7 Απριλίου, 2017

Θα παραμείνει παροπλισμένο το μοναδικό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που διαθέτει το ΕΣΥ;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών βρίσκεται το μοναδικό μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής που διαθέτει ολόκληρο το ΕΣΥ: Πρόκειται για το σύστημα da Vinci, όπως ονομάζεται, το οποίο δύναται να προσφέρει απόλυτη ακρίβεια χειρισμών σε μία μεγάλη γκάμα χειρουργικών επεμβάσεων. Στην ουσία, μεταφέρει την χειρουργική αίθουσα στην ψηφιακή πραγματικότητα του αιώνα μας. Ωστόσο, εκτός από την τριετή καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του, εδώ και ένα περίπου χρόνο παραμένει παροπλισμένο, λόγω λήξης της σύμβασης και μη ύπαρξης αναλωσίμων.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, σε σχετική ερώτησή του, ζητά από τον Υπουργό Υγείας να τον πληροφορήσει τόσο για τους λόγους της μη χρήσης ενός τόσο κοστοβόρου μηχανήματος, δεδομένου ότι εκτός των 3 περίπου εκατ. ευρώ που στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο, απαιτεί και ένα τεράστιο κόστος ετήσιας συντήρησης, ακόμα και εάν παραμένει εκτός λειτουργίας, όπως και για το πώς θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αναντίστοιχου με την πραγματικότητα Κλειστού Ενοποιημένου Νοσήλειου (ΚΕΝ) που αντιστοιχεί στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε αχρησία έχει πέσει το μοναδικό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής του ΕΣΥ»

Η ρομποτική χειρουργική λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία με την πρόκληση ελάχιστου τραύματος στον ασθενή του. Περιλαμβάνει όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών αλλά και μεγάλο ποσοστό των έως σήμερα κλασικών, «ανοικτών» εγχειρήσεων, κυρίως στην κοιλιακή και θωρακική χώρα, ενώ η δυνατότητα πραγματοποίησης λεπτών και περίπλοκων κινήσεων που παρέχει, έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο σε επεμβάσεις, που είτε με την ανοικτή είτε με τη λαπαροσκοπική τεχνική, έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας, καθώς πραγματοποιούνται σε ανατομικά δυσπρόσιτες περιοχές και απαιτούν απόλυτη ακρίβεια χειρισμών. Υπερπολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων, εκμηδενίζει τις επιπλοκές και τους κινδύνους, είναι αναίμακτη, ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό πόνο, περιορίζει την μετεγχειρητική νοσηλεία και επιτυγχάνει την ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και ταχύτητα στους χειρουργικούς χειρισμούς χάρη στη μεγάλη ευελιξία που προσφέρουν τα χειρουργικά εργαλεία που διαθέτει. Επί της ουσίας, μεταφέρει την κλασσική χειρουργική αίθουσα, που παρέμεινε αναλλοίωτη από τον 19ο αιώνα, στην ψηφιακή πραγματικότητα του αιώνα μας.

Τον Ιούλιο του 2008, εγκαινιάστηκε στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, ένα τέτοιο χειρουργικό ρομπότ, το μοναδικό σ’ ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο κόστισε περί τα 3.000.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Παρέμεινε, ωστόσο, για περισσότερο από τρία χρόνια κλειδωμένο σε αίθουσα του νοσοκομείου και στη συνέχεια ετέθη σε λειτουργία.

Όμως, εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεν λειτουργεί λόγω λήξεως της συμβάσεως και μη ύπαρξης αναλωσίμων.
Το ετήσιο κόστος συντήρησης του μηχανήματος αγγίζει τα 200.000 ευρώ, ποσό που προβλέπεται ακόμη και με μηδενική χρήση του, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία του Λαϊκού Νοσοκομείου να το θέσει σε επαναλειτουργία. Συνάμα δε, σε περίπτωση διενέργειας πράξεων, η δαπάνη για τα αναλώσιμα και τα υλικά που συνοδεύουν τη λειτουργία του χειρουργικού ρομπότ αυξάνεται κατακόρυφα.

Επιπλέον, σήμερα, εννέα σχεδόν χρόνια από την εγκατάσταση του σύγχρονου μηχανήματος στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει επίσημη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία πράξη δεν μπορεί να χρεωθεί, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο, εκτός από τα έξοδα συντήρησης, να επιβαρύνεται και με το υπέρογκο κόστος των πράξεων.

Δεδομένου ότι οι ωφέλειες της ρομποτικής χειρουργικής, ιδιαίτερα σε κάποια περιστατικά όπως τα ουρολογικά (καρκίνος προστάτη, καρκίνος ουροδόχου κύστης, υπερτροφία προστάτη κλπ) είναι τέτοιες που την καθιστούν αναγκαία, καθώς εξασφαλίζεται ο μηδενισμός των σοβαρότατων επιπλοκών που ελλοχεύουν στα αντίστοιχα χειρουργεία συμβατικού τύπου.

Δεδομένου ότι το ποσόν των τριών εκατομμυρίων ευρώ που στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο το μοναδικό ρομποτικό μηχάνημα χειρουργικής που διαθέτει η χώρα είναι πολύ υψηλό και δεν επιτρέπεται να μην παράγεται αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη της χρήσης του μηχανήματος, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο απαράδεκτο το γεγονός της μη λειτουργίας του σήμερα
Δεδομένου ότι ακόμα και η μηδενική χρήση του απαιτεί υψηλό κόστος συντήρησης και στην περίπτωση αυτή χωρίς το παραμικρό αποδιδόμενο έργο.

Δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά των ασθενών που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους για τους ίδιους, πολλώ δε μάλλον στην δύσκολη εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε και χωρίς μάλιστα το κράτος να αναλαμβάνει την αποζημίωση της σχετικής δαπάνης.

Δεδομένου ότι, ως γνωστόν, η επί μακρόν αδράνεια των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας έχει ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό του κόστους συντήρησής τους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην υπερβολική καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του μηχανήματος;

2. Θεωρείτε ότι το –ούτως ή άλλως μοναδικό – μηχάνημα θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία και εάν ναι, τι σκοπεύετε να πράξετε στην κατεύθυνση αυτή;

3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανανέωση της σύμβασης;

4. Με ποιους τρόπους σκοπεύει το Υπουργείο, να εξασφαλίσει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του μηχανήματος και την απρόσκοπτη παροχή των αναγκαίων αναλώσιμων που απαιτούνται για την λειτουργία του;

5. Γιατί δεν έχει απαιτηθεί από πλευράς Υπουργείου μέχρι τώρα επίσημη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, με αποτέλεσμα το Λαϊκό Νοσοκομείο που διαθέτει το μηχάνημα να επιβαρύνεται επιπροσθέτως με το υπέρογκο αυτό κόστος;

6. Σκοπεύει το Υπουργείο να μελετήσει τον εξορθολογισμό του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο αντίστοιχο ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο) που καταβάλλεται στο Νοσοκομείο και αφορά στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής, καθώς το ισχύον με τις τελευταίες αναπροσαρμογές αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 του πραγματικού κόστους μιας τέτοιας επέμβασης, γεγονός που έχει αναγκάσει το Νοσοκομείο να θέσει το μηχάνημα εκτός λειτουργίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών