11 Μάιος, 2016

Θα αλλάξει η Ισπανία, θα αλλάξει η Ελλάδα, θα αλλάξει η Ευρώπη

Ποτάμι

Με τον Αλμπερτ Ριβέρα συναντήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης το απόγευμα της Τετάρτης. Ο ηγέτης των Ciudadanos -το κόμμα του οποίου έχει ιδιαίτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να γίνει ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία- ήρθε για μια σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα για να δει από κοντά την κατάσταση στο μέτωπο του προσφυγικού. Ποτάμι και Ciudadanos μοιράζονται την πεποίθηση ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα αλλάξουν την Ευρώπη, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις των δύο ηγετών.

Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:

«Με χαρά συναντώ τον φίλο Άλμπερτ εδώ στην Αθήνα. Ήρθε για μια πολύ σύντομη επίσκεψη. Επισκέφθηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι γνωστό ότι με τους Ciudadanos μας συνδέουν πάρα πολλά και κυρίως η πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει αν δε γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές. Του εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές στην Ισπανία τον άλλο μήνα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη χώρα του. Και αφού αλλάξουμε την Ισπανία, μετά θα αλλάξουμε την Ελλάδα και μετά θα αλλάξουμε και την Ευρώπη. Τον ευχαριστώ πολύ που βρήκε χρόνο να συναντηθούμε και να μιλήσουμε, να με ενημερώσει και να τον ενημερώσω για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».

Ο Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε:

"Κατ’αρχάς, Ευρώπη δεν είναι μόνο το ενιαίο μας νόμισμα. Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Επομένως, οι Ισπανοί, οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι, όταν μπροστά μας εκτυλλίσσεται αυτό το δράμα που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από συνθήκες πολέμου, τρομοκρατίας και από βομβαρδισμούς. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στις δικές μας οικογένειες. Είναι αλήθεια, και γινόμαστε πλέον μάρτυρες του γεγονότος ότι η Ελλάδα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες, που προέρχονται από ζώνες πολέμου κοντά στην Ευρώπη. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως η Ισπανία, αν εμείς γίνουμε κυβέρνηση, αν δοθεί σε εμάς η δυνατότητα να κυβερνήσουμε, θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, ώστε να μη δέχεται μόνο η Ελλάδα περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που μπορεί στην πραγματικότητα να φιλοξενήσει. Και η Ισπανία, και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, θέλουμε να παραμείνει στο ευρώ. Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο περικοπές. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε στους Έλληνες, αλλά και στους Ευρωπαίους πως είμαστε με τους Έλληνες. Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Ελλάδας, συμβαίνει στα δικά μας σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, τα δικά μας σύνορα. Οι οικογένεις οι οποίες καταφτάνουν στην Ελλάδα είναι οικογένειες, δε θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Αυτό που είδα στον Πειραιά, αλλά και αυτό που βλέπουμε στον καταυλισμό των προσφύγων, αντανακλά απόλυτα αυτό που εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ενωμένοι, και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για χάρη αυτών των ανθρώπων. Δε θα πρέπει να υποσχεθούμε μαγικές συνταγές και λύσεις, κάτι που υπόσχονται μόνο οι λαϊκιστές και εδώ στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, οι Ciudadanos θέλουν να συνεργαστούν και να συμβάλουν, έτσι ώστε η Ισπανία και η Ελλάδα να είναι δύο δυνατές Ευρωπαϊκές χώρες. Δύο χώρες που δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις, και όχι μόνο περικοπές, που δεσμεύονται για τη μεσαία τάξη και την εργασία στην Ελλάδα και την Ισπανία".

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος