15 Μαΐου, 2015

Tο ενδιαφέρον της Κίνας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην πελαγοδρομεί ανάμεσα σε συζητήσεις στα κομματικά της επιτελεία και να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τόπος των μεγάλων επενδύσεων» δήλωσε o Σταύρος Θεοδωράκης από τον «Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» της Cosco όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι μαζί με κλιμάκιο του Ποταμιού.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην πελαγοδρομεί ανάμεσα σε συζητήσεις στα κομματικά της επιτελεία και να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τόπος των μεγάλων επενδύσεων» δήλωσε o Σταύρος Θεοδωράκης από τον «Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» της Cosco όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι μαζί με κλιμάκιο του Ποταμιού. Ο επικεφαλής και τα στελέχη του κινήματος ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Cosco στην Ελλάδα Κάπτεν Φου Τσεν Κιου, παρουσία του Πρέσβη της Κίνας κ. Zou Xiaoli.

Μετά το τέλος της ξενάγησης ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

Η άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο να γίνει η Ευρωπαϊκή υπερδύναμη στα Βαλκάνια. Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι και οι επενδύσεις των Κινέζων στη χώρα μας βοηθούν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία να παραμείνουμε στο κέντρο της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε μας θέλουν και οι Κινέζοι -ως ευρωπαϊκή δύναμη- και από την άλλη, ταυτόχρονα, να ενισχύουμε όσο είναι δυνατόν τις σχέσεις μας με δυνατές χώρες όπως η Κίνα. Κάναμε μία μεγάλη βόλτα στις εγκαταστάσεις της Cosco όπου μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω και με τους εργαζόμενους. Υπάρχουν πάνω από χίλια άτομα που δουλεύουν εδώ, είναι όλοι Έλληνες, καθώς οι Κινέζοι είναι μόνο 7 άτομα που απασχολούνται στη διοίκηση. Υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκει δουλειά εδώ στο λιμάνι. Καλούμε την κυβέρνηση να μην πελαγοδρομεί ανάμεσα σε συζητήσεις στα κομματικά της επιτελεία και να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τόπος των μεγάλων επενδύσεων. Η Cosco και το ενδιαφέρον της Κίνας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην περιοχή.

Θα πρέπει να επισημάνω και κάτι ακόμα, κάτι που μου ανέφερε ο Captain Wei Jiafu ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας , ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι εδώ στην Ελλάδα, στο λιμάνι. Η Cosco και οι Κινέζοι είναι εντυπωσιασμένοι από την απόδοση, τη μεθοδικότητα και τον τρόπο που δουλεύουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Το λέω γιατί υπάρχει μία φημολογία στην Ευρώπη που πρέπει να υπερνικήσουμε, ότι οι Έλληνες είναι μόνο για να παρακαλάνε. Δεν είναι έτσι! Όταν υπάρχουν περιθώρια και όταν υπάρχουν δουλειές, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά καλύτερα από όλους τους άλλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επισήμανση προέρχεται από έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει στη βιομηχανία της Κίνας είναι πολύ σημαντική αφού λέει ξεκάθαρα ότι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα είναι αποδοτικοί, δημιουργικοί και βέβαια δε φοβούνται τη δουλειά.

O Πρέσβης της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, δήλωσε:

Με ευχαριστεί το γεγονός ότι ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης μας επισκέπτεται σήμερα. Πραγματικά πιστεύω πως αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και πιστεύω ότι θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να είχε γίνει και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξατε την καταλληλότερη μέρα να εκφράσετε τη συμπαράσταση σας προς την PCT (εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) , αλλά και τη θέση του κόμματος σας για τη συνεργασία ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα, και τη στήριξή σας στο κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την πρόοδο και ανάπτυξη. Η PCT είναι καινοτόμος στον επενδυτικό τομέα στην Ελλάδα και η συμβολή της στη συνεργασία μας είναι υψίστης σημασίας. Στόχος της συνεργασίας αυτής δεν είναι το συμφέρον της COSCO, αλλά το κοινό μας συμφέρον και τα αμοιβαία οφέλη. Ως, πρέσβης της Κίνας, εκφράζω την προσωπική μου στήριξη, αλλά και την στήριξη της κυβέρνησης μου για τη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα.

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μας σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη όχι μόνο για το κεφάλαιο της Κίνας, αλλά και για τα προϊόντα και την τεχνολογία μας. Οι οικονομίες της Ελλάδας και της Κίνας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Η Κίνα διαθέτει το κεφάλαιο, χαμηλό κόστος εργασίας και υψηλού επιπέδου τεχνολογία, αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματά της. Για την Ελλάδα, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική της θέση, τα προσόντα και η τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού της και η σύνδεση της με εταιρίες στη Μεσόγειο. Ως πρέσβης της Κίνας, ελπίζω πως οι δυο χώρες και οι επιχειρηματικές τους κοινότητες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με κοινό στόχο την ανάπτυξη των δύο εθνών και λαών. Στην Κίνα πιστεύουμε σε ένα ρητό, το «Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις» και μια επίσκεψη εδώ αξίζει όσο αξίζουν χιλιάδες ώρες συζήτησης. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας, και καλώ περισσότερους πολιτικούς, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και επιχειρηματίες να επισκεφτούν την Ελλάδα, και την PCT, για να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των δραστηριοτήτων μας εδώ. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο για το μέλλον της συνεργασίας μας.

Tον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν οι βουλευτές Πειραιά Νίκος Ορφανός και Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Στρατής Μουγέρ, Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνισμού και ΜμΕ και η Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη Διεθνών ΜΜΕ και Ευρωπαϊκών σχέσεων.

csc8
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Πρέσβης της Κίνας, Zou Xiaoli, Οντίν Λιναρδάτου, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Cosco Κάπτεν Φου Τσεν Κιου, Νίκος Ορφανός και Στρατής Μούγερ.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγάλες: 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

15 Μαΐου 2015