16 Δεκεμβρίου, 2015

«Τι γίνεται με τα αποκαΐδια στον Ασπρόπυργο έξι μήνες μετά την πυρκαγιά;»

Μισό χρόνο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης ζητούν να μάθουν ποια μέτρα έχουν υλοποιηθεί, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των Υπουργείων σε παλαιότερη ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού, η Περιφέρεια σκόπευε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου, προτείνοντας μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μέσω συγκρότησης ειδικής επιτροπής και είχε αποφασιστεί η διενέργεια επισταμένων ελέγχων για την διερεύνηση των επιπτώσεων του εν λόγω συμβάντος.

Οι βουλευτές επανερχόμενοι στο θέμα, ζητούν να μάθουν τα αποτελέσματα των νεότερων αναλύσεων και ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, των ερευνών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας για τα αίτια και τις ευθύνες του περιστατικού.

Τέλος, επισημαίνουν την αποδυνάμωση του κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού περιβαλλοντικών ελέγχων και ρωτούν με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα, ζητώντας να κατατεθούν η τελική έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την υπόθεση, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις από το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα προτεινόμενα μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και το κόστος αυτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
- ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
- ΥΓΕΙΑΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα επιπτώσεων και μέτρων αποκατάστασης από την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Κύριοι Υπουργοί,

Έχουν περάσει έξι μήνες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου και επανερχόμαστε, στη βάση των δικών σας απαντήσεων σε σχετική Ερώτηση (3359/09.06.2015) που είχαμε καταθέσει στα τρία πρώτα υπουργεία με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, προκειμένου να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των μέτρων που έχετε λάβει έκτοτε. Θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι για την πλήρη κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα, ενώ μικρές εστίες φωτιάς σιγόκαιγαν για ένα ακόμη μήνα μετά, με το νέφος να έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Αττικής.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τότε απαντήσεις σας, χρειάστηκαν να περάσουν 4 μέρες από την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς για να γίνουν οι πρώτες συστάσεις προς τους κατοίκους και να συγκληθεί η πρώτη ευρεία σύσκεψη υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Παρόλα αυτά, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2015 α) η μεταφορά του όγκου των καμένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής μέσα στον Σεπτέμβριο, β) η δρομολόγηση μέτρων αποκατάστασης της περιοχής και γ) η διενέργεια νέων αναλύσεων από τον Δημόκριτο, το ΙΓΜΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Παράλληλα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα συνέτασσαν τελική έκθεση για το συμβάν και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημίας (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρότεινε μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης και θα εκτιμούσε το κόστος αυτών των μέτρων.

Ιδιαίτερο προβληματισμό για ενδεχόμενα μελλοντικά γεγονότα προκαλεί το έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Ι. Βασιλείου, ο οποίος αναφερόμενος στις αδυναμίες του συστήματος περιβαλλοντικού ελέγχου αναφέρει τα εξής: «Και προσφάτως δυστυχώς αποδυναμώθηκαν ακόμη και οι μόνοι σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί που διέθετε η χώρα, τόσο σε κεντρικό, επιτελικό (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος), όσο και σε Περιφερειακό (Δ/νσεις Περιβάλλοντος) με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για να ελέγχουν συστηματικά τις εν δυνάμει επικίνδυνες δραστηριότητες, ενώ έμεινε ανενεργός ο νόμος 4014/2011 ως προς την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και ελέγχους». Για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς η Περιφέρεια μάλιστα θα εκπονούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου προτείνοντας μέτρα άμεσης προτεραιότητας μέσω της συγκρότησης ειδικής προς τούτο επιτροπής.

Επειδή λοιπόν έχει περάσει μισός χρόνος από το συμβάν της 6ης Ιουνίου 2015 (την επομένη του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος) στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη και οφειλόμενη ενημέρωση των πολιτών τόσο για το εάν όντως έχει επηρεαστεί η διατροφική αλυσίδα όσο και για το ποια μέτρα αποκατάστασης του χώρου από τις αρμόδιες αρχές έχουν υλοποιηθεί. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική πληροφόρηση για την εξέλιξη της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας για τα ακριβή αίτια, τις ευθύνες και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στην εν λόγω πυρκαγιά στο ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποια μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς έχουν υλοποιηθεί και ποια εικόνα παρουσιάζει σήμερα;

2. Ποια τα αποτελέσματα νεότερων αναλύσεων και ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς;

3. Επειδή σχετικό Δελτίο Τύπου των δυο πρώτων Υπουργείων στις 11.06.2015 ανέφερε ότι το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και της προστασίας της υγείας των κατοίκων πέριξ του εργοστασίου θα υλοποιηθεί με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου, ποια ποσά έχουν προϋπολογιστεί και διατεθεί για τους σκοπούς αυτούς από το Πράσινο Ταμείο;

4. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε το σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο;

5. Ποια τα αποτελέσματα των ερευνών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;

6. Έχουν γίνει έρευνες από τον ΕΦΕΤ και σε τι συμπεράσματα έχουν καταλήξει, αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα τρόφιμα και σε μονάδες παραγωγής τροφίμων ή εκτροφής ζώων στην πληγείσα περιοχή του Ασπροπύργου;

7. Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας για τα αίτια και τις ευθύνες του εν λόγω συμβάντος;

Παρακαλούμε όπως καταθέσετε:

Την τελική έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το συμβάν.
Τις εισηγήσεις από το ΣΥΓΑΠΕΖ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα προτεινόμενα μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και το κόστος τους.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής
Σπύρος Λυκούδης, Α΄ Αθήνας

Σχετικά