5 Ιανουαρίου, 2018

Το εμπόριο πατριωτισμού βλάπτει

Σπύρος Δανέλλης

Συνέντευξη του Σπύρου Δανέλλη στην Αξία

Τι σημαίνει για το Ποτάμι αλλά και για σας το «Κίνημα Αλλαγής»;
Το Ποτάμι έχει μια δεύτερη ευκαιρία να μπολιάσει, να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην προσπάθεια ζωογόνησης του ευρύτερου χώρου των δυνάμεων του προοδευτικού μεταρρυθμισμού, του Ευρωπαϊσμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Το Κίνημα Αλλαγής θα αποβεί χρήσιμο αν καταφέρει να πείσει τους πολίτες να του δώσουν δύναμη που θα του επιτρέψει να συνδιαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Αυτό όμως προϋποθέτει την αφύπνιση, και συμμετοχή των πολιτών, κυρίως των νεότερων που είναι και πιο δυναμικοί, απαιτητικοί και δύσπιστοι. Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους αν άμεσα και εμπράκτως αποδείξουμε πως τα βαρίδια του παλαιοκομματισμού, του πελατειασμού, του κρατισμού, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας ανήκουν στο μακρινό λαϊκιστικό παρελθόν.

Ποιες είναι οι αιτίες που το Ποτάμι δεν κατάφερε τελικά να έχει μια απήχηση στον κόσμο, ώστε να παραμείνει και αυτόνομο;
Το Ποτάμι στην αρχή της δημιουργίας του εμφάνισε τη μεγάλη του δυναμική συγκεντρώνοντας γύρω του εξαιρετικές προσωπικότητες. Τότε επέδειξε μια ασύγγνωστη φοβικότητα και υπεροψία. Στο όνομα της «καθαρότητας», της «πολιτικής χωρίς πολιτικούς» εμφάνισε το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου. Όλοι οι «παλιοί» ήταν σκάρτοι. Σε συνδυασμό με την άρνησή μας να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε οργανωτική δομή, μας απέκοψε από την κοινωνία. Στο όνομα της αντισυμβατικότητας, αρνηθήκαμε να γίνουμε πολιτικό κόμμα. Δεν πρέπει βεβαίως, να υποτιμήσουμε τον βρώμικο πόλεμο που μας έγινε, ιδίως κατά την πρώτη περίοδο, όπως και την άρνησή μας να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα.

Υπάρχουν κάποιοι εντός του κινήματος που δεν συμφωνούν με την μετεξέλιξη του Ποταμιού. Πως θα απαντηθούν τα αιτήματα τους;
Κάποιοι επιθυμούν ένα Ποτάμι περισσότερο ΜΚΟ και λιγότερο πολιτικό κόμμα. Δεν ενδιαφέρονται για το μέγεθος, το ειδικό βάρος και άρα την πολιτική αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος. Υπάρχουν τέλος, οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές που νιώθουν παρείσακτοι σε ένα κόμμα που οριοθετείται στην Κεντροαριστερά. Στην πρώτη κατηγορία, τους οπαδούς του “small is beautiful” δεν προέχει η δημιουργία των προϋποθέσεων μετεξέλιξης. Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των άλλων δύο κατηγοριών θα αρθούν ή θα επιβεβαιωθούν από την εξέλιξη της προσυνεδριακής πορείας και το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου. Γι’ αυτό πιστεύω πως οι ίδιοι θα πρέπει να πάρουν ενεργό μέρος σε όλες τις διαδικασίες για να τις επηρεάσουν.

Η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε ηγεσία, γιατί δεν αποτελεί σύμπραξη με το παλιό;
Δε συμμερίστηκα ποτέ το στερεότυπο περί «αχρηστίας του παλιού» που παραπέμπει στην πολιτική παρθενογένεση ή στην επιβράβευση του πολίτη του καναπέ. Δεν είναι ούτε όλοι οι παλιοί σκάρτοι, ούτε όλοι οι νέοι φερέλπιδες. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιλαμβάνεται πως το μεγάλο εγχείρημα που αναλάβαμε δεν αφορά ούτε στην κλωνοποίηση, ούτε στην αναπαλαίωσή του. Όσο για την ηγεσία, θα ήταν ανέντιμο να αμφισβητήσεις τους κανόνες του παιχνιδιού επειδή έχασες.

Η συνύπαρξη με βουλευτές που ήταν στο Ποτάμι και έφυγαν για το ΠΑΣΟΚ για να ξαναβρεθείτε τώρα και πάλι δεν προκαλούν αμηχανία;
Η απομάκρυνση ενός βουλευτή από το κόμμα του, αν αυτό επιβάλλει η συνείδησή του, είναι σεβαστή. Η μεταφορά όμως μιας βουλευτικής έδρας σε άλλο κόμμα προσβάλλει τη λαϊκή κυριαρχία. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αφού μάλιστα εκκρεμούσε η δρομολόγηση του εγχειρήματος. Όμως το μείζον δεν πρέπει να επηρεάζεται από το έλλασον.

Ποια είναι η ιδανική, για σας, επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής;
Ο ιδανικός ρόλος ενός ισχυρού Κινήματος Αλλαγής θα είναι να αποτελέσει τον κορμό των δυνάμεων του προοδευτικού μεταρρυθμισμού, τον εγγυητή της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Μπορεί και πρέπει να «αποτοξικοποιήσει» τον δημόσιο διάλογο, προωθώντας την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την υιοθέτηση βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη με την παραγωγή εθνικού πλούτου και τη δημιουργία στέρεων θέσεων εργασίας.

Για ποια κοινοβουλευτική σας πράξη είστε περήφανος;
Επιλέγω να αναφερθώ στη σταθερή και αταλάντευτη στάση μου στα ζητήματα αρχής. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, τη λειτουργία των θεσμών και βεβαίως τα εθνικά θέματα. Δεν έβαλα ποτέ και δεν πρόκειται να βάλω το πολιτικό κόστος έκφρασης αντιδημοφιλών απόψεων ή το μικροκομματικό συμφέρον υπεράνω των αρχών μου.

Τι εκτιμάτε και τι απεχθάνεστε στον Αλέξη Τσίπρα;
Υπάρχουν δύο σαφώς διακριτές πολιτικές περίοδοι. Η πρώτη καταστροφική αντιμνημονιακή και η δεύτερη της «βίαιης ωρίμανσης». Είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητα προσαρμογής του στις διαφοροποιούμενες συνθήκες της β’ περιόδου. Ωστόσο, αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα, είναι η ευκολία σύναψης της ανάρμοστης σχέσης με Καμμένο και ΑΝΕΛ. Ποια εκλεκτική συγγένεια μπορεί να συνδέει ένα κόμμα της Αριστεράς με ένα ακραία εθνολαϊκιστικό; Ακόμη κι αν υιοθετώντας το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» κατανοήσεις την επιλογή του Ιανουαρίου, αυτό δε χωρά στην επανάληψη του Σεπτεμβρίου του ’15. Σήμερα το μεγαλύτερο βαρίδι του κ.Τσίπρα δεν είναι παρά ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Δείτε το «Μακεδονικό».

Αν μπορούσατε να «αποσύρετε» οποιονδήποτε πολιτικό από την ενεργό δράση ποιος θα ήταν αυτός;
Στις δημοκρατίες, τους πολιτικούς τους αναδεικνύουν και τους «αποσύρουν» οι πολίτες διά της ψήφου τους. Η παρουσία, άρα και συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός τοξικού κλίματος στη δημόσια ζωή, πολιτικών με χυδαίο ή εμπρηστικό λαϊκιστικό λόγο και συμπεριφορές, είναι συνέπεια ανώριμων επιλογών της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι το πώς διαμορφώνεται μια ώριμη και υπεύθυνη κοινωνία πολιτών. Παιδεία, ποιότητα της δημοσιογραφίας και ισχύς των σχολών κιτρινισμού καθορίζουν την κοινή γνώμη.

Κάντε μας έναν απολογισμό της «πρώτης φοράς αριστερά» διακυβέρνησης…
Η πρώτη περίοδος με τη βαρουφάκειο διαπραγμάτευση ήταν… απλώς καταστροφική. Στη δεύτερη περίοδο, είναι αξιοσημείωτη η προσαρμογή στις περισσότερες από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, παρά την άρνηση του “ownership” της συμφωνίας. Στα θετικά της καταγράφονται η προάσπιση δικαιωμάτων όπως και η κινητικότητα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ, σε τομείς όπου θα μπορούσε να αφήσει έργο, όπως Παιδεία και Πολιτισμός, φάνηκε δέσμια αναχρονιστικών ιδεοληψιών. Τέλος, η υιοθέτηση πρακτικών πελατειασμού και αναξιοκρατίας στο Δημόσιο ή ειδικών σχέσεων με τα μίντια, δεν συγχωρούνται επειδή «τα έκαναν και οι άλλοι».

Τι πρέπει να γίνει για να μην ολοκληρωθεί ο αφανισμός της μεσαίας τάξης;
Μέσω μιας στρεβλής αντίληψης περί ταξικότητας αλλά και μιας βολικής υπερφολόγησης του όποιου πλούτου «φαίνεται» προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κυβέρνησης, οδηγείται σε ασφυξία το παραγωγικότερο και δυναμικότερο οικονομικά τμήμα της κοινωνίας, αυτό που λέμε μεσαία τάξη. Απαιτείται όσο ποτέ η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας. Η παραγωγή εθνικού πλούτου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων και θα μειώσει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου. Πέραν του αναγκαίου εξορθολογισμού αλλά και της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος απαιτείται σειρά μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο προς πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, των ιδεοληψιών του βαθέως κράτους που ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια των εκπροσώπων της δημιουργικής Ελλάδας. Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα πρέπει τάχιστα να ξαναβρεί τον πρωταρχικό του ρόλο.

Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;
Αν η σημερινή κυβέρνηση της «χώρας χωρίς όνομα» εμφανιστεί πρόθυμη και ικανή να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, είναι εθνικό μας καθήκον να κλείσουμε ένα μεγάλο άγος που μας βαραίνει σχεδόν τριάντα χρόνια. Η ύπαρξη ενός απρόβλεπτου και απειλητικού γείτονα όπως η Τουρκία, δεν μας επιτρέπει την κατασπατάληση του διπλωματικού μας κεφαλαίου. Έχουμε κάθε λόγο υπέρ της σταθεροποίησης της FYROM απέναντι στα αλυτρωτικά σχέδια περί Μεγάλης Αλβανίας, όπως και για επέκταση της οικονομικής διείσδυσης των ελληνικών συμφερόντων στη χώρα αυτή. Το εμπόριο του πατριωτισμού μπορεί να στήνει πολιτικές καριέρες και κόμματα ή οικονομικά συμφέροντα κάποιων, βλάπτει όμως το εθνικό συμφέρον.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

Πηγή: Αξία (έντυπη έκδοση)