24 Οκτωβρίου, 2018

Θέλουμε «έξυπνες πόλεις» με ακομμάτιστους δημάρχους

Ποτάμι

«Εμείς πιστεύουμε στους ικανούς ακομμάτιστους Δημάρχους που δεν θα υπακούν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θέλουμε έξυπνες πόλεις για το συμφέρον των πολιτών, για την απλούστευση της ζωής τους». Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση "Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου" που διοργάνωσε στο Γκάζι η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού αποτυπώνει το πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης με πρωταγωνιστές πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης , οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι Χίου Μανώλης Βουρνούς, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης. Από τον Δήμο της Αθήνας ομιλητής ήταν ο Chief Digital Officer Κωνσταντίνος Χαμπίδης.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Κωστής Μπιτζάνης, ενώ η Ολυμπία Αναστασοπούλου μέλος επίσης του ΠΣ, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη μετάβασης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τοπική Διακυβέρνηση δίνοντας έμφαση στις «πολιτικές» αντί για την «πολιτική». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες λύσεις που έχουν προωθήσει στις πόλεις τους και αντάλλαξαν θετικές και αρνητικές εμπειρίες

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκίνησε με την παραδοχή ότι πλέον το κινητό είναι ένα εργαλείο για πλήθος εργασιών και λιγότερο λειτουργεί ως τηλέφωνο. Επεσήμανε τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κινητού ως εργαλείου για τα social media, που ξεπερνά τις αγκυλώσεις των παραδοσιακών τρόπων ενημέρωσης και προσφέρει χάραξη πολιτικών με αμεσότητα και ουσία (π.χ. με το προσφυγικό και το κάπνισμα στα Τρίκαλα). «Ο Δήμος Τρικκαίων κινητο-ποιεί τον πολίτη, κινητο-ποιώντας πρώτα τον εαυτό του», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης τόνισε ότι οι Δήμοι έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν όπως η έλλειψη οικονομικών πόρων και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, τη γραφειοκρατία κ.α.. «Παρ' όλα αυτά όμως ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός των Δήμων σήμερα είναι μονόδρομος και αυτή πρέπει να είναι η στόχευση όλων μας» κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα θέλω των πολιτών και όχι στα θέλω τα δικά μας. «Αυτά έχουν σημασία», τόνισε, «όλα τα υπόλοιπα απλώς μεγαλώνουν τη γραφειοκρατία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεγάλο μας στοίχημα είναι η αξιοποίηση της συλλογικής μας ευφυίας. Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς οι αυτοδιοικητικοί έχουμε μια βασική δουλειά: τη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Αν ο πολίτης δεν αισθάνεται βελτίωση στην καθημερινότητά του εμείς έχουμε χάσει. Αν δεν τα καταφέρνουμε τότε ‘’ο βασιλιάς είναι γυμνός’’».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι στον δήμο του, «το κλειδί της επιτυχίας μας είναι ότι επενδύσαμε στην εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι «κονδύλια υπάρχουν για την τεχνολογική ανάπτυξη των δήμων και είναι πρόβλημα ότι στο παρελθόν κατασπαταλήθηκαν. Και πρότυπα υπάρχουν, δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό».

Ο Δήμαρχος Χολαργού- Παπάγου Ηλίας Αποστολόπουλος είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε την πόλη μας έξυπνη, λειτουργώντας σε ένα χαζό κράτος. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με τις εφαρμογές θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και τις νοοτροπίες των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων υποστήριξε την ανάγκη όλοι να έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην πράξη σημαίνει αλλαγή. Λιγότεροι υπάλληλοι στα γκισέ και στο τηλεφωνικό κέντρο, περισσότεροι στον υπολογιστή. Λιγότερες δυνατότητες για προσωπικές διευθετήσεις, περισσότερη διαφάνεια».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ.

Παρών στην εκδήλωση και ο Θόδωρος Καρούνος, ο εμπνευστής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συχνά ακούμε ότι το πρόβλημα είναι οι υπάλληλοι. Λάθος. Το πρόβλημα είναι οι διαδικασίες στελέχωσης του δημοσίου και των δήμων».

Διαβάστε αναλυτικά την παρέμβασή του εδώ.

Ο συγγραφέας και Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλίας Ευθυμιόπουλος επεσήμανε ότι «η συμβολή του κεντρικού κράτους έχει μεγάλη σημασία στην υποστήριξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για τις έξυπνες πόλεις. Εδώ καταγράφεται μέχρι σήμερα μια τεράστια αποτυχία» υπογράμμισε. Ακόμη προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκο πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις υποστηρίζει με πληθώρα οικονομικών εργαλείων συστήματα καινοτομίας που βασίζονται στη σύμπραξη της δημοτικής αρχής με τους φορείς έρευνας και τεχνολογίας και τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων δικτυακών πεδίων και υπηρεσιών με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα, την μείωση των εκπομπών CO2, την βιώσιμη κινητικότητα, την ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση των αγορών και την εξυπηρέτηση των δομών και των λειτουργιών της πόλης μέσα από πλατφόρμες διαχείρισης διαδραστικού χαρακτήρα. Οι Έξυπνες Πόλεις μπορούν να είναι όχι μόνο καταναλωτές αλλά και εργαστήρια για την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να απελευθερωθούν οι πρωτοβουλίες από την ασφυκτική πατρωνία του κράτους που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακυρωτική. »

Ο Γιάννης Παπανικολάου υποδεχόμενος τους καλεσμένους είπε ότι η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού προωθεί με κάθε τρόπο τον διάλογο για όλα τα σημαντικά θέματα και όχι μόνο για αυτά που προκαλούν άγονες πολιτικές συγκρούσεις.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Δημάρχους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες από το κοινό που παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΕΡΤ:

«Ελπίζω η πολιτική πόλωση που κυριαρχεί να μη μας αναγκάσει να κάνουμε βήματα πίσω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε μέρα, ακούμε για λίστες κομμάτων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Εμείς πιστεύουμε στους ικανούς ακομμάτιστους Δημάρχους που δεν θα υπακούν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θέλουμε έξυπνες πόλεις για το συμφέρον των πολιτών, για την απλούστευση της ζωής τους».

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις όλων των ομιλητών και φωτογραφίες από την εκδήλωση.