20 Μαΐου, 2019

Θα παλέψω για μια προοδευτική και δίκαιη Ευρώπη

Θανάσης Χειμωνάς

Συνεντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Θαναση Χειμωνά στο nooz.gr και στον Λουκά Βελιδάκη.

Πήγατε στο ΠΑΣΟΚ όταν κατέρρεε, πήγατε στο Ποτάμι τώρα που διέρχεται δημοσκοπική κατάρρευση. Ουδείς θα σας κατηγορούσε ότι αποφεύγετε τα δύσκολα. Γιατί όμως στο Ποτάμι και γιατί τώρα;

Όπως βλέπετε δεν με απασχολούν τα ποσοστά. Θέλω να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που με εκφράζει. Ένα κόμμα με το οποίο συμφωνώ, του οποίου την στάση εκτιμώ. Ένα κόμμα προοδευτικό, φιλοευρωπαϊκό, δίκαιο.

Τέτοιο ήταν το ΠΑΣΟΚ του 2012 όταν μάτωνε και θυσιαζόταν για τη χώρα. Τέτοιο είναι το Ποτάμι σήμερα με τη στήριξη που παρείχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τον νόμο για την Ιθαγένεια, το Σύμφωνο Συμβίωσης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Ποια είναι τα πρώτα σας συμπεράσματα από την επαφή σας με τους πολίτες; Τι ελπίδες έχει το Ποτάμι;

Η επαφή μου ως μέλος του Ποταμιού με τους πολίτες υπήρξε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Είχα την τύχη να γυρίσω σχεδόν όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος και συνάντησα μόνο θετικά σχόλια και επιδοκιμασίες.

Ακόμα και στη Μακεδονία όπου θα περίμενε κανείς εχθρικό κλίμα λόγω των Πρεσπών ο κόσμος μας αγκάλιασε. Πιστεύω πως θα πάμε καλά.

Ο Timothy Snyder υποστηρίζει πως η μετάβαση από τη δημοκρατία στην προσωπολατρία ξεκινά από έναν ηγέτη που ψεύδεται συνεχώς. Εσείς έχετε κατηγορήσει ανοιχτά τον κ. Τσίπρα για πόλωση και ασύστολα ψεύδη. Πιστεύετε πως κινδυνεύει η δημοκρατία στην Ελλάδα με την παρούσα κυβέρνηση;

Θεωρώ πως η δημοκρατία στη χώρα διέτρεξε έναν θανάσιμο κίνδυνο από το 2015 έως σχετικά πρόσφατα. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η οριστική ρήξη με τους Ευρωπαίους και εν συνεχεία ένα καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας τύπου Ερντογάν ή Πούτιν.

Αυτό που μας έσωσε ήταν ότι την κρίσιμη στιγμή ο Τσίπρας "κώλωσε" και έκανε πίσω. Και αργότερα όμως έγιναν προσπάθειες περιορισμού της δημοκρατίας όπως π.χ. με τον νόμο Παππά που ήθελε να περιορίσει τα τηλεοπτικά κανάλια και να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο.

Σήμερα θεωρώ πως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Ο Τσίπρας και η παρέα του κατάλαβαν πως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους αυτά και αποφάσισαν να μας το παίξουν θεσμικοί, σοσιαλδημοκράτες και φιλοερωπαίοι. Καλό είναι να μην ξεχνάμε βέβαια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας υποστηρίξατε πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάει πιο δεξιά και από τον Α. Σαμαρά. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν φιλελεύθερο. Εσείς πού βασίζετε την άποψή σας;

Δεν με απασχολεί το τι είναι ιδεολογικά ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που βλέπω είναι οι όροι με τους οποίους πολιτεύεται, τόσο αυτός όσο και το κόμμα του. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταψηφίσει σχεδόν όλα τα προοδευτικά μέτρα που πέρασαν στη Βουλή.

Κράτησε υποκριτική, λαϊκίστικη, εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αγκάλιασε τα συλλαλητήρια στην πιο ακραία τους μορφή με στελέχη της να μιλάνε για "προδότες" και "νενέκους", ενώ έφτασε στο σημείο να διαλύσει (έστω και προσωρινά) την Κ.Ο. του Ποταμιού.

Οι δημοσιολόγοι της χρησιμοποιούν εμφυλιοπολεμική φρασεολογία με αναφορές σε "κομμουνιστές" και "μπολσεβίκους", στοχοποιώντας οποιονδήποτε δεν συστρατεύεται μαζί της σε έναν φαντασιακό πόλεμο κατά του δήθεν μαρξισμού. Ούτε επί Αβέρωφ τέτοια πράγματα.

Πρόσφατα, μία ανάρτησή σας σχετικά με την απόπειρα αυτοκτονίας του Αύγουστου Κορτώ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τί ήταν αυτό που σας εξόργισε τόσο πολύ στην ανάρτηση του συναδέλφου σας;

Το θέμα για μένα έχει κλείσει και ό,τι είχα να πω το είπα στα σχετικά στάτους μου στο facebook. Όποιος γνωρίζει εμένα ή τον Κορτώ ξέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Η επίθεση που δέχτηκα ήταν οργανωμένη. Ένα θέμα που δεν έγινε καν viral στα σόσιαλ μίντια βρέθηκε ξαφνικά να παίζει -τελείως μονόπλευρα- στα μισά ειδησεογραφικά site της χώρας. Γνωρίζω πως συγκεκριμένα άτομα έγραψαν άρθρα και πήραν τηλέφωνα.

Ο στόχος τους ήταν να αποκλειστώ από τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Τους προτείνω μια γερή δόση ξύδι Τοπ!

Σας καλώ να μου κατατάξετε αξιολογικά τις παρακάτω λέξεις, όπως αυτές συγκροτούν την ταυτότητα σας: Πολίτης του κόσμου, Ευρωπαίος, Έλληνας, Αθηναίος.

Η σειρά είναι αυτή που αναφέρατε. Δίνω όμως σημασία και στις τέσσερις αυτές έννοιες. Θεωρώ πως σε έναν προοδευτικό και δίκαιο κόσμο τα συμφέροντα όλων αυτών ταυτίζονται απόλυτα.

Με το χέρι στη καρδιά, απαντήστε μου παρακαλώ: Σε ποιο βαθμό γνωρίζετε τις δαιδαλώδεις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Υπάρχουν ουκ ολίγοι συνυποψήφιοί μου στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού που είναι πολύ πιο καταρτισμένοι από μένα σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως δε με κάνει να νιώθω μειονεκτικά. Είμαι περήφανος που, όπως το 2014 με την Ελιά, έτσι και φέτος αποτελώ μέλος ενός εξαιρετικού ευρωψηφοδελτίου.

Με λίγα λόγια, γιατί κάποιος να ψηφίσει να ψηφίσει τον Θανάση Χειμωνά;

Είμαι ένας άνθρωπος που λέει αυτά που σκέφτεται. Που μιλάει "κανονικά", αποφεύγοντας την ξύλινη γλώσσα των πολιτικάντηδων. Που δεν διστάζει να συγκρουστεί για τα πιστεύω του. Που αδιαφορεί επιδεικτικά για την κοινή γνώμη. Θα παλέψω, όσο μπορώ, για μια προοδευτική και δίκαιη Ευρώπη. Για περισσότερη Ευρώπη. Πάνω κάτω αυτά...

πηγή: nooz.gr