26 Ιανουαρίου, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Θυσιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μη θυσιάσετε το πελατειακό σας κράτος»

Σταύρος Θεοδωράκης

«Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Με την πρότασή της τιμωρεί αυτόν που είναι ειλικρινής στη φορολογική του δήλωση και ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από 15.000 ως 70.000 ευρώ. Ένας φαύλος κύκλος όπου μονίμως οι πολιτικές αποφάσεις τιμωρούν τον νόμιμο» δήλωσε στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό ο Σταύρος Θεοδωράκης.

"Το ασφαλιστικό είναι στην Ελλάδα ένα φαγοπότι που ο καθένας παραγγέλνει για τον εαυτό του τα πιο ακριβά και στο τέλος όλοι δείχνουν προς την πόρτα λέγοντας «τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοπέλα που μόλις μπαίνει»" τόνισε και συνέχισε αποδομώντας την πρόταση Κατρούγκαλου. «Το ασφαλιστικό χρειάζεται γενναίες αλλαγές και όχι εισπρακτικές τσαπατσουλιές. Χρειάζεται μεταρρύθμιση για τις νεότερες γενιές. Το σχέδιο Κατρούγκαλου φορτώνει εξ ολοκλήρου τα ουτάρη της κρίσης στις επόμενες γενιές. Οι νέοι εργαζόμενοι υφίστανται μια τριπλή κακοποίηση. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις που θα λάβουν στο μέλλον και εξισώνονται προς τα κάτω με αυτούς που έχουν πληρώσει λιγότερο».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία και την διαιώνιση του πελατειακού κράτους, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής: Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων! Να πάει όλη η κοινωνία προς τα κάτω! Θυσιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μη θυσιάσετε το πελατειακό σας κράτος».

Μιλώντας για το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα το παλιό πολιτικό σύστημα είπε: «Η πολιτική τάξη της χώρας δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί-ενωμένα-πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ ενώ έκλεισε τη φράση του λέγοντας: «Ήσασταν μαζ,ί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα και οι συντεχνίες, οι κομματικοί σας πελάτες. Κοινός στόχος; Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του προς τον Πρωθυπουργό να καταργήσει το νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες αναφέροντας: «Αυτή είναι η δική μας συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση. Μια πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας – που εξέθρεψαν το κομματικό κράτος – αλλά βεβαίως κυρίως προς την κυβέρνηση. Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών. Φέρτε, λοιπόν, τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Ποταμιού- μεταξύ άλλων- είπε: «Εμείς λέμε: Αν δε θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις, να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του Κράτους, κάτι που αρνείστε πεισματικά να κάνετε». Ο Επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε την εξοικονόμηση πόρων αναφέροντας: «μπορείτε να εξοικονομήσετε 380 εκατομμύρια από την κατάργηση άχρηστων οργανισμών. 50 εκατομμύρια από τα ενοίκια των υπουργείων. Και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 720 εκατομμύρια αν μειώσετε την γραφειοκρατία κατά 25%», ενώ συνέχισε: «Το σύστημα παραμένει δραματικά προσηλωμένο στο χθες. Δεν εισάγει ιδέες και σκέψεις για το 2ο και τον 3ο πυλώνα που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα ασφαλείας και διεξόδου για τους ασφαλισμένους και που αποτελεί κοινό τόπο σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Εμείς αυτό το ασφαλιστικό δε θα το στηρίξουμε. Ο τόπος θέλει δυναμική οικονομία, κοινωνική συνοχή και ένα ασφαλιστικό που δε θα γεννά νέες ανισότητες αλλά θα απελευθερώνει τις δυνάμεις της εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση την ειλικρίνεια και την παραδοχή των λαθών. Μπορείτε; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι γιατί οδηγός της κυβέρνησης είναι το παλιό. Δε μπορεί να σκεφτεί έξω από το παλιό. Δεν μπορεί να σκεφτεί τις τολμηρές αλλαγές που περιμένει η κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντάς:

«Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτές τις μέρες με τα όσα αποκαλύπτονται θα ήθελα να είχατε μια ελάχιστη επίγνωση της πραγματικότητας. Κατηγορείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για δημαγωγία και μιλάτε για συντεχνιακές και πελατειακές ρυθμίσεις. Μα δεν υπήρξε μια κοινωνική ομάδα που να μην της υποσχεθήκατε προεκλογικά τον ουρανό με τα άστρα». Στη συνέχεια επανερχόμενος στις αδικίες του ασφαλιστικού, όπως το οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Για το Ποτάμι η αύξηση των εισφορών δεν είναι τίποτα άλλο παρά φόρος στην εργασία. Αύξηση εισφορών σημαίνει μείωση μισθών και βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Και η αύξηση των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους έχει χαρακτήρα διωγμού στη μεσαία τάξη και θα οδηγήσει στην έξοδο από την πραγματική οικονομία ενός πολύτιμου κεφαλαίου για τη χώρα, ενώ θα οδηγήσει βαθμιαία και σε περαιτέρω επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος».

Δείτε τα βίντεο:


Ακολουθούν ολόκληρες η ομιλία και η δευτερολογία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Διαβάστε την ομιλία:

Κυρίες και κύριοι,

Την Κυριακή συναντήθηκα με αγρότες στην Ηλεία. Μιλάω για αγρότες που δεν ζουν από τις επιδοτήσεις, αλλά παράγουν όλα αυτά που έχουμε στο τραπέζι μας. Πήγα εκεί που μαζεύονται – εκεί που συζητούν – εκεί που αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους. Και σας φέρνω ένα μήνυμα κύριοι της κυβέρνησης. Σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και πείτε τους την αλήθεια. Οι αγρότες δεν είναι στην εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης όπως ίσως νομίζετε. Γιατί είδα μερικούς βουλευτές σας που προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν σε ένα στιλ «δεν τρέχει και τίποτα – εμείς θα αποφασίζουμε – εσείς θα πληρώνετε – και πάλι φίλοι είμαστε». Και βέβαια έφυγαν κακήν κακώς από τα μπλόκα. Ζητήστε λοιπόν συγνώμη από τους αγρότες. Τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα.
Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ξέρουν για τις σπατάλες σας, για το κομματικό σας κράτος, για τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων και παρεμπιπτόντως σας έχουμε μια πρόταση για να εξοικονομήσετε περισσότερα από 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς επειδή είπε ο κ.Τσίπρας ότι ψάχνει ισοδύναμα και θέλει προτάσεις.

Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή είναι η δική μας συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση. Μια πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας – που εξέθρεψαν το κομματικό κράτος – αλλά βεβαίως κυρίως προς την κυβέρνηση. Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών, φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία, περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το ασφαλιστικό.

Αντέχετε; Ή θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα «Όλα θυσία στο κομματικό κράτος»;

Τα ξέρουν λοιπόν όλα αυτά οι αγρότες. Και δεν θα υποχωρήσουν με καλοπιάσματα και χτυπηματάκια στην πλάτη.

Μόνο εμείς – η Ελλάδα – 1.5 χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν έχουμε ακόμη ορίσει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες – οι κατ επάγγελμα αγρότες- ποιοι είναι δηλαδή οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κοινοτικών προγραμμάτων και φορολογικών προνομίων. Απαντήσεις θέλουν οι αγρότες, πράξεις και όχι νέες υποσχέσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – είναι το σεμνότερο που μπορώ να πω. Τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα και οι συντεχνίες, οι κομματικοί σας πελάτες. Κοινός στόχος; Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους.

Δεκαετίες τώρα έχουμε
- Εισφοροδιαφυγή
- Μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών
- Καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και
- Έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου
Αλλά για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμιά αγωνία. Τα δάνεια να είναι καλά.
Έτσι διαπαιδαγωγήσατε τον λαό : «το κράτος καλύπτει τα ελλείμματα - δημιουργήστε λοιπόν τρύπες και πάρτε δάνεια».

Το ασφαλιστικό πρόβλημα υπήρχε στη χώρα μας πολύ πριν την οικονομική κρίση και διογκωνόταν χρόνο με το χρόνο. Κάποιοι προσπαθούν να το εμφανίσουν ως νομοτελειακό γεγονός. Η γήρανση του πληθυσμού όμως ήταν γνωστή και προβλέψιμη εδώ και δεκαετίες και αφορούσε όλες τις δυτικές χώρες. Ενώ όμως οι άλλοι μερίμνησαν στη δεκαετία του 1990 και του 2000 και μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα, εμείς περιγελούσαμε τις ανησυχίες των επόμενων γενεών.

Κάθε κοινωνική ομάδα που είχε επιρροή στα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ πετύχαινε ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς με τεράστια δυσαναλογία εισφορών και συντάξεων. Οι κρατικές επιχορηγήσεις καθορίζονταν από την πρόσβαση της κάθε πελατειακής ομάδας στον εκάστοτε υπουργό. Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Η κρατική επιχορήγηση των συντάξεων το 2000-2014 έφτασε το εξωφρενικό ποσό των 200 δισ. ευρώ (πάνω από 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους).

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως τους σημερινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση με την πρόταση της τιμωρεί αυτόν που είναι ειλικρινής στη φορολογική του δήλωση και ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από 15.000 ως 70.000 ευρώ.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Γιατί οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να τρελάνουνε όλη τη χώρα. Ας υποθέσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει:
• 20% για κύρια σύνταξη
• 7,5% για επικουρική σύνταξη
• 6,95% για τον κλάδο υγείας
• 4% για ΕΦΑΠΑΞ

Θα πρέπει να δώσει δηλαδή το 38,5% του εισοδήματος του σε εισφορές. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος από τα 25.000 ευρώ θα δώσει τα 9.500 ευρώ σε εισφορές.
Από όσα του μείνουν, θα πρέπει να δώσει για φόρο εισοδήματος το 26%, δηλαδή 4.000 ευρώ. Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα.

Έχει να δώσει επιπλέον:
Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, δηλαδή άλλα 4.000 ευρώ. Επομένως από τα 25.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά 6.300 ευρώ – αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης.

Επαναλαμβάνω:
Από τα 25.000 εισόδημα, θα μπουν στο σπίτι 6.300 ευρώ! Έτσι κατάφερε η κυβέρνηση να τους βγάλει όλους στους δρόμους. Και τους επιστήμονες και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Είναι προφανές ότι με όλα αυτά ωθούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι συχνά αποτέλεσμα των παράλογων πολιτικών αποφάσεων.
Ένας φαύλος κύκλος όπου μονίμως οι πολιτικές αποφάσεις τιμωρούν τον νόμιμο. Και με την πρότασή σας όποιος ήδη φοροδιαφεύγει προφανώς θα εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει, και όποιος δε φοροδιαφεύγει θα εξωθηθεί στη φοροδιαφυγή.

Πάμε όμως και στους μισθωτούς. Αύξηση της εισφοράς 1,5%! Και άκουσα κάποιον να λέει «τι είναι 1,5%»; Το κόστος της μισθωτής εργασίας όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να μειωθεί.
Σήμερα το 37,10% του κόστους της μισθωτής εργασίας είναι εισφορές. Και με την αύξηση του 1,5% πηγαίνουμε στο 38,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής:

Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων! Να πάει όλη η κοινωνία προς τα κάτω! Θυσιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσετε το πελατειακό σας κράτος.

Ένα άλλο παράδειγμα:
Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ θα καταβάλει σε 35 χρόνια εισφορές 58.800 ευρώ και θα πάρει κύρια σύνταξη 650 ευρώ.
Μισθωτός με μισθό 2.100 ευρώ θα καταβάλει εισφορές 176.400 ευρώ και θα πάρει σύνταξη 1.180 ευρώ.
Τον καλείτε δηλαδή να πληρώσει τα τριπλάσια για να εισπράξει λιγότερα από τα διπλάσια. Τον καλείτε δηλαδή να εισφοροδιαφύγει.

Ακούμε συνέχεια τους υπουργούς να λένε «αν δεν θέλουμε να κόψουμε συντάξεις, πρέπει να αυξήσουμε τις εισφορές».

Εμείς λέμε:
Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του Κράτους, που αρνείσθε πεισματικά να το κάνετε!

380 εκατομμύρια μπορείτε να εξοικονομήσετε από την κατάργηση άχρηστων οργανισμών.
50 εκατομμύρια από τα ενοίκια των υπουργείων
Και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 720 εκατομμύρια αν μειώσετε την γραφειοκρατία κατά 25%.

Το ασφαλιστικό χρειάζεται γενναίες αλλαγές και όχι εισπρακτικές τσαπατσουλιές. Μεταρρύθμιση για τις νεότερες γενιές. Το σχέδιο Κατρούγκαλου φορτώνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στις επόμενες γενιές. Οι νέοι εργαζόμενοι υφίστανται μια τριπλή ..κακοποίηση. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις που θα λάβουν στο μέλλον και εξισώνονται προς τα κάτω με αυτούς που έχουν πληρώσει λιγότερα.

Το σύστημα παραμένει δραματικά προσηλωμένο στο χθες. Δεν εισάγει ιδέες και σκέψεις για το 2ο και τον 3ο πυλώνα που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα ασφαλείας και διεξόδου για τους ασφαλισμένους
και που αποτελεί κοινό τόπο σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Είναι άλλωστε και μια από τις επισημάνσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Το ασφαλιστικό είναι στην Ελλάδα ένα φαγοπότι που ο καθένας παραγγέλνει για τον εαυτό του τα πιο ακριβά και στο τέλος όλοι δείχνουν προς την πόρτα λέγοντας «τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοπέλα που μόλις μπαίνει».

Και εμείς αυτό το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Ο τόπος θέλει μια δυναμική οικονομία, θέλει κοινωνική συνοχή και ένα ασφαλιστικό που δε θα γεννά νέες ανισότητες, δε θα τιμωρεί την εργασία αλλά θα απελευθερώνει τις δυνάμεις της εργασίας.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση την ειλικρίνεια και την παραδοχή των λαθών. Μπορείτε; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι, γιατί οδηγός της κυβέρνησης είναι το παλιό. Δε μπορεί να σκεφτεί έξω από το παλιό. Δεν μπορεί να σκεφτεί τις τολμηρές αλλαγές που περιμένει η κοινωνία.

Διαβάστε την δευτερολογία:

Συνήθως μιλάω πολύ λιγότερο από όσο είναι ο χρόνος που διατίθεται. Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτές τις μέρες με τα όσο αποκαλύπτονται θα ήθελα να είχατε μια στοιχειώδη επίγνωση της πραγματικότητας. Κατηγορείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για δημαγωγία και μιλάτε για συντεχνιακές και πελατειακές ρυθμίσεις. Μα δεν υπήρξε μια κοινωνική ομάδα που να μην της υποσχεθήκατε προεκλογικά τον ουρανό με τα άστρα.

Δε ξέρω αν είχατε το χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτή την επέτειό σας, να δείτε λίγο τα βίντεο που έπαιζαν στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η δυναμική διαβεβαίωση σας στον κ. Αυτιά ότι «με μας ο ελληνικός λαός δε θα πληρώσει ξανά ΕΝΦΙΑ» έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Μη συμπεριφέρεστε λοιπόν κ. Πρωθυπουργέ σαν μοναχός του μεσαίωνα. Έχετε το μεγάλο χάρισμα να λέτε ψέματα και να μη κοκκινίζετε αλλά να μη το παρακάνετε. Λέτε ότι μειώσατε τους μετακλητούς. Το επίσημο site της απογραφής ανακοινώνει ότι στις 31/12 του 2015 υπήρχαν 1901 μετακλητοί, ενώ το 2014 υπήρχαν 1888. Από πότε το 1901 είναι το μισό του 1888;

Η δική μας πρόταση κ. Τσίπρα, δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε πριν την πρωτολογία μου, είναι πολύ απλή. Υπάρχει ένας νόμος του 1985 του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μετέτρεψε με ένα νόμο τα πολιτικά γραφεία σε δημόσιες υπηρεσίες.

Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και προς τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και που είχαν επιδοθεί σε κομματικές προσλήψεις, όπως και προς το ΣΥΡΙΖΑ: να καταργήσουμε όλοι μαζί το νόμο Τσοχατζόπουλου του 1985 που μετατρέπει τα πολιτικά γραφεία σε δημόσιες υπηρεσίες. Να περιορίσουμε στο ελάχιστο τους μετακλητούς, να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κύπρου, όπου κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει ένα σύμβουλο και μια γραμματέα. Τελεία. Καμία στρατιά από συμβούλους. Οι υπόλοιποι να αναζητούνται από το δημόσιο. Η δική μας πρόταση λοιπόν είναι συγκεκριμένη: να συνεργαστούμε για ένα νέο δημόσιο.

Εμείς βέβαια δε θα απολογηθούμε για το 4-2-1. Δεν μετείχαμε και δε μετάσχουμε σε τέτοια σχήματα. Αν όμως εσείς που κυβερνάτε και εσείς που κυβερνήσατε είστε αποφασισμένοι για ένα δημόσιο που τα κόμματα θα είναι απ΄ έξω, που δε θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι έρμαιο του βαθέος κομματικού κράτους, εμείς είμαστε εδώ και θα δώσουμε αυτή τη μάχη.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω τα εξής, επειδή αναφερθήκατε στο ηθικό σας πλεονέκτημα, γιατί ο νους μου πάει και σ΄ αυτούς που έχετε στο πλευρό σας κ. Τσίπρα. Τα παλικάρια που ενώ μετείχαν σε όλα τα μεγάλα πάρτι της μεταπολίτευσης, τώρα ως πλούσια και μετανοημένα βέβαια, έχουν βρει καταφύγιο στην αυλή σας. Δε θέλω να σας κάνω συστάσεις και να προσωποποιήσω τη κουβέντα αυτή τη στιγμή, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι μόνο αυτή η Ελλάδα, μεγαλοστελέχη δηλαδή του πράσινου κράτους που μόλις είδαν την πτώση, βρήκαν το φως τους στην αριστερά. Ή κάποια βουτυρόπαιδα που παριστάνουν τους επαναστάτες –ράπερ και πάνε στην επανάσταση με τη Μερσεντές του μπαμπά τους και έχουν ένα όνειρο να δουλέψουν σκληρά, στο κόμμα βέβαια και στο δημόσιο, και να πάρουν και αυτοί μια λιμουζίνα. Ζουν με τα λεφτά του κράτους και αυτοί και οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους, και πουλάνε μελό ιστορίες αντίστασης.

Το πρόβλημα κ. Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ατόπημα ενός νεαρού είναι ότι το καλύπτετε και υπερηφανεύεστε για αυτό. Αυτές οι ιστορίες αντίστασης που πουλάνε θα έπρεπε να σας προβάλλουν.

Δε θέλω να επανέλθω αλλά νομίζω ότι είναι βαθύτατα προσβλητική η εικόνα ενός νεολαίου που μιλάει στο όνομα ενός κόμματος που υποτίθεται είναι αριστερό και λέει ότι «ότι είμαι στη θέση και θα βάλω στο δημόσιο την οικογένειά μου, επειδή κάποιοι παππούδες μου πολέμησαν στο βουνό» και την επόμενη μέρα να εμφανίζεται στη γιορτή της «επανάστασης» οδηγώντας την πολυτελή αυτοκινητάρα του πατρός του. Το πρότυπο είναι ενοχλητικό.

Θέλω να περάσω στα ασφαλιστικό και να πω ευθέως αυτό που έχει πει το Ποτάμι εδώ και πολύ καιρό. Για μας η αύξηση των εισφορών δεν είναι τίποτα άλλο παρά φόρος στην εργασία. Αύξηση εισφορών σημαίνει μείωση μισθών και βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Και η αύξηση των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους έχει χαρακτήρα διωγμού στη μεσαία τάξη και θα οδηγήσει στην έξοδο από την πραγματική οικονομία ενός πολύτιμου κεφαλαίου για τη χώρα και θα οδηγήσει βαθμιαία και σε περαιτέρω επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Σύριζα θέλει ως κόμμα εξουσίας να κάνει ότι έκαναν και τα άλλα κόμματα εξουσίας, να πετάξει το «μπαλάκι» σε άλλους για να προστατεύσει του δικούς του ψηφοφόρους. Ο δανεισμός όμως τελείωσε οπότε θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κόλπο. Και τι κάνει λοιπόν ο κ. Κατρούγκαλος; Αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες, μετά από κάποιο διάστημα, και παίρνει αυτά τα χρήματα για να κλείσει κάποιες τρύπες. Παίρνει δηλαδή λεφτά από κάποιους που άκουσον - άκουσον «φοράνε γραβάτα άρα δεν είναι δικοί μας», ή είναι «μεγαλοαγρότες» -ένας νέος ορισμός της παράταξης που κυβερνάει- για να τα δώσει σε κάποιους που τόσα χρόνια τους μοίραζε υποσχέσεις και λέει στους δικούς του ότι για τρία χρόνια δεν θα κόψει συντάξεις. Μετά θα έχει τελειώσει η κρίση άρα θα δώσει και αυξήσεις.

Κανείς πια δεν πιστεύει τις υποσχέσεις που δίνει ένας υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και οι απασχολούμενοι δεν είναι λωτοφάγοι. Καταλαβαίνουν ότι τους παίρνουν τα λεφτά τους για να το δώσουν σε άλλους. Και σε αντάλλαγμα τους δίνουν υποσχέσεις που δεν αξίζουν τίποτα.

Είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα οικονομικής κρίσης και αυτό το κύμα θα είναι πιο καταστροφικό από το προηγούμενο. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός των capital controls, όπως
έρχεται νέο κύμα από λουκέτα στην αγορά που τώρα αφορά όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν είναι μεγαλοκατεθέτες και αυτοί που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων τραπεζών.
Είναι οι μικροϊδιοκτήτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας , του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί που πληρώνουν τις σπατάλες του κομματικού κράτους και την απουσία οποιουδήποτε οικονομικού σχεδίου και τελικά αυτοί που θα πληρώσουν και το «μάρμαρο» της ασφαλιστικής περιδίνησης της κυβέρνησης σας.