25 Μαρτίου, 2019

To επίμαχο είναι η σύνθεση των προτάσεων και όχι τα πρόσωπα

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου στη Θεοδώρα Αυγέρη για την εκπομπή "επιΚΟΙΝΩΝΙΑ" της ΕΡΤ 3.

Το Ποτάμι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, δεν έχει δηλώσει πριν από την εκλογική διαδικασία σε ποια πολιτική ομάδα θα ενταχθεί. Αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα στηρίζουμε με τις προτάσεις μας, αλλά κυρίως και με το έργο πέντε χρόνων, καθαρά θέσεις για εμβάθυνση της Ένωσης.

Tο επίμαχο είναι η βαθύτερη ενοποίηση της ΕΕ, το επίμαχο είναι να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, το επίμαχο είναι ισχυροποιηθούν τα εργασιακά δικαιώματα και η ανάπτυξη. Είναι μία σειρά μέτρων τα οποία εκφράζουν πολλοί υποψήφιοι: Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο Τίμερμανς, τον οποίο εγώ στήριξα στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στο οποίο παρευρέθηκα ως μέλος-συνεργαζόμενος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Υπάρχουν και οι θέσεις Μακρόν – να δούμε με ποιον υποψήφιο – οι οποίες εκφράστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες και έχουν πολύ θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας - όπως η σχέση Σένγκεν και προσφυγικού.

Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να ξέρουμε πού θα στηρίζεται αυτή η συνεργασία. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστον, μέχρι η κυρία Mει να βρει τα πατήματά της, που δεν δείχνει όμως να αλλάζει τίποτα στις προθέσεις της. Γιατί από την αρχή που ξεκίνησε η υπόθεση με το δημοψήφισμα έχουν περάσει τρία χρόνια, και μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο ξέρει τι δεν θέλει. Όταν λέω “το Ηνωμένο Βασίλειο” δεν λέω μόνο την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Λέω και το κόμμα της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο. Το εργατικό κόμμα, το οποίο κατά βάθος είναι αντιευρωπαϊκό, αλλά δεν έχει δώσει καμία διαφορετική προοπτική - ούτε καν να πάμε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο εξήγγειλε και μετά το πήρε πίσω με τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι κρίμα γιατί βλέπουμε πως η παγίδευση της πολιτικής τάξης μέσα από το δημοψήφισμα οδηγεί σε ένα άτακτο Brexit.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε να μας κάνετε σοφότερους σχετικά με το τι θα συμβεί με το Brexit;

Σοφότερους όχι, γιατί θα έπρεπε να ξέρω τι υπάρχει μέσα στο μυαλό της κυρίας Mέι. Αλλά τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε καθαρά πως δεν θα δώσει μία παράταση χωρίς περιεχόμενο. Χωρίς να ξέρει δηλαδή τι θα γίνει μέσα σε αυτό το χρόνο.

Άρα ή θα ψηφιστεί η “πρόταση Μέι” - θυμίζω ότι έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων με πολύ μεγάλη πλειοψηφία - και θα προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία συντεταγμένη αποχώρηση από την Ένωση, ή μετά υπάρχουν δύο επιλογές:

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, θα δοθεί μία παράταση πολλών μηνών. Μπορεί και χρόνος ή και παραπάνω.

Αν αρνηθεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, το τελευταίο όριο είναι η 22α Μαΐου. Τότε - αν δεν υπάρξει κανένα άλλο σχέδιο Μέι - θα προχωρήσουμε σε άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι και το χειρότερο σενάριο για όλα τα μέρη.

Η εκτίμησή σας ποια είναι;

Ήταν σωστή η στήριξη, εκ μέρους του πρωθυπουργού, της πρότασης του κυρίου Τουσκ για 22 Μαΐου. Δεν είναι ανάγκη να βάζουμε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια.

Αλλά πρέπει να είμαστε καθαροί. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να ξέρουμε πού θα στηρίζεται αυτή η συνεργασία.

Και δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστον, γιατί από την αρχή που ξεκίνησε η υπόθεση με το δημοψήφισμα έχουν περάσει τρία χρόνια, και μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο ξέρει τι δεν θέλει. Δεν έχει όμως προχωρήσει.

Όταν λέω “το Ηνωμένο Βασίλειο” δεν λέω μόνο την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Λέω και το εργατικό κόμμα, το οποίο έχει αντιευρωπαϊκή ηγεσία και δεν έχει δώσει καμία διαφορετική προοπτική - ούτε καν να πάμε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο άτολμα εξήγγειλε και αμέσως πήρε πίσω.

Είναι κρίμα γιατί βλέπουμε πως η παγίδευση της πολιτικής τάξης μέσα από το δημοψήφισμα οδηγεί σε ένα άτακτο Brexit. Αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Στη χειρότερη δηλαδή κατάσταση.

Πόσο πιθανόν είναι να γίνουν αυτές οι ευρωεκλογές με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας και αν τελικά αυτές μετατραπούν σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Αν δηλαδή η συμμετοχή είναι μεγάλη μπορεί να σημαίνει “Εμείς θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”;

Όχι δεν είναι έτσι. Είναι αλήθεια πως ένα εκατομμύριο, μου φαίνεται έχουν φτάσει τα δύο εκατομμύρια, άνθρωποι έχουν υπογράψει. Και εμείς ως ευρωπαίοι βουλευτές έχουμε υπογράψει ένα κείμενο που ζητάμε ακριβώς αυτό. Να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα βάζοντας μαζί την πρόταση Μέι και την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ένα τρίτο ερώτημα που να λέει “άτακτη έξοδο”.

Φοβάμαι πως η κυβέρνηση των Συντηρητικών, η κυρία Μέι, δεν θα δεχθεί να προχωρήσουμε σε ένα καινούργιο δημοψήφισμα. Δεν το θέλει ούτε ο κύριος Κόρμπιν. Άρα θα συμβεί αυτό που σας είπα.

Και επειδή θέσατε το θέμα της συμμετοχής σε ευρωεκλογές, στις εκλογές συμμετέχουν και οι Remainers και οι Brexiteers. Συμμετέχουν και αυτοί που θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτοί που θέλουν η Βρετανία να φύγει. Αρα, αντίθετα, θα υποστηρίξουν τις ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για να δείξουν τη δύναμή τους.

Πιστεύω πως δεν θα επιτρέψουν να φτάσουμε και σε ευρωεκλογές. Γιατί - όπως σας είπα - οι ευρωεκλογές προϋποθέτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα - ενάμιση χρόνο παραπάνω ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση. Αυτοί που θέλουν το Brexit πιέζουν να γίνει έστω και άτακτο Brexit γιατί θεωρούν πως η συμμετοχή σε ευρωεκλογές θα ανοίξει ένα παράθυρο για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα μετά από ένα χρόνο. Και δεν το θέλουν με τίποτα.

Αυτές οι ευρωεκλογές - έτσι όπως το περιγράψατε εσείς - είναι και μία αναμέτρηση των ευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Ποια είναι η ανταπόκριση του Ποταμιού στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα, ο οποίος συμμετείχε στις προσυνεδριακές εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος χθες, για τη δημιουργία ενός μετώπου ώστε να μην εκλεγεί ο Βέμπερ; Θα ήθελα και τη δικής σας άποψη πάνω σε αυτό.

Εντάξει. Μη δίνουμε τίτλους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Δεν είναι “προσκλητήριο του κυρίου Τσίπρα”. Είναι πάρα πολύ καθαρό, και έχει γίνει καθαρό και από τις πρώτες εκλογές των αρχηγών των πολιτικών ομάδων...

Να σας διορθώσω λίγο: Ίσως κατά την εκτίμησή σας δεν αποδίδουν …. Όχι “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” γιατί αυτό εμπεριέχει και μια μομφή σε μένα που το μεταφέρω, μιλάει η δημοσιογράφος.

Όχι, νόμιζα πως το διαβάζετε σαν τέτοιο.

Οι Σοσιαλιστές είναι καθαροί. Όπως και το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο κύριος Βέμπερ είναι μία προσωπικότητα ισχυρή μέσα στο Λαϊκό κόμμα, αλλά από εκεί και πέρα, επειδή ο Πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει κατά πρώτον να είναι κάποιος που μπορεί να προκαλέσει συναινέσεις, δεν είναι ο κύριος Βέμπερ αυτός. Όλη του η πολιτεία μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δείχνει αυτό. Τον παρακολουθήσατε και όταν μιλούσε με τον κ. Τσίπρα, πόσο επιθετικός ήταν και στον κ. Τσίπρα και στην Ελλάδα. Βλέπουμε πως είναι ένας άνθρωπος που στο πρόσωπό του δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις.

Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι που είχε κάνει μομφή και είχε ζητήσει την παραίτηση και του κυρίου Γιούνκερ. Γιατί και αυτός δεν τους άρεσε. Ο οποίος απεδείχθη τελικά πως ήταν πραγματικά ένας φιλοευρωπαίος ηγέτης ακόμα και αν κάνουμε μεγάλη κριτική στο ότι δεν κατάφερε να προχωρήσει πολλά θέματα που άνοιξε.

Για αυτό λέω: Μη στεκόμαστε πίσω από πρόσωπα για να σηματοδοτήσουμε μία πολιτική. Γιατί μπορεί να νικηθεί ο Βέμπερ, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να νικηθεί η πολιτική της λιτότητας.

Είναι η ίδια η χρονική συγκυρία και η χρονική στιγμή που θα σας επιστρέψει και τώρα να μη στηρίξετε κανέναν προεκλογικά, ενώ είναι αυτό το επίμαχο των ευρωεκλογών;

Ναι, βεβαίως. Γιατί το επίμαχο είναι η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίμαχο είναι να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, το επίμαχο είναι βοηθηθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι μία σειρά μέτρων τα οποία εκφράζουν πολλοί υποψήφιοι: Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο Τίμερμανς, τον οποίο εγώ στήριξα στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στο οποίο παρευρέθηκα ως μέλος-συνεργαζόμενος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Υπάρχουν και οι θέσεις Μακρόν – να δούμε με ποιον υποψήφιο – οι οποίες εκφράστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες και έχουν πολύ θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά και στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας - όπως η σχέση Σένγκεν και προσφυγικού. Υπάρχει φυσικά και η θέση των Φιλελευθέρων που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και οι Πράσινοι έχουν δύο πολύ καλούς υποψηφίους.

Άρα, μπορούμε να πούμε πως οι πολίτες - οι οποίοι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και θα εκλέξουν τους επόμενους που θα προχωρήσουν το μήνυμά τους – σε οποιοδήποτε χώρο βρίσκονται θα πρέπει να εκλέξουν ανθρώπους που είναι βαθιά ευρωπαϊστές και βλέπουν το μέλλον της Ηπείρου να περνά μέσα από την ενίσχυση της Ένωσης.

Τέτοιοι και αντίθετοί τους υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Οι πολίτες πρέπει να μην κοιτάξουν τίτλους και κορυφές, αλλά να κάνουν και την προσωπική επιλογή.

Τελευταία ερώτηση σχετικά με τα “κόκκινα δάνεια”. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαπραγμάτευση ή πιστεύετε ότι, αν οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο, θα πρέπει να κατατεθεί ο νόμος από την ελληνική κυβέρνηση; Ότι δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση μονομερώς, χωρίς την συμφωνία των συνομιλητών της;

Είναι περίεργο πώς φτάσαμε να συζητάμε πάλι για μονομερείς ενέργειες, και πιστεύω πως φταίει η επίδραση των εκλογών που έρχονται.

Όπως ξέρουμε, καμία μονομερής ενέργεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όποια κουβέντα, λοιπόν, για κατάθεση ενός νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης από τη μία πλευρά και ΕΚΤ από την άλλη.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα σχέδιο θετικό - να το τονίσω αυτό - που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί τέσσερα χρόνια πριν αλλά παίζαμε, όμως τέσσερα χρόνια μετά κατατέθηκε και είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει τελικά να βρεθεί η ισορροπία ώστε να μην μπορούν οι κακοπληρωτές να διεισδύσουν και πάλι μέσα σε αυτό το σχέδιο.

Λοιπόν, απόλυτη συμφωνία και μετά κατάθεση οποιουδήποτε νόμου. Οτιδήποτε άλλο είναι για να κοροϊδευόμαστε γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει τις Τράπεζες. Άρα οτιδήποτε αφορά τις Τράπεζες δεν είναι απόφαση μίας μεριάς, είναι συναπόφαση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας.