεται να μετατραπεί σε χόμπι. Και σε όποιον αρέσει! Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ευθαρσώς ότι στοχεύοντας πάντα στην μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα και αν θεσμοθετήσει ο κύριος Λοβέρδος. Απορούμε τι άλλους “άσους” θα βγάλει ο κύριος Λοβέρδος από το μανίκι του τις επόμενες ημέρες”.

Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να συνεννοηθεί ο κ. Μπαλτάς με τον Αναπληρωτή Υπουργό του και το κόμμα του μην τυχόν και «καταργήσει την αντεργατική αυτή διάταξη» που έχει στα σκαριά. Εκτός κι αν το ότι ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση κάνει την εθελοντική εργασία αποδεκτή ή απλώς νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Η θέση πάντως του κ. Κουράκη στο θέμα αυτό θα έχει ενδιαφέρον…

Γιώργος Μαυρωτάς
βουλευτής Αττικής, υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

17 Ιουνίου 2015