13 Απριλίου, 2018

«Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας»

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Λέσβο για προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευης ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τον Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο. Στη συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, κυρίως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

O επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την κεντρική διοίκηση στη λήψη μέτρων, ενώ, όπως είπε, και τα υπουργεία θα έπρεπε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που στόχο έχουν να διευκολύνουν τη ζωή τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί.

Ο κ. Γαληνός εξήρε το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης του παρουσίασε δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και θέσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδοκίμασε τη στάση των νησιωτών του Β.Αιγαίου, που αποτελούν «γέφυρες φιλίας» με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε, λόγω των καλοκαιρινών μηνών αναμένεται αυξημένη άφιξη τουριστών από τα μικρασιατικά παράλια. Γι΄ αυτό, όπως επεσήμανε, «οφείλουμε να είμαστε συνετοί και να μην ανεβάζουμε τους τόνους. Άλλο η σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο. Με τον λαό πρέπει να συνυπάρχουμε, όπως και συνυπάρχετε» είπε. Κατέληξε δε, εξαίροντας την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τους αντίστοιχους στην Τουρκία, ώστε να διατηρούν το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος επεσήμανε στις δηλώσεις του πως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσυμφόρηση του νησιού μεσα από την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς προβλέπει τη λύση για να ελαττωθεί η πίεση προς το νησί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

Σπύρος Γαληνός
Θέλω να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον κ. Θεοδωράκη και τον κ. Κύρκο για τη σημερινή επίσκεψη και για τη συζήτηση που είχαμε, η οποία ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. Ειπώθηκαν θέματα, τους παρουσίασα την εικόνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί και με άκουσαν με προσοχή. Αλλά, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι είχαν τις δικές τους προτάσεις και θέσεις, τις οποίες τις ανέφεραν και ανέλαβαν να προωθήσουν τα ζητήματα που θεωρούν απαραίτητα να περάσουν προς την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση, ώστε να δοθούν λύσεις σε κάποια υπαρκτά και θα έλεγα εκρηκτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε στη Λέσβο. Και πάλι σας καλωσορίζω και ευχαριστώ για την επίσκεψη και την πρωτοβουλία σας να βοηθήσετε, ώστε να λυθούν τα προβλήματα και κεντρικά.

Σταύρος Θεοδωράκης
Θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι η συμπαράστασή μας στην προσπάθεια σας είναι συνεχής. Όπως γνωρίζετε δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στο νησί. Έχουμε ξαναέρθει, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, αλλά είναι ώρα να πω ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του κεντρικού κράτους. Θα πρέπει τα υπουργεία να είναι πιο υπεύθυνα, πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν αρκετά χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να ελαφρύνουν τη ζωή, τόσο των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας, όσο και των πολιτών της Μυτιλήνης. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως θα πρέπει να αποκτήσει το νησί και δημοτική αστυνομία- είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να το υπερασπιστούμε όσο είναι δυνατόν.

Επίσης θα πρέπει να πούμε στους πολίτες της Αθήνας ότι αυτά τα νησιά είναι «γέφυρες φιλίας» με τους «απέναντι». Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι από την Τουρκία που επισκέπτονται αυτά τα νησιά τα καλοκαίρια και αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να επαναληφθεί αυτή η καλή σχέση. Άρα, να είμαστε όλοι συνετοί, να μην ανεβάζουμε ανεπίτρεπτα τους τόνους. Άλλο η σύγκρουσή μας με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και άλλο με τον λαό. Με τον λαό δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Συνυπάρχουμε – συνυπάρχετε τόσα χρόνια και ζείτε μαζί και θέλω να σας συγχαρώ γιατί έχετε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια -και με τους δημάρχους από την απέναντι πλευρά- να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.

Μίλτος Κύρκος
Πολύ μεγάλη σημασία έχει η αποσυμφόρηση του νησιού που μπορεί να έρθει μέσα από την ολοκληρωμένη υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, με απόλυτο σεβασμό του νόμου. Πρέπει η συμφωνία να λειτουργήσει, γιατί προβλέπει τον δρόμο από όπου θα ελαττωθεί η πίεσηστο νησί. Αποσυμφόρηση, λοιπόν, ακολουθώντας αυτά που έχουμε υπογράψει. Οι ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις πρέπει να τελειώσουν.

Δείτε φωτογραφίες:

13.00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό


 

Δείτε το σχετικό tweet:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Δείτε το σχετικό tweet του Σταύρου Θεοδωράκη: