1. Πνεύμα αλλαγών

 • Οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να εξελίσσουν τους θεσμούς τους. Μέσα από αυτή την αλλαγή αλλάζουν οι άνθρωποι, ο κόσμος και η εικόνα των ανθρώπων για τον κόσμο.
 • Πολλοί νομίζουν ότι η οικονομική κρίση κατέστησε ανεπαρκείς τους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Η Ελλάδα κατέρρευσε οικονομικά, επειδή ξεπεράστηκαν οι θεσμοί και αγνοήθηκαν οι κανόνες της μεταπολιτευτικής κοινωνίας.
 • Είναι τώρα ο καιρός να ανανεωθούν οι θεσμοί και σε αυτή τη γενναία μεταρρύθμιση πρέπει να έχουν λόγο όλοι οι πολίτες. Όχι μόνο τα παλιά κόμματα, όπως ιεραρχικά γινόταν έως τώρα, όχι μόνο το Ποτάμι, επειδή αυτό ίσως συνέφερε εμάς, αλλά όλοι όσοι αποτελούν την ελληνική κοινωνία. Το Ποτάμι δεν φαντάζεται ότι θα αλλάξει τον κόσμο, θέλει να γίνει ο καταλύτης για να αλλάξουν οι άνθρωποι τον κόσμο.

2. Ο νέος πατριωτισμός

 • Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον επιθετικό, επεκτατικό, μιλιταριστικό εθνικισμό. Αγάπη προς την πατρίδα δεν σημαίνει εχθρότητα προς άλλα έθνη και κράτη ή τον εκτοπισμό όσων αλλοεθνών κατοικούν στη δική μας. Η προσήλωση στην εθνική ανεξαρτησία δηλώνει τη βούληση του λαού μας να είναι ελεύθερος να ορίζει αυτός την πολιτική και κοινωνική ζωή του σε αρμονία με τους άλλους λαούς της περιοχής του και της Ευρώπης.
 • Ο νέος πατριωτισμός δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος, αλλά εμπνέεται από την πίστη στις δυνατότητες της χώρας και των ανθρώπων της.
 • O νέος πατριωτισμός εμπνέει και εμπνέεται από τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και από τις αξίες που γέννησαν τη νεώτερη Ελλάδα: την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Σε αυτόν συμμετέχουν όλοι όσοι αποστρέφονται τη μιζέρια του παρελθόντος, θέλουν να τελειώνουν με τη φαυλοκρατία, την κλεπτοκρατία, τη διαφθορά. Αυτοί που οραματίζονται μία Ελλάδα παραγωγική, εξωστρεφή, προοδευτική, ισότιμη στην Ευρώπη.

3. Συνεργασία σημαίνει αποδοχή του άλλου

 • Το Ποτάμι διακρίνεται από πνεύμα συνεργασίας. Πιστεύει στη σύμπραξη δυνάμεων, στη «συνωμοσία του καλού».
 • Η βούληση για συνεργασία δηλώνει την αποδοχή του άλλου ως συνομιλητή. Η συνεργασία δεν υποκρύπτει αδυναμία, υποταγή ή κάποιου είδους κρυφή συναλλαγή. Στόχος κάθε συνεργασίας είναι η σύνθεση και ο πολλαπλασιασμός των δυνάμεων προς μια κοινή κατεύθυνση. Αυτό επιδιώκουμε.
 • Συνεργασία δε σημαίνει άνευ όρων συμβιβασμός. Δεν θα συμπράξουμε με τον οποιονδήποτε με οποιουσδήποτε όρους.

4. Δημοκρατία σημαίνει αυτοπεριορισμός

 • Η θέσπιση και τήρηση κανόνων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευδαιμονία κάθε ανθρώπινης κοινωνίας. Η ελευθερία δεν είναι αυθαιρεσία.
 • Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του αυτοπεριορισμού. Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις πράξεις τους. Είναι υπεύθυνοι για την ψήφο τους. Με αυτήν διαμορφώνουν τους νόμους της πολιτείας. Οι νόμοι αποτελούν την έκφραση της βούλησης των πολιτών. Γι’ αυτό και η τήρηση των νόμων είναι επιβεβλημένη.
 • Δημοκρατία σημαίνει, ότι μπορούμε πάντα να αλλάξουμε τους νόμους. Όμως, έως ότου τους αλλάξουμε, έχουμε χρέος να τους τηρούμε.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com