3 Δεκεμβρίου, 2015

Τελευταία έξοδος

Πέτρος Ι. Μπούγιας

Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν ξανατίθεται «επί τάπητος» από χώρες της Ε.Ε και μάλιστα άμεσα με τελεσίγραφο στα μέσα του τρέχοντος μήνα, αν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης και των προσφυγικών ροών.

Ο φόβος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, παραμένει ορατός. Τόσο γιατί υπάρχουν κάποιοι στο εξωτερικό που δεν έχουν εγκαταλείψει τα «σχέδιά» τους για Grexit, όπως ο Σόιμπλε και κάποιοι από το ΔΝΤ όσο και γιατί η χώρα αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της.
Η έξοδος από τα σπίτια με την ψήφιση του νόμου υπέρ των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας θα είναι σε λίγο γεγονός. Από τα επαναστατικά συνθήματα της αριστεράς «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», φθάσαμε σήμερα για κάποιους τα παγκάκια στις πλατείες να είναι το νέο τους κρεβάτι.

Η πόρτα της εξόδου από τη χώρα για χιλιάδες ανέργους παραμένει μονόδρομος με τις τάσεις φυγής να αυξάνονται δραματικά.
«Τελευταία έξοδος, Ρίτα Χέιγουορθ». Η ταινία που απέτυχε εισπρακτικά αλλά έγινε παγκόσμια επιτυχία! Προτάθηκε για 7 Όσκαρ, αλλά οι κινηματογράφοι ήταν άδειοι. Διηγείται την  ιστορία  φυλακισμένων, που ανεξάρτητα από το αν είναι αθώοι ή ένοχοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης, όπως και να ονειρεύονται την ελευθερία, και από την άλλη ο μηχανισμός της εξουσίας, ο κτηνώδης δεσμοφύλακας και ο διεφθαρμένος, υποκριτής διευθυντής των φυλακών. Οι θεατές επιζητούν τη δικαίωση των ονείρων των πρώτων και την τιμωρία των δεύτερων. 
Σήμερα στη χώρα μας πλήθος «αθώων φυλακισμένων» σε αόρατα φορομπηχτικά κελιά, «φυλακισμένων» στα δεσμά της ανεργίας, « φυλακισμένων» από λάθος πολιτικές που εφαρμόζονται από ανίκανους πολιτικούς που εμπιστεύτηκαν, «φυλακισμένους» στην διαφθορά που συνεχίζεται με τους μηχανισμούς εξουσίας απλά να αλλάζουν χέρια, «φυλακισμένους» στη γραφειοκρατία και στο εχθρικό προς το επιχειρείν πλαίσιο, παραμένουν θεατές των εξελίξεων, χάνοντας την εμπιστοσύνη και την ελπίδα τους στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μετά και την «1η και 2η φορά αριστερά».

Για τη χώρα μας ίσως υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία, πριν την τελευταία έξοδο. Όσοι το αμφισβητούν λέγοντας πως «δεν υπάρχει  σωτηρία με καμία κυβέρνηση» θα διαφωνήσω διορθώνοντας το «καμία»  με  «αυτή την »…

Τα λόγια του Γάλλου φιλόσοφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ ίσως ηχούν σήμερα επίκαιρα περισσότερο από  ποτέ άλλοτε: ”Μια αγάπη, μια καριέρα, μια επανάσταση. Τόσα πράγματα που αρχίζει κανείς αγνοώντας την έξοδο..”

* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και Εμπειρογνώμονας στον Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Σχετικά