6 Μαΐου, 2019

Θέλουμε ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους πολίτες στον Βορρά την Ευρώπης

Ποτάμι

Η συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κω

Με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας του κράτους και της ασύδοτης γραφειοκρατίας ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους της Κω ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είπε, 22 μήνες μετά, το λιμάνι, οι εκκλησίες, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τζαμιά της Κω παραμένουν στην κατάσταση που τα άφησε ο σεισμός. «Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προσφέρει μια απάντηση στην απαίτηση του πολίτη για ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία», συνέχισε, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να έχουμε κομματικούς μηχανισμούς, είμαστε ενάντια στις συντεχνίες και απέναντι στην κομματική κυριαρχία στο Δημόσιο».

Σε ερώτηση για τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του Ποταμιού χαιρέτισε την προσθήκη των Φιλελεύθερων του Γκι Φερχόφσταντ στην μεγάλη ομάδα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Μακρόν και υπογράμμισε πως «οι τολμηροί και οι προοδευτικοί επιλέγουν την Αναγέννηση της Ευρώπης», ενώ στηλίτευσε τον τρόπο που βλέπει ο Μάνφρεντ Βέμπερ τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως την οικονομία και τη μετανάστευση. «Η οπτική του κ. Βέμπερ για την Ευρώπη ήταν, είναι και επιμένει να είναι συντηρητική», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια δικαιώματα και κυρίως με τις ίδιες ευκαιρίες, με τους πολίτες στο βορρά της Ευρώπης».

Αναφορικά με το πρόβλημα της οικονομίας, ανέφερε πως η κοινωνία βρίσκεται μπλεγμένη σε μια στάσιμη οικονομία, παρά τη βελτίωση των μεγάλων μεγεθών που επιβραβεύονται από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και παρατήρησε πως η «καθημερινή οικονομία» δεν θα πάει μπροστά και δεν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αν δεν καταργηθεί το σπάταλο γραφειοκρατικό κομματικό κράτος. «Οι πάνω όροφοι των υπουργείων, οι καλά φωτισμένοι, που στεγάζουν το πολιτικό προσωπικό του κάθε υπουργείου, πρέπει να μειωθούν», είπε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός έχει μπουχτίσει από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων που υποσχέθηκαν πράγματα που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν», ενώ έριχναν τις ευθύνες στην Ε.Ε και το ΔΝΤ και ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι πορεύεται με «αλήθειες μόνο» τόσο στα εθνικά και τα οικονομικά θέματα, όσο και στην κοινωνική ζωή. «Σε κανένα θέμα δεν έχουμε πει κάτι για να ξεγελάσουμε τον πολίτη και να πάρουμε ψήφους», επισήμανε και συμπλήρωσε πως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο: «Όταν έχουμε να κάνουμε με το καλό της πατρίδας, θα το πούμε ακόμα και αν ξέρουμε πως αυτό θα μας στοιχίσει.»

Για τις συνεργασίες
-Ο πολιτικός δεν πρέπει να κοιτάει τον καθρέφτη του και να περιμένει μέχρι να έρθει αυτός στην εξουσία. Ο πολιτικός πρέπει κάθε μέρα να λύνει προβλήματα.
-Αυτός ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε και λύσαμε προβλήματα σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που κάναμε κοινές προτάσεις με τη ΝΔ, κοινές προτάσεις με το ΠΑΣΟΚ.
-Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και ελπίζουμε ότι μετά την ερχόμενη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών θα υπάρξει ένα πνεύμα συνεννόησης σε μια φιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση.

Για το Μεταναστευτικό
-Υπάρχει μια παραδοχή ότι η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει, αλλά προφανώς αντέδρασε και έδρασε δίνοντας λεφτά για το πρόβλημα με τους μετανάστες. Λεφτά που δεν προήλθαν από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.
-Για την «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση», αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο να μοιράζω κάποια χρήματα στις χώρες υποδοχής, αλλά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων θα πρέπει να μοιράζεται σε όλες τις χώρες αναλογικά.
-Πρώτον, τα ελληνικά σύνορα πρέπει να είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες ασύλου. Δεν μπορεί μια αίτηση ασύλου να κάνει να εξεταστεί στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια, τη στιγμή που στη Σουηδία η απάντηση έρχεται σε τέσσερις μέρες.

Για τους ευρωσκεπτικιστές
-Είναι απόλυτη η άρνηση μας στο σύνθημα της Λεπέν «Η Ευρώπη των εθνών» που γοητεύει δυστυχώς και κάποιους δεξιούς Έλληνες.
-Είμαστε με την ομοσπονδιακή Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης, προφανώς διατηρώντας την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών.
-Δεν θα γυρίσουμε τρομαγμένοι πίσω από τα εθνικά σύνορα όπως μας ζητούν οι ακροδεξιοί εθνικιστές και οι λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
-Απ' ότι φαίνεται πάμε σε μια νέα περίοδο έντασης, με ευθύνη του Ερντογάν και μιας ηγεσίας στη γειτονική χώρα που θεωρεί ότι απειλώντας και παραβιάζοντας θα κερδίσει κάτι στο Αιγαίο και στην ευρύτερη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου.
-Χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις, αλλά και ψυχραιμία ώστε να μην έχουμε θέατρο παραλόγου με πολεμικές παραβιάσεις.
-Οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης είναι από τους λίγους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο διάλογο Ευρώπης- Τουρκίας.
-Είναι αψυχολόγητη και υποκριτική η πρόταση, κυρίως των συντηρητικών και του Βέμπερ, να υψωθεί τείχος με την Τουρκία, την στιγμή η Γερμανία τους πουλάει όπλα και κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στους τουρκικούς σιδηροδρόμους.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν στην περιοδεία του στην Κω, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Όλγα Αυγουστάτου, οι οποίοι με τη σειρά τους δήλωσαν:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος:
-Είναι απαράδεκτο οι τόσες βλάβες που έχουν προκληθεί στο λιμάνι στη μαρίνα, σε αρχαιολογικούς χώρους σε εκκλησίες και σε τζαμιά, να μην έχουν αποκατασταθεί 2 χρόνια μετά τον σεισμό. Αυτό πλήττει και την ασφάλεια αλλά και τον τουρισμό.
-Όταν συνεργάζεται ένα ακαδημαϊκό κέντρο, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με μια δημοτική αρχή, χωρίς να μεσολαβεί το κεντρικό γραφειοκρατικό υδροκέφαλο κράτος, έχουμε πολύ πιο απτά αποτελέσματα.
-Επιπλέον το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μας απασχολεί πολύ και σε επίπεδο εθνικό, άλλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Με τον Σταύρο Θεοδωράκη έχουμε δεσμευτεί να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή χάρτα πολιτικής προστασίας.

Αυγουστάτου Όλγα:
-Ήρθα στο ποτάμι γιατί έχει σταθερές θέσεις πάντα υπέρ του πολίτη, της Ελλάδας και της Ευρώπης.
-Η Ευρώπη είναι το μόνο πλαίσιο που μπορεί να εξασφαλίσει τις πολιτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων και τον δίκαιο καταμερισμό τους.
-Μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση λύσης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Δείτε το βίντεο: