8. Αναθεώρηση Συντάγματος

  • Οι καιροί τρέχουν όσο ποτέ άλλοτε, ενώ εμείς κινούμαστε με ρυθμούς χελώνας. Η πολιτική πρέπει να επιταχυνθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανανεωθούν οι θεσμοί που την επιβραδύνουν. Είναι απαραίτητο η παρούσα Βουλή, να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ορίζοντας την επόμενη ως αναθεωρητική. Από τις πρώτες αλλαγές που το Ποτάμι προκρίνει είναι αυτή του τρόπου αναθεώρησης. Eπιζητούμε την αλλαγή του άρθρου 110 έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ότι η πενταετής περίοδος μεταξύ αναθεωρήσεων αφορά στις αναθεωρούμενες διατάξεις και όχι στο σύνολο του Συντάγματος. Kατ’ αυτόν τον τρόπο, η Bουλή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσει μια διάταξη του Συντάγματος εκτός και εάν αυτή έχει αναθεωρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Επείγει να αναθεωρηθεί το διαβόητο άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών», έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες παραγραφής με εκείνα των υπολοίπων πολιτών.
  • Να αναθεωρηθεί το άρθρο 62 που παρέχει ασυλία στους βουλευτές. Οι βουλευτές πρέπει να προσφεύγουν στην προστασία της Βουλής μόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική, όπως συμβαίνει στη Βρετανία. Όχι να τη διαθέτουν αυτοδίκαια, ακόμη και όταν κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
  • Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι απαραίτητη, προκειμένου η πανεπιστημιακή εκπαίδευση να παρέχεται και από Μη Κρατικά, Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Όχι πανεπιστήμια-μαϊμούδες, σαν αυτά που στριμώχνονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών του κέντρου και παίρνουν άδεια από το υπουργείο Εμπορίου, αλλά σοβαρά πανεπιστήμια που θα προσελκύσουν και ξένους φοιτητές, για να έλθουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.
  • Η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της δικαιοσύνης απαιτεί την έναρξη της αναθεώρησης των άρθρων 87-100Α του Συντάγματος. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης εμποδίζεται από αρτηριοσκληρωτικές και ξεπερασμένες διατάξεις που δένουν τα χέρια δικαστών.
  • Πρέπει να γίνει νέα ρύθμιση για την επιλογή των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών με αναθεώρηση του άρθρου 101Α, το οποίο, ελλείψει στοιχειώδους συναντίληψης έχει χρεοκοπήσει τον καινοτόμο θεσμό, επειδή δεν βρίσκεται πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
  • Ζητούμε αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος, έτσι ώστε να συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, βάσει καταλόγου που υποβάλλει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (τρία ονόματα) και η αντιπολίτευση (δύο ονόματα).
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com