23 Μαΐου, 2019

Τι κρύβεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις;

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Είμαστε θεατές των καθημερινών δημοσκοπικών ερευνών από διάφορες εταιρίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πόρισμα των δημοσκοπήσεων είναι αξιόπιστο και κατά πόσο επηρεάζει το εκλογικό σώμα ως προς το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Για να απαντήσω θα μιλήσω ως μαθηματικός που διδάσκει πολλά χρόνια το μάθημα της στατιστικής.

Η στατιστική είναι το εργαλείο των μαθηματικών που προσεγγίζει το αποτέλεσμα και χρησιμοποιείται εκεί όπου δεν έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε με την χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου λόγω των πολλών μεταβλητών , των οποίων οι τιμές δεν είναι σταθερές, δηλαδή μεταβάλλονται συνέχεια στην διάρκεια του χρόνου.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το αποτέλεσμα με κάποια απόκλιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η ιατρική χρησιμοποιεί ως εργαλείο την στατιστική, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά της , μετά όμως από άπειρα πειράματα και με σταθερές ως επί το πλείστον ομοιογενείς τιμές των μεταβλητών.

Όταν λοιπόν οι δημοσκοπικές εταιρείες σε ένα δείγμα χιλίων ατόμων που έγινε τηλεφωνικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα , οφείλουμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του δείγματος σε συνάρτηση με την αντιπροσωπευτικότητα , την πυκνότητα και τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα και γενικά αν εφαρμόζονται με ακρίβεια όλοι οι κανόνες της στατιστικής. Συνεπώς κάθε απόκλιση από τους νόμους της στατιστικής μας
οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα.

Αυτό που είναι δυνατό να μας δείξει η δημοσκοπική έρευνα είναι η τάση του εκλογικού σώματος, και, εφόσον έχουμε ακολουθήσει με αυστηρότητα τους νόμους της στατιστικής.

Όταν εισέρχονται όμως μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε η παραμικρή συνειδητή αποκλίνουσα αξιολόγηση των μεταβλητών αλλοιώνουν το κατά προσέγγιση αποτέλεσμα της έρευνας, και,παράλληλα διαμορφώνουν ένα κλίμα που επηρεάζει τον ψηφοφόρο.

Είδατε ποτέ δημοσκοπικές εταιρείας να μας γνωστοποιούν το ποσοστό του εκλογικού σώματος που επηρεάζεται άμεσα ή άμεσα από το αποτέλεσμα της έρευνας ; Όχι . Γιατί ; Την απάντηση την αφήνω στην κρίση σας.

Μετά από αυτά που μνημόνευσα, πιστεύω ότι η Πολιτεία μας οφείλει να πάρει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της δημοσκοπικής υστερίας, που είναι εις βάρος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι ο Τομεάρχης Άμυνας στο Ποτάμι