3 Ιανουαρίου, 2017

Το 2017 να είναι περισσότερο έτος συνθέσεων παρά συγκρούσεων

Γιώργος Μαυρωτάς

Το πρωί της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου 2017, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στην ΕΡΤ1 συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής Πρωινή Ζώνη, με τους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του περιγράφοντας τον Οδικό Χάρτη για το 2017, ο οποίος περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και να επανεκκινήσει η οικονομία προκειμένου να παραχθεί πλούτος προς αξιοποίηση και να μην μοιράζεται η φτώχια. Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με την επικοινωνιακή διαχείριση και λιγότερο με την πραγματική οικονομία, καθώς η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οξύνεται υπό το ενδεχόμενο εκλογών. Διαπίστωσε πως η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από τον δημόσιο τομέα αλλά από τον «αόρατο» ιδιωτικό, ο οποίος πλήττεται από ένα ασφαλιστικό σύστημα με χαρακτήρα φορολογικού.

Αναφερόμενος στο «brain drain», τη διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό, τόνισε πως οι νέοι δεν φεύγουν μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί βρίσκουν κλειστές πόρτες και «πιασμένες» καρέκλες ως αποτέλεσμα της ημετεροκρατίας. Υπέδειξε την αξιοκρατία ως πυξίδα σε κάθε πεδίο. Παρέπεμψε στην κεντρική ιδέα του βιβλίου των Acemoglu-Robinson «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» σύμφωνα με την οποία τα έθνη αποτυγχάνουν γιατί έχουν κλειστούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς. Τόνισε πως αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά στο πελατειακό σύστημα, τη βασική παθογένεια της χώρας, διαπιστώνοντας πως η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει το παραμικρό σε αυτήν την κατεύθυνση, θυμίζοντας και τις πρόσφατες ρουσφετολογικές τροπολογίες στη Βουλή.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ευχόμενος το 2017 να είναι έτος περισσότερο συνθέσεων παρά συγκρούσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η έξοδος από την κρίση είναι ομαδικό άθλημα».

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής