23 Φεβρουαρίου, 2019

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει μίας μεγάλης κλίμακας άσκηση από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου. Έχει κλείσει με ΝΑVTEX θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τον νοτιοανατολικό Αιγαίο και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα οι ΝΑVTEX περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρόμοια και σε τόση έκταση, αν θυμάμαι καλά, δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Θα συμμετέχουν ενεργά με πραγματικά πυρά και οι τρεις κλάδοι Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, εν ονόματι της "γαλάζιας πατρίδας", σύμφωνα με αυτά που αναφέρει συνειδητά σχεδόν καθημερινά η Τουρκική ηγετική τριανδρία Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσουγλου. Πρόσφατα δε, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Αιγαίου. Σας λέει κάτι;

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά την συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα και Ακάρ - Αποστολάκη. Ποιο είναι το ρεαλιστικό μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα στην Αθήνα; Τι ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα που δεν μνημονεύτηκε στην συνέντευξη των δύο ηγετών; Ποια ήταν η θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού;

Είναι προφανές κατά την γνώμη μου ότι στέρεψε η διπλωματική οδός για την Τουρκία και νιώθοντας πιθανά απομονωμένη, τώρα επιστρατεύει την στρατιωτική δύναμη ισχύος της για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι, σε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από ότι φαίνεται στο οικόπεδο Νο10 της Κυπριακής ΑΟΖ, έχουν βρεθεί ικανές ποσότητες υδραγονανθράκων από την Exxon Mobil, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος φαίνεται ότι είναι το τελευταίο διπλωματικό χαρτί του Ερντογάν για το "παζάρι" που επιθυμεί να αρχίσει να εξελίσσεται για την εκμετάλλευση και την διαχείριση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων της Κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, με τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία για το μοίρασμα της πίτας, σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας. Επίσης με τον αποκλεισμό της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου στόχος του Ερντογάν είναι να διακόψει κάθε θαλάσσια σύνδεση μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου για την αποκοπή κάθε συνεργασίας στην μεταφορά φυσικού αερίου, αφού αυτή η λογική είναι αντίθετη στα σχέδια της Τουρκίας.

Συνεπώς, από όσα μνημόνευσα, προκύπτει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση της όλης κατάστασης από την κυβέρνηση, τόσο στις αναγκαίες κινήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής με τις μεγάλες δυνάμεις όσο και στην ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής μας επιχειρησιακής τακτικής, σε συνδυασμό με την αναγκαία ενότητα του πολιτικού μας συστήματος, που δυστυχώς για όλους μας δεν την βλέπω, αφού αρμενίζει στα πολύ ρηχά.

Η οποιαδήποτε λάθος κίνηση με την λογική της καλής θέλησης εκ μέρους μας με την γείτονα, στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου σε συνάρτηση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, θα είναι μία «παγίδα» που πιθανά θα δημιουργήσει στη συνέχεια μία αλυσιδωτή αντίδραση ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και στο Αιγαίο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα.

* O Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Σχετικά