31 Μάρτιος, 2014

Θα ψήφιζε το Ποτάμι το πολυνομοσχέδιο;

Χριστίνα Ταχιάου

Σε εκπομπή στην οποία συμμετείχε, ο Θανάσης Σκόκος ήρθε αντιμέτωπος με την ερώτηση των δημοσιογράφων: «Θα ψήφιζε το Ποτάμι το πολυνομοσχέδιο;» Η απάντησή του ήταν η προφανής.

«Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν απαντάω. Το Ποτάμι δεν είναι στη Βουλή». Στη συνέχεια, ο Θανάσης Σκόκος ρώτησε τους δημοσιογράφους για το ακριβές περιεχόμενο κάποιων διατάξεων, αλλά ούτε εκείνοι ήταν σε θέση να το αποδώσουν.

Η προφανής αυτή απάντηση σχολιάστηκε –για άλλη μια φορά- στα social media ως αποφυγή δέσμευσης εκ μέρους των εκπροσώπων του Ποταμιού και δείγμα της «απολιτικής πολιτικής» του. Μισό λεπτό, όμως, να δούμε κάποια δεδομένα αναφορικά με το νομοσχέδιο.

- Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις 3 (τρία) λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης.

- Μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο, ανά ώρα άλλαζαν τα δεδομένα και οι διατυπώσεις.

- Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται εκατοντάδες ζητήματα: από το επάγγελμα του αναλογιστή και του εκτιμητή, θέματα αποκρατικοποιήσεων και ρυθμίσεις για τα τρόφιμα και τα ωράρια λειτουργίας της αγοράς μέχρι τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, φορολογικά, εργασιακά κλπ.

- Ενώ η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» ήταν παραγγελία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ξαφνικά βρέθηκε «προαπαιτούμενο απ’ την τρόικα», χωρίς κάποιος να εξηγήσει το γιατί.

- Το νομοσχέδιο εκτείνεται σε 225 σελίδες. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα και υπεύθυνα μπορεί να διαβαστεί, να ελεγχθεί, να αξιολογηθεί μέσα σε λίγες ώρες.

- Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου παραιτήθηκε αναπληρωτής υπουργός, αναφέροντας μάλιστα ότι η τελική διατύπωση στο άρθρο για το γάλα ήταν διαφορετική από εκείνη για την οποία είχε δώσει σχετική συναίνεση με αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως το γράμμα του νόμου. Για το πνεύμα, ας μη μιλήσουμε καλύτερα.

Το μόνο σίγουρο ότι δε θα θέλατε ποτέ να ακούσετε εκπρόσωπο του Ποταμιού να ομολογεί «Δεν προλάβαμε να διαβάσουμε το νομοσχέδιο και δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε», όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, έτσι;

Τώρα δώστε μια απάντηση μόνοι σας.

διαβάστε επίσης