10 Οκτώβριος, 2017

Το ευγενικό «χαστούκι» του Σταύρου Θεοδωράκη στους οπαδούς της… υστερικής αντιπολίτευσης

Guest Αρθρογράφος

Ένα γενναίο hashtag στο Twitter θα ήταν το… #BravoStavros, μετά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, για το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου.

Φυσικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού έπαιζε στο δικό του γήπεδο. Ως δημοσιογράφος, αλλά και ως ενεργός πολίτης, οικοδόμησε μια προοδευτική κουλτούρα και αντίληψη ζωής, φέρνοντας σε ρόλο πρωταγωνιστή εκείνους που το έχουν ανάγκη. Εκείνους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο περιθώριο. Τους αριθμητικά λίγους, στην αντιμετώπιση των οποίων ωστόσο, κρίνεται τις περισσότερες φορές η ποιότητα της Δημοκρατίας, αλλά και… του μυαλού μιας κοινωνίας.

Αξίζει ωστόσο να σταθεί κανείς στο σθένος που έδειξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απέναντι σε εκείνους, από τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που παρέσυραν τις ηγεσίες των δυο συγκεκριμένων κομμάτων, στην υιοθέτηση μιας… υστερικής αντιπολίτευσης. Του «όχι σε όλα», για να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Για να εξηγούμαστε: Η τακτική δεν είναι πολιτικά λανθασμένη. Είναι κατανοητή και αναμενόμενη, καθώς… δουλειά των πολιτικών κομμάτων είναι, μεταξύ άλλων, να… φάνε τη δουλειά των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Μόνο που… δεν ζούμε σε κανονικές εποχές. Δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Στα χρόνια της βαθιάς κρίσης, που το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα προκάλεσε και ανατροφοδοτεί, η κοινωνία έγινε σκληρή και απαιτητική. Δεν ανέχεται πλέον πολιτικές συμπεριφορές δήθεν και καιροσκοπικές, όπως το, να μην ψηφίζει ένα κόμμα κάτι που πιστεύει και το εκφράζει, επειδή… το ψηφίζει ένα άλλο.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι στοιχεία ταυτότητας μικρών κομμάτων. Κομμάτων άρνησης. Κομμάτων διαμαρτυρίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, «μεγάλωσε» πολύ το Ποτάμι, κυρίως σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής ηθικής, με το «χαστούκι» που έδωσε σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές.

Με μια μικρή διόρθωση, σε όσα είπε. Με τη συγκεκριμένη υστερική αντιπολιτευτική συμπεριφορά, τα κόμματα που την υιοθετούν, δεν μοιάζουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως εύστοχα σχολίασε. Μοιάζουν στη Χρυσή Αυγή. Γίνονται το τέρας που, υποτίθεται ότι παλεύουν.

Συντάκτης: Μαρίκα Λυσιάνθη

Πηγή: Ysterografa