23 Οκτωβρίου, 2018

Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου: Ομιλία Κωνσταντίνου Χαμπίδη

Guest Αρθρογράφος

1. Το ζήτημα του περιεχομένου: δεν είναι σαφές τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εθνικό τι ακριβώς είναι η έξυπνη πόλη. Είναι το hyperloop και τα flying taxi ή μήπως το τραίνο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που χάσαμε ως χώρα την προηγούμενη δεκαετία; Πρέπει να περιγράψουμε την αποστολή μας, λοιπόν. Καινοτομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έξυπνες πόλεις: όλα μαζί ένα κουβάρι.

2. Το ζήτημα του μέσου: συχνά το μέσο (δηλαδή η τεχνολογία) γίνεται αυτοσκοπός. Μας αρκεί να εγκαταστήσουμε μία εντυπωσιακή τεχνολογία, χωρίς να είμαστε σίγουροι για τα ωφέλη που έχει προς τους πολίτες. Η τεχνολογία δεν παράγει αυτόματα υπηρεσίας προς του πολίτες.

3. Το ζήτημα του στόχου: στον χώρο της τεχνολογίας ενίοτε προσφέρουμε λύσεις για προβλήματα που δεν υπάρχουν. Δηλαδή η συζήτηση είναι off topic.

Τρία βασικά ιστορικά facts:

1. Η χώρα δαπάνησε τεράστια ποσά για υποδομές πληροφορικής, ωστόσο ίσως είναι ο κλάδος με την χειρότερη σχέση απόδοσης μεταξύ παραγόμενου έργου και πόρων που δαπανήθηκαν.

2. Όπου παράξαμε (ως χώρα) έστω και το ελάχιστο έργο, το κάναμε με φοβερά δυσλειτουργικό τρόπο και την πράξη ψηφιοποιήσαμε την γραφειοκρατία (Βλ. ηλεκτρονικό εισιτήριο)

3.  Επίσης ότι υλοποιήθηκε, υλοποιήθηκε σε σιλό. Ξεχωριστές βάσεις δεδομένων, μη διαλειτουργικά συστήματα, μητρώα που δεν μιλάνε μεταξύ τους. Εν ολίγοις: ότι κάναμε, το κάναμε χωρίς σχέδιο.

Τρεις βασικές αλήθειες:

1. Οι πόροι δεν είναι πάντα το παν. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που παρακολουθεί (αν όχι κυνηγάει) τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, αλλά αυτές δεν ταυτίζονται πάντα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

2. Οι συμπράξεις με ιδιώτες είναι παραπάνω από επιτρεπτές: είναι απαραίτητες. Μέσα από έργα-πιλότους θα καταφέρουμε να εισάγουμε την τεχνολογία στην καθημερινή ζωή των πολιτών, μέσα από δοκιμές και αποτυχίες θα βρούμε το (εκάστοτε) σωστό μοντέλο των εργαλείων πληροφορικής.

3. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανάγκες του σήμερα, να επιλύσουμε τα αυτονόητα και σταδιακά να κοιτάξουμε μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Όταν η συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ δεν έχει επαρκές internet ή όταν ακόμα και σήμερα το cloud είναι μία απαγορευμένη συζήτηση στο δημόσιο τομέα, τότε είναι πραγματικά αστείο να μιλάμε για blockchain.

Μπορούμε να έχουμε τον δήμο στο κινητό μας υπό τρεις όρους:

1. Να έχουμε σχέδιο και προτεραιότητες. Δεν φταίει πάντα το κράτος.
2. Να βοηθάει το κράτος, παρεμβαίνοντας σε αυτήν την δύσκαμπτη νομοθεσία.
3. Να έχουμε την διάθεση να αλλάξουμε. Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην πράξη σημαίνει αλλαγή. Λιγότεροι υπάλληλοι στα γκισέ και στο τηλεφωνικό κέντρο, περισσότεροι στον υπολογιστή. Λιγότερες δυνατότητες για προσωπικές διευθετήσεις, περισσότερη διαφάνεια.

*Ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης είναι Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων.