8 Νοέμβριος, 2018

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο εκπέμπει SOS

Τάσος Παππάς

Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τα όσα διαδραματίζονται στα ΑΕΙ της χώρας(Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Τα ΑΕΙ αντί να αποτελούν κέντρα του πνεύματος, της γνώσης, της έρευνας και της ελευθερίας λόγου, έχουν μετατραπεί σε οχυρά παραβατικών ή ‘’ακτιβιστικών’’ ομάδων(όπως χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Κυρίτσης την αναρχική συλλογικότητα ‘’Ρουβίκωνας).

Όλη αυτή η τραγική κατάσταση απορρέει από την ανοχή του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, απέναντι στην παραβατική και κανιβαλίστικη συμπεριφορά συγκεκριμένων ομάδων. Αυτή η ανοχή επισφραγίστηκε με την επαναφορά του ασύλου ανομίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το πανεπιστημιακό άσυλο όμως δεν έχει καμία σχέση με την ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Δυστυχώς, ωστόσο, η Ελλάδα είναι προσκολλημένη στα γεγονότα του Μάη του ’68,όπου οι ίδιοι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου έρχονται 50 χρόνια μετά και αναθεωρούν την άποψη τους πως η αντίδραση των νέων και η διεκδίκηση ενός ευνοϊκότερου μέλλοντος δεν συνεπάγεται την καταστροφή δημόσιας περιουσίας και την προσπάθεια οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από ‘’ακτιβιστικές’’ ομάδες. Με λίγα λόγια μας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις και οι εποχές.

Η θέση μας ως προοδευτικοί πολίτες δεν μπορεί να είναι άλλη από την μη αποδοχή του παραλογισμού. Η παραβατικότητα και οι ακρότητες δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο και δεν μπορεί κάθε παράνομη πράξη να γνωρίζει δίχτυ προστασίας από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Η κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρο πως βρίσκεται εκτός ελέγχου και το ελληνικό πανεπιστήμιο εκπέμπει SOS.

*Ο Τάσος Παππάς είναι επικεφαλής της Νεολαίας