12 Αύγουστος, 2015

Oριστικό τέλος στο διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών

Σταύρος Τσακυράκης

Το νέο Μνημόνιο είναι η μόνη διέξοδος για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το ευρώ. Κατέστη αναγκαίο εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία μας γύρισε πίσω στο 2012 και επιβάρυνε οικονομικά τη χώρα με δεκάδες δις ευρώ. Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν. Όχι μόνο γιατί ως μνημονιακοί έχουν αναίσχυντα και ανήθικα λοιδωρηθεί από αυτούς που σήμερα το προτείνουν ως λύση αλλά και επειδή περιλαμβάνει νέα μέτρα που ασφαλώς δεν θα ήταν αναγκαία χωρίς την άφρονα πολιτική των έξι τελευταίων μηνών.

Νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν δικαιούται να παραβλέπει τη μεγάλη ιστορική σημασία που έχει η υπερψήφιση του νέου Μνημονίου. Όσα τεχνάσματα κι αν σκαρφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανίσει το δικό του Μνημόνιο καλύτερο από τα προηγούμενα, βέβαιο είναι ότι τίθεται οριστικά τέλος στον παραπλανητικό διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών που συσκοτίζει τα προβλήματα και παραλύει κάθε προσπάθεια επίλυσής τους.

Κανένας βουλευτής δεν δικαιολογείται να αντιμετωπίσει το θέμα ως ζήτημα προσωπικής στάσης. Καταψηφίζοντάς το πρέπει να καταλάβει ότι καλεί και όλη την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο. Δεν δικαιολογείται να υπολογίζει ότι θα βρεθούν άλλοι να σώσουν την κατάσταση. Η καταψήφιση του Μνημονίου σημαίνει ότι η ιστορία θα τον καταγράψει μαζί με όλες τις αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις που επιδίωκαν να πέσει η χώρα στα βράχια.

Αλλά και για μικροπολιτικές σκοπιμότητες η διαφοροποίηση κάποιων βουλευτών δεν είναι χρήσιμη. Ενισχύει την κυβερνητική πολιτική προπαγάνδα ότι το νέο Μνημόνιο είναι κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Αντίθετα, η υπερψήφισή του από όλη την αντιπολίτευση ενισχύει τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην θιασωτών της δραχμής, προσχωρεί στη γενική πολιτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

*Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

12 Αυγούστου 2015, προσωπική ανάρτηση στο Facebook.