23 Οκτωβρίου, 2018

Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου: Ομιλία Κωστή Μπιτζάνη

Κωστής Μπιτζάνης

Μπορούμε; Μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, οι ίδιοι οι πολίτες μετατρέπονται σε ενεργούς χρήστες και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν μια πολιτική συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακυβέρνηση της πόλης τους. Που συμβαίνουν αυτά; Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης μέσω της εφαρμογής “Βελτιώνω την πόλη μου” οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τοπικά προβλήματα όπως ξεχασμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες φωτισμού στους δρόμους, κατεστραμμένες πλάκες πεζοδρομίου, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σημεία που εγκυμονούν κίνδυνο κ.λπ.

Υπάρχουν κονδύλια; Το δύσκολο δεν είναι να βρεις πόρους χρηματοδότησης αλλά πώς αυτές θα ταυτιστούν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η κουλτούρα “βρίσκω κονδύλια” χωρίς να έχει προϋπάρξει σχεδιασμός και στόχευση δεν αρκεί πλέον.

Υπάρχουν πρότυπα; Υπάρχουν και έχουν ονόματα. Στην πόλη Riba-roja de Túria στην Ισπανία εφαρμόζονται καινοτόμες λύσεις που αφορούν στη μείωση του κινδύνου της περιαστικής πυρκαγιάς. Στη Breda της Ολλανδίας εισάγεται ένα νέας γενιάς σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού που βασίζεται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Στο Παρίσι οι σχολικές παιδικές χαρές θα είναι εφεξής ανθεκτικές στους καύσωνες, ενώ ενεργειακά αυτόνομες θα είναι οι κοινωνικές κατοικίες στη Βουδαπέστη.

Επαρκούν οι υποδομές; Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι “έξυπνες” υποδομές. Υποδομές μέσα στις οποίες να μπορούν να συνυπάρχουν οι έννοιες στρατηγική-γνώση-τεχνολογία. Η χώρα δαπάνησε τεράστια ποσά για υποδομές πληροφορικής, ωστόσο ίσως είναι ο κλάδος με τη χειρότερη σχέση απόδοσης μεταξύ παραγόμενου έργου και πόρων που δαπανήθηκαν.

Το κράτος; Συμπαραστάτης ή εχθρός; Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο Δημόσιο δεν ήταν η αρχή του τέλους στα προβλήματα γραφειοκρατίας που συναντούσαν καθημερινά οι πολίτες αλλά η συνέχιση ενός “ηλεκτρονικού” παραλογισμού. Δεν καταπολεμήσαμε τη γραφειοκρατία, απλά την ψηφιοποιήσαμε.

Συμπράξεις με ιδιώτες, επιτρέπονται ή όχι; Τα Τρίκαλα το τόλμησαν και δείχνουν το δρόμο και σε άλλες πόλεις. Ανακαλύπτοντας πόρους χρηματοδότησης και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή εταίρων και αυτόνομων δικτύων, το έργο της ψηφιακής πόλης έγινε πράξη.

Και στο τέλος της ημέρας, τι κερδίζει ο δημότης και τι η τοπική οικονομία; Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην πράξη σημαίνει αλλαγή. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ευελιξία. Μεγαλύτερη συμμετοχικότητα και διαφάνεια. Περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, καλύτερες υποδομές. Λιγότερη ανεργία, δυναμικότερη ανάπτυξη. Λειτουργικότερες πόλεις, καλύτερη ζωή.

*Ο Κωστής Μπιτζάνης είναι μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του «Ποταμιού».