8 Μαΐου, 2017

Τελευταία ευκαιρία

Αναστάσιος Χαιρόπουλος

Οι Γαλλικές εκλογές ανέδειξαν νικητή. Τη μετριοπάθεια, τη λογική και λοιπά προτερήματα κατά τη γνώμη των, ας μου επιτραπεί, λογικών και μετριοπαθών ανθρώπων. Οι Γάλλοι δείχνουν το δρόμο, θέλουν την Ευρώπη ενωμένη απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

Τα ποσοστά του αντίπαλου στρατοπέδου όμως δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Τα ποσοστά των άκρων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυξάνονται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και δε σταματάνε μόνο στην κάλπη. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πάρουν τάχιστα και αποφασιστικά, εκείνες τις αποφάσεις που θα δώσουν όραμα και ευκαιρίες στις νεολαίες των φτωχογειτονιών. Αν δεν εξεταστούν μεθοδικά και αποφασιστικά η προέλευση και το εύρος των οικονομικών πόρων που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι του μαύρου και κινητοποιούν τις οργανώσεις τους. Αν δεν παρθούν εκείνα τα μέτρα και δράσεις τα οποία θα ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει πολιτική ρότα, τότε οι χειρότεροι εφιάλτες θα γίνουν πραγματικότητα.

Όλοι οι άνθρωποι ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να ζούνε μια καλή ζωή, αυτοί και τα παιδιά τους. Να νιώθουν ασφαλείς και να μην αδικούνται. Αν μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να τους προσφέρει τα παραπάνω θα την υποστηρίξουν και θα αγωνιστούν για αυτή. Αν όμως διατηρηθεί η στασιμότητα στη λήψη αποφάσεων και οι Βρυξέλλες παραμείνουν box in the box μιας γηρασμένης ηπείρου, τότε οι εξελίξεις προς το χειρότερο θα είναι αναπόφευκτες.

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι άνθρωπος της εποχής του. Έχει την ευκαιρία να προβάλλει για τη Γαλλία και την Ευρώπη έναν άλλο δρόμο, της προόδου και της ευημερίας, της ασφάλειας και της συνεργασίας, μη συντηρητικό.

Αυτή, φρονώ, πως θα είναι και η τελευταία ευκαιρία.

* Ο Αναστάσιος Χαιρόπουλος είναι μέλος στο Ποτάμι