3 Σεπτεμβρίου, 2017

Το Δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στην εκπομπή του Σπύρου Μάλλη στον Σκάι φιλοξενήθηκε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τη δημόσια διοίκηση, είπε πως αντί να απλουστεύσουν τις διαδικασίες, αντί να επιταχύνουν τη Δικαιοσύνη, αντί να ξεκαθαρίσουν τις χρήσεις γης, λύνουν το κάθε πρόβλημα ad hoc, ξεχωριστά για τον καθένα, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις διαφθοράς. Κάθε φορά αντιμετωπίζουν μόνο ό,τι έχουν εκείνη την στιγμή μπροστά τους. Δεν έχουν κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα.

Το επόμενο πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση – αν κι αυτή το δημιούργησε, είναι αυτό που θα προκύψει με τον αριθμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα μακροοικονομικά μεγέθη: αμφισβητούν τα νούμερα, λένε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, υπάρχουν κι άλλα δεδομένα κ.λπ, παρόλον που αυτά είναι τα επίσημα νούμερα της απογραφής. Είναι καιρός να πάμε την κουβέντα ένα βήμα παραπέρα και να εξετάσουμε τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο Δημόσιο. Πρέπει να δοθεί ένα περιεχόμενο δουλειάς σε αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Δημόσιο, οι οποίοι χωρίς περίγραμμα θέσης, χωρίς σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα να προσδοκώνται από αυτούς καταφέρνουν και κρατούν, εντούτοις, τη χώρα όρθια.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, η συζήτηση δεν έχει ακόμα καταφέρει να ξεφύγει από το ανούσιο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης;». Κανένας δεν συζητά ως προς τι θα αξιολογηθεί ο δημόσιος υπάλληλος. Γιατί πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με σαφή περιγράμματα θέσης και στόχους που θα έχουν τεθεί. Αλλά από το 1971 είχαν αρχίσει να γίνονται περιγράμματα θέσης για την ελληνική δημόσια διοίκηση κι ακόμα περιγράμματα δεν έχουμε, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Δείτε το απόσπασμα:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Π²