5 Ιουνίου, 2015

Θα στηρίξουμε μια συμφωνία συμβιβασμού

του Θανάση Σκόκου Αυτή η χώρα δεν είναι συμπτωματικά σε αυτή την κατάσταση, έχει μια δομική παθογένεια και πρέπει να γίνουν τεράστιες αλλαγές για να πάει μπροστά.

Ο Θανάσης Σκόκος φιλοξενήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη ΝΕΡΙΤ και στην εκπομπή "Fair Play".

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη από τη Γαλλία την οποία επισκέφθηκε, και στην πρόταση Γιούνκερ τονίζοντας ότι το Ποτάμι δεν τη δέχεται. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε και να υπάρξει συμφωνία» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «στενεύει ο χρόνος και ο κόσμος είναι σε απόγνωση».

«Επιδίωξη και των δυο μερών θα πρέπει είναι μια λύση, παρόλο που φαίνεται ότι είναι μακριά οι δυο προτάσεις» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε στη συνέχεια ότι η πρόταση των δανειστών-πιστωτών είναι μια πρόταση η οποία συζητιέται και δεν είναι τελεσίδικη/τελεσίγραφη.

«Όταν θα έρθει μια συμβιβαστική πρόταση στη Βουλή να ψηφιστεί, το κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι το να κρίνει ο καθένας αν θα ψηφίσει την πρόταση για να συνεχιστεί η πορεία μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα πάμε στη καταστροφή» σχολίασε.

Αναφορικά με την ποιότητα της συμφωνίας, ο κ. Σκόκος δήλωσε πως ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι μια συμφωνία εισπρακτική αλλά θα έχει φόρους. Προέτρεψε, ωστόσο, να μην επιλέξουμε αντ΄αυτού την καταστροφή και την έξοδο.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας: «Η ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες και μάλιστα διαχειριστικές. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ οδήγησαν σ΄αυτή την κρίση και δεν είχαν την ικανότητα να την διαχειριστούν». Συγκεκριμένα, σχολίασε πως ουδέποτε μπόρεσαν να αποκτήσουν μέσα στην κρίση ένα εθνικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και γι΄ αυτό επιβλήθηκαν και τα μνημόνια.

Εκτίμηση του κ. Σκόκου είναι ότι «Αυτή η χώρα δεν είναι συμπτωματικά σε αυτή την κατάσταση, έχει μια δομική παθογένεια και πρέπει να γίνουν τεράστιες αλλαγές για να πάει μπροστά. Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια σε μια αλληλουχία εισπρακτικών μέτρων, πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία - πρέπει να μειωθεί η ανεργία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σκόκος είπε: «εκλογές θα γίνουν, γιατί αυτή η κυβέρνηση κατά βάθος είναι αντι-μεταρρυθμιστική και αντι-ευρωπαϊκή και αυτό θα φανεί, δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αλλαγών για τη χώρα».

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

[youtube id="iRNVPEFb0bQ"]

* Ο Θανάσης Σκόκος είναι Πολιτικός Υπεύθυνος των τομέων Πολιτικής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας

5 Ιουνίου 2015, ΝΕΡΙΤ