14 Μάρτιος, 2018

Θέλεις έγκυρη ενημέρωση;

Θανάσης Παναγόπουλος

Ο Richard Watson πληρώνεται για να προβλέπει το μέλλον. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό, ο άνθρωπος δεν είναι μέντιουμ με κληρονομικό χάρισμα που διαβάζει κάρτες ταρώ, ούτε «διαβάζει» το φλιτζάνι του καφέ. Διδάσκει τους φοιτητές στα business schools του Λονδίνου αλλά και τους γκουρού της πληροφορικής στη Silicon Valley πώς να οραματίζονται το τεχνολογικό μέλλον και πώς να σχεδιάζουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούμε σε λίγα χρόνια.

Θα περιμέναμε λοιπόν να είναι ενθουσιώδης χρήστης των πιο σύγχρονων gadgets και να περνάει όλη του την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα. Λανθασμένα, όμως, γιατί ο Watson δεν έχει ούτε λογαριασμό στο Τwitter και δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα με τον κλασικό τρόπο της εποχής μας. Οι συνήθειές του όσο αφορά την ειδησεογραφία και την ενημέρωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αντισυμβατικές ως περίεργες: διαβάζει τις κυριακάτικες εφημερίδες με καθυστέρηση ενός μήνα και αδιαφορεί για τα έκτακτα γεγονότα. Αντίθετα, προσπαθεί να καταλάβει ποιες ειδήσεις και ποια πρωτοσέλιδα έχουν αξία μερικές εβδομάδες αργότερα. Για τον Watson η ανθρώπινη ιστορία έχει πολλές πιθανές εκβάσεις που δεν καθορίζονται από τα απλά μεμονωμένα, και πολλές φορές ασήμαντα, γεγονότα. Ο Watson, λοιπόν, έδωσε πριν λίγες μέρες ένα δεκάλογο προς όλους για τη δημιουργία ενός έξυπνου προσωπικού φίλτρου πληροφοριών – ένα φίλτρο που θα κρατάει τι είναι ουσιαστικό και έχει σημασία και θα αφήνει να περάσουν τα επουσιώδη.

1. Κάνε πράξη την επιλεκτική άγνοια. Δεν μπορείς να διαβάζεις τα πάντα και να έχεις άποψη για όλα. Να επιλέγεις την ενημέρωσή σου με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Όσο περισσότερη πληροφορία έχεις διαθέσιμη τόσο μικρότερη είναι η αφομοίωσή της.

2. Βγες από τη φούσκα. Να διαβάζεις βιβλία και περιοδικά που δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις σου και να πιάνεις κουβέντα με αγνώστους. Έτσι θα ανανεώσεις τις ενημερωτικές σου συνήθειες και θα δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Θανάσης Παναγόπουλος είναι μέλος της ομάδας Τεκμηρίωσης