28 Φεβρουαρίου, 2017

«Τυφλές» κατασχέσεις σε ακατάσχετους λογαριασμούς

Ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις κατασχέσεις των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και τον αποκλεισμό μερίδας μισθωτών και συνταξιούχων από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Από μια πληθώρα καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη, προκύπτει πως πολλές δημόσιες υπηρεσίες ακολουθούν μια ακόρεστη εισπρακτική πρακτική πάνω στους ακατάσχετους λογαριασμούς, εφαρμόζοντας «τυφλά» το ν. 4336/2015 που ορίζει πως το ποσό που προστατεύεται από κατάσχεση, για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, ανέρχεται στα 1250 ευρώ μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, κατάσχονται προνοιακά επιδόματα χωρίς να εξετάζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, καθώς δεν έχουν οριστεί ως ακατάσχετα, θέτοντας ουσιαστικά υπό αίρεση τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημιουργείται πρόβλημα με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, καθώς σε μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που υπέστησαν κατάσχεση και δεν υπερβαίνουν το όριο των 1250 ευρώ, οι τράπεζες παύουν τη λειτουργία των χρεωστικών καρτών που ήταν συνδεδεμένες με αυτούς. Με αυτόν την πρακτική, οι δικαιούχοι αναγκάζονται να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα για κάθε τους ανάληψη, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται υποχρεωτικά σε αγορές μόνο με μετρητά και άρα στον αποκλεισμό τους από το αφορολόγητο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Τυφλές» κατασχέσεις σε ακατάσχετους λογαριασμούς

Με το ν. 4336/2015 ορίζεται πως το ποσό που προστατεύεται από κατάσχεση, για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, ανέρχεται στα 1250 ευρώ μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αν και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού στηρίχτηκε στη λογική της προστασίας των πολιτών που απειλούνται από τη φτώχεια, οι μαζικές καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη μαρτυρούν πως η εφαρμογή του νόμου, πλήττει και δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Στην παραπάνω πραγματικότητα, οδηγεί τόσο η «τυφλή» εφαρμογή του νόμου, όσο και το γεγονός ότι πολλά προνοιακά επιδόματα δεν έχουν ορισθεί ως ακατάσχετα με αποτέλεσμα να κατάσχονται, αγνοώντας την πραγματική οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.

Παράλληλα, δημιουργείται πρόβλημα με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, καθώς σε μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που υπέστησαν κατάσχεση και δεν υπερβαίνουν το όριο των 1250 ευρώ, οι τράπεζες παύουν τη λειτουργία των χρεωστικών καρτών που ήταν συνδεδεμένες με αυτούς.

Έτσι, οι δικαιούχοι αναγκάζονται να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα για κάθε τους ανάληψη, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται υποχρεωτικά σε αγορές μόνο με μετρητά και άρα στον αποκλεισμό τους από το αφορολόγητο.

Δεδομένου ότι τα προνοιακά επιδόματα χορηγούνται σε οικονομικά ασθενείς πολίτες των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από αυτά.

Δεδομένου ότι η ακύρωση των χρεωστικών καρτών για ποσά που δεν υπερβαίνουν το όριο των 1250 ευρώ οδηγεί στον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας μισθωτών και συνταξιούχων από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, δημιουργώντας αδικαιολόγητες ανισότητες.

Δεδομένου ότι η ακύρωση των χρεωστικών καρτών στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών οδηγεί σε αναγκαστικές συναλλαγές με μετρητά και επομένως σε απώλεια δημοσίων εσόδων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην τροποποίηση του νόμου ώστε τα προνοιακά επιδόματα να οριστούν ως ακατάσχετα;

2. Για ποιο λόγο οι τράπεζες ακυρώνουν τις χρεωστικές κάρτες μισθωτών και συνταξιούχων για λογαριασμούς που δεν υπερβαίνουν το όριο των 1250 ευρώ, αποκλείοντάς τους δικαιούχους από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου;

3. Για ποιο λόγο οι χρεωστικές κάρτες ακυρώνονται αντί να λειτουργούν με πιστωτικό όριο τα 1250 ευρώ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου