81. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.

 • Το μεγάλο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οφείλει να περάσει μέσα από μια στοχευμένα ομοσπονδιακή κατεύθυνση, που θα σέβεται -και εκπορεύεται από- την αυτονομία κάθε χώρας-μονάδας. Δεν μπορεί να στοχεύει στη δεσποτεία μιας κεντρικής ανεξέλεγκτης ελίτ. Εκχωρούμε μέρος των δικαιωμάτων μας για να γίνουμε όλοι ίσοι και αθροιστικά δυνατότεροι. Δεν τα εκχωρούμε για να ισχυροποιήσουμε τρίτους.
 • Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη δημοκρατία, ακριβοδίκαιη απονομή δικαιοσύνης και θεσμοθετημένη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 • Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι η ποιοτική αναβάθμιση της συμμετοχής μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ευθύνη και υποχρεώσεις για την αλλαγή κατεύθυνσης της Ε.Ε. και ενίσχυσης του εκδημοκρατισμού και αξιοπιστίας των θεσμικών της Οργάνων. Δεν μας αξίζει και δεν μας ωφελεί ο ρόλος του «προβληματικού εταίρου» της Ένωσης. Θέλουμε η χώρα μας να έχει ενεργή συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διάλογο. Δεν μας εκφράζει ο ρόλος ενός εταίρου που περιχαρακώνεται στον βαλκανικό μικρόκοσμό του.
 • Επιλέγουμε τις πολύπλευρες συμμαχίες με όλα τα κράτη-μέλη και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, για να προωθήσουμε κοινούς στόχους και ενιαία συμφέροντα, χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς. Αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως πεδίο ανοιχτής διαρκούς διαπραγμάτευσης με αντικείμενο προωθητικούς συμβιβασμούς για την κατάκτηση ενιαίων στόχων. Μέσα από αυτές τις συμμαχίες και τους συμβιβασμούς θα επιδιώξουμε την υπεράσπιση των ιδιαίτερων προτεραιοτήτων της χώρας μας. Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε εκβιαστές.
 • Η ευρωπαϊκή μας ένταξη είναι όπλο και προσόν για τη θέση μας στη διεθνή πολιτική σκηνή σε έναν απεριόριστο κόσμο συναλλαγών, συνεργασιών και πάλης συμφερόντων.

82. Ρεαλιστική εξωτερική πολιτική

 • Τα σύγχρονα κράτη, όταν μιλούν για εξωτερική πολιτική, σκέφτονται την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων στο εξωτερικό. Τις εξαγωγές τους, τις επενδύσεις, το εμπόριο, την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η οικονομία είναι υπαρξιακό στοίχημα για την Ελλάδα. Η αύξηση των εξαγωγών και η επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας εθνικό μας θέμα. Αν ηττηθούμε στην οικονομία θα ηττηθούμε εθνικά.
 • Απορρίπτουμε τη χρήση της εξωτερικής πολιτικής για κατανάλωση στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Δεν μας αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια. Μας ενδιαφέρει η πολιτική που ωφελεί την πατρίδα μας. Η ονομασία των Σκοπίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικών που καταστρατηγούν το εθνικό συμφέρον χάριν της δημαγωγίας. Σήμερα παλεύουμε να πετύχουμε τη σύνθετη ονομασία που τότε μας έδιναν, αλλά εμείς απορρίπταμε.
 • Επιδιώκουμε την αναμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος ενός ανυπόληπτου περιθωριακού κράτους-«καυγατζή». Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας κι άλλα άλυτα εθνικά θέματα. Η οικονομική κρίση τους είναι αρκετή. Θέλουμε να λύσουμε τα εθνικά θέματα που μπορούν να λυθούν, χωρίς να υποθηκεύσουμε το εθνικό συμφέρον, και να παραδώσουμε μια χώρα περιστοιχισμένη από φιλικά και όχι εχθρικά κράτη στα σύνορά της.
 • Ούτε απειλές ούτε ενδοτικότητα. Υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας με σχέδιο, γνώση, σταθερότητα, λογική, συνεργασία και διάλογο. Με μια τέτοια στάση αξιοποιούμε το ευρωπαϊκό μας πλεονέκτημα και εξασφαλίζουμε την ενεργή συμπαράσταση των εταίρων μας.
 • Προτείνουμε την αναβάθμιση και μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα υπάγεται και συγκαλείται από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα μετέχουν, επίσης, επιτελείς του Υπεξ, του ΓΕΕΘΑ και της ΕΥΠ.
 • Το Ποτάμι προτείνει τη Σύσταση θέσης Μόνιμου Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών. Η επιλογή του θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό, κατά προτίμηση από την κορυφή της ιεραρχίας της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Αποκλείονται, οι διορισμένοι από την πολιτική ηγεσία πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων.

83. Η Κύπρος φάρος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο

 • Η λύση του Κυπριακού είναι σταθερός μας στόχος και περνά μέσα από τη συνέχιση των συνομιλιών των δύο πλευρών. Σήμερα το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του μετά το 2004. Αναζητεί λύση, η οποία πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κεκτημένο και να στηρίζεται στις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Το δημοψήφισμα αποτελεί ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας.
 • Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλο της το απόθεμα πολιτικο-διπλωματικού κεφαλαίου. Η οικονομία, το κύρος και η αξιοπιστία είναι ουσιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ”διαπραγματευτικής ισχύος”.
 • Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενισχύουν τη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συμφωνίες που συνάπτει με τα γειτονικά της κράτη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σταθεροποιεί την περιοχή και ευνοεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
 • Καλούμε την Τουρκία να ταχθεί με τη σταθερότητα στην περιοχή επιβεβαιώνοντας τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, αποφεύγοντας προκλητικές ενέργειες και αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Οι εταίροι μας στην ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι απλά η ανατολικότερη ΑΟΖ της ΕΕ αλλά και ο προμαχώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

84. Τουρκία: Ας συνεννοηθούμε

 • Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τα βήματα που έγιναν είναι λίγα.
 • Θέλουμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία των δύο χωρών δημιουργώντας έναν μηχανισμό τακτικών αλλά άτυπων συναντήσεων των δύο χωρών και ορίζοντας έναν «Έλληνα ειδικό απεσταλμένο για την Τουρκία» (όχι απαραίτητα πολιτικό) ακολουθώντας το γαλλικό παράδειγμα.
 • Να ρίξουμε γέφυρες στη νέα Τουρκία που κοιτάζει δυτικά (φοιτητές, επιστήμονες, νεολαία).
 • Διεκδικούμε το σεβασμό των διμερών Συνθηκών με κορυφαία της Συνθήκης της Λωζάννης, των διεθνών συμβάσεων και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Όταν οι δυο λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά ως γείτονες, σύμμαχοι και φίλοι, η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να επισείει καθημερινά στο Αιγαίο την στρατιωτική της ισχύ και το  εκτρωματικό, για το Διεθνές Δίκαιο, “casus belli”.
 • Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα σταθερά στηρίζει, εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας να αποδεχθεί στην πράξη και άνευ εκπτώσεων το σύνολο των δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός κώδικα συμπεριφοράς, που έχει οικειοθελώς αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2005.
 • Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει επίσημα -και όχι με ευκαιριακές δηλώσεις ιθυνόντων της-τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

85. Σκόπια: Λύνουμε το πρόβλημα, κερδίζουμε και οι δύο

 • Επιδιώκουμε την άμεση λύση του προβλήματος. Θα ωφελήσει και τις δύο χώρες οικονομικά αλλά και πολιτικά, ενώ θα αυξήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.
 • Υποστηρίζουμε την εθνική γραμμή που είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία.
 • Τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν: θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ή θέλουν να παραμείνουν στην απομόνωση; Αν επιλέξουν το πρώτο, ας γνωρίζουν ότι η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα.

Δείτε περισσότερα για τις προτάσεις του Ποταμιού για την εξωτερική πολιτική εδώ.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com