10 Δεκεμβρίου, 2016

Τα «σπασμένα παράθυρα» της κυβέρνησης

Σταύρος Θεοδωράκης

Κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Για την εποχή μας όπου τα «ακροδεξιά σπασμένα παράθυρα» στοιχειώνουν την πολιτική ζωή του τόπου μας, και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Αριστεράς του κ. Τσίπρα αλλά και για το πως πρέπει να αντιδράσουμε γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».


 

Η θεωρία του «σπασμένου παραθύρου» είναι ευρέως γνωστή στην εγκληματολογία και τις άλλες κοινωνικές επιστήμες. «Αν αφήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σπασμένα παράθυρα σε ένα σπίτι ή σε ένα εργοστάσιο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γεννηθεί εγκληματικότητα στην περιοχή».

Ζούμε δυστυχώς την εποχή όπου τα «ακροδεξιά σπασμένα παράθυρα» στοιχειώνουν την πολιτική και μάλιστα ελέω μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Οι εικόνες από την ακριτική Ρω που έκαναν το γύρο του κόσμου, με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ μαζί, προξένησαν πολύ μεγαλύτερο κακό απ’ όσο αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση. Εμπνευστής αυτού του «εθνικού ξεπλύματος» της Χρυσής Αυγής είναι ο αγαπημένος εταίρος του κ. Τσίπρα και εν δυνάμει αντιπρόεδρος, υπουργός κ.Καμμένος.

Τι ήταν ο κ.Καμμένος, ήταν γνωστό στο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει άρχισαν να το καταλαβαίνουν πλέον και τα στελέχη του. Και από αυτή την άποψη είναι δεκτές οι – πάντως καθυστερημένες - αντιδράσεις τους για τα «σπασμένα παράθυρα» που δημιουργεί ο υπουργός τους προς όφελος της άκρας Δεξιάς.

Λαϊκά προσκυνήματα και λιτανείες στο υπουργείο του, γιορτές του τσάμικου στο Σύνταγμα, αρλούμπες σε Αμερικανούς και Ρώσους... Ούτε η στάση του στο εκκλησιαστικό ούτε τα ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια των ΑΝΕΛ στη Βουλή φάνηκαν να προβληματίζουν τον κ. Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τον Μπαλτάκο του», έλεγαν από το 2014 οι επιτελικοί της Κουμουνδούρου.

Και ως «Μπαλτάκος» ο Καμμένος έχει όλα τα προσόντα:

Εξέδωσε «πόνημα» για να υποστηρίξει ότι οι εκτελεστές της 17Ν ήταν όργανα κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ζήτησε (στο 3ο συνέδριο της ΝΔ) την αποφυλάκιση των χουντικών. Και ο θεωρητικός της Χούντας Γεωργαλάς αποκάλυψε ότι αυτός έγραφε και τους λόγους του και το βιβλίο του (και με εξώδικό του ζητάει τα λεφτά που του είχε υποσχεθεί). Και πρόσφατα, το Νοέμβριο στη Βουλή, ο χρυσαυγίτης Παππάς του θύμισε τις συναντήσεις τους «στο γραφείο στην Καλλιθέα»…

Οι τελευταίες γέφυρες με τη Χρυσή Αυγή ρίχνονται ενώ η δίκη για την εγκληματική της δράση και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Σ’ αυτό το «νέο παράθυρο» οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα. Και κυρίως θεσμικά. Να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο το οποίο σε κρίσιμες στιγμές, σαν αυτές που δημιουργεί σήμερα ο νέο-οθωμανισμός του Ερντογάν, θα συζητείται η εθνική στρατηγική. Γι' αυτό και προτείναμε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή όλου του πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει η κοινωνία μας. Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, η ηγεσία του στρατεύματος και των υπηρεσιών ασφαλείας, έτσι ώστε η στάση μας στα εθνικά θέματα να σφυρηλατηθεί από την ενότητα και να δημιουργηθούν οι μέγιστες συναινέσεις. Θα είναι και μια εγγύηση να μην μπορεί κανείς ξανά στο μέλλον να παίξει με τα εθνικά θέματα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η πρόταση είναι ήδη στη Βουλή. Μεγάλο μέρος της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφωνεί. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει. Θα βολευτεί με τα «σπασμένα παράθυρα» ή θα στηρίξει το πατριωτικό οικοδόμημα;