18 Ιουλίου, 2017

Τι συνέβη μεταξύ του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των τουρκικών αεροσκαφών στην Κύπρο;

Στέλιος Φενέκος

Διάφορα άρθρα δημοσιεύθηκαν για τις παρεμβολές που έκανε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα τουρκικά αεροπλάνα που πετούσαν κοντά του, καθώς και για την παρουσία των 2 γαλλικών πλοίων που κατέπλευσαν σε Κυπριακά λιμάνια. Το να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες είναι ίδιον της ψυχοσύνθεσης του λαού μας, όπως και η ακραία απογοήτευση και η απόρριψη που ακολουθεί όταν δεν ικανοποιηθούν. Τα ΜΜΕ αλλά και τα διαδικτυακά μέσα κάθε μορφής, δυστυχώς, καλλιεργούν και ενισχύουν ανεύθυνα αυτή την ακραία συμπεριφορά, χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι. Θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τους τόνους και να εξορθολογίσουμε τα πράγματα δίνοντας τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Τα γαλλικά πλοία μετέχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου και λίγες μέρες πριν έκαναν κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία Κλεοπάτρα. Ο κατάπλους τους στην Κύπρο, όπως και η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, είναι συμβολικά μεν όμως δεν μπορεί κάποιος από αυτά και μόνο να προδικάσει τις προθέσεις, πόσο μάλλον τον τρόπο ενεργείας της γαλλικής κυβέρνησης.

2. Το αεροπλανοφόρο κινείται στην περιοχή με ομάδα συνοδείας λόγω του πολέμου στη Συρία και του ελέγχου των Ρωσικών δυνάμεων. Η παρουσία του δύναται να ερμηνευθεί ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα όμως ούτε και στην περίπτωσή του μπορεί να προδικάσει κάποιος τον τρόπο ενεργείας των ΗΠΑ. Το μόνο που σηματοδοτούν έμμεσα είναι ότι η γεώτρηση θα γίνει.

Σε ό,τι αφορά αυτά που γράφονται περί παρεμβολών και μπλοκαρίσματος των συχνοτήτων επικοινωνίας των Τουρκικών αεροσκαφών, είναι προφανές ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για τους παρακάτω λόγους.

1. Ένα αεροπλανοφόρο εγκαθιδρύει γύρω του ένα κινούμενο άσυλο μεγάλου εύρους, εντός του οποίου απαγορεύεται η είσοδος κάθε μέσου που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή. Το άσυλο αυτό διασφαλίζεται με διαφορετικά στρώματα άμυνας σε βάθος από τα ραντάρ επιφανείας και αέρος, από τα αεροσκάφη που περιπολούν γύρω από το αεροπλανοφόρο, από τα συνοδά πλοία και υποβρύχια.

2. Ταυτόχρονα υπάρχει δορυφορική κατόπτευση και ετοιμότητα απονήωσης περισσοτέρων αεροσκαφών.

3. Εάν κάποιος πλησιάσει το άσυλο, τότε προειδοποιείται έγκαιρα να στρίψει και να απομακρυνθεί και -κάποιες φορές- η υποτιθέμενη απειλή εγκλωβίζεται με ραντάρ οπλικών συστημάτων από μακριά για ετοιμότητα αλλά και για αποτροπή.

4. Τα Τουρκικά αεροσκάφη δεν υπήρχε περίπτωση να αφεθούν να προσεγγίσουν καν, πόσο μάλλον να εισέλθουν εντός της περιοχής του κινουμένου ασύλου γύρω από το αεροπλανοφόρο.

5. Συνεπώς, όχι μόνο δεν υπήρχε ανάγκη για παρεμβολές επικοινωνιών, αλλά επιχειρησιακά αυτό ενδεχομένως να λειτουργούσε αρνητικά στον έλεγχο των αεροσκαφών.

Εάν δεν είναι αφέλεια το να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες κάνοντας πρωτοσέλιδο κάθε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, τότε είναι σκοπούμενη και πολύ επικίνδυνη παραπλάνηση.

* Ο Στέλιος Φενέκος είναι Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών