9 Ιανουαρίου, 2019

Τα νομοσχέδια κι αν πέφτουν, οι κυβερνήσεις μένουν

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στο Γιάννη Πρετεντέρη για το Θέμα Radio 104,6.

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζει την κυβέρνηση, όπως και η καταψήφισή της δεν την ρίχνει. Όπως σημειώνουν και σημαντικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης (Άδωνις Γεωργιάδης, Σάκης Μουμτζής) η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου δεν σημαίνει και απώλεια της δεδηλωμένης, άσχετο εάν θα καταγραφεί ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιούλιο του 2015, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Δεν τέθηκε θέμα δεδηλωμένης, επειδή παράλληλα, με δήλωσή τους, συνέχισαν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους υπουργούς, αν θα αποσύρει ρητά την εμπιστοσύνη.

Με τα παραπάνω βλέπουμε, πως μόνο για λόγους εκφοβισμού σημειώνεται μια ισχυρή επίθεση στο Ποτάμι, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως συμφωνεί με τις Πρέσπες και θα τις στηρίξει, αλλά ταυτόχρονα κρίνει πως η κυβέρνηση, στη συνέχεια, πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Το Ποτάμι δεν στηρίζει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά διασφαλίζει την ολοκλήρωση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για το Μακεδονικό που τερματίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Όσον αφορά τη δυνατότητα ύπαρξης κυβέρνησης μειοψηφίας, το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δείχνει ότι, βεβαίως, κόμματα μειοψηφίας πήγαν στη Βουλή, ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης και κυβερνούν με την πλειοψηφία των παρόντων καθώς κάποιο κόμμα μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση δια της αποχής του. Όμως ζητήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης και αποφάσισε η Βουλή.

Κατηγορείται το Ποτάμι, γιατί δέχεται δύο βουλευτές του να ψηφίσουν κατά των Πρεσπών και δεν τους διαγράφει. Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης ψήφισε στα τρία: 29-19-27, και δεν τέθηκε κανένα θέμα. Γιατί έτσι είναι τα κόμματα: αποφασίζουν κάποιες στιγμές ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία κοινή τοποθέτηση και οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Για αυτό λοιπόν και η κριτική προς το Ποτάμι με όλο το νοσηρό κλίμα, τις βαλίτσες, τις φωτογραφίες δεν θα φέρει αποτελέσματα. Αλλά από εκεί και πέρα, μία κυβέρνηση οποία στηρίζεται ή δε στηρίζεται από ανεξάρτητους βουλευτές ή από βουλευτές που ανήκουν ή δεν ανήκουν σε άλλα κόμματα, δίνει μια απογοητευτική εικόνα για τη δημοκρατία μας. Για αυτό και εγώ θα ζητούσα από την κυβέρνηση να θέσει σε ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών, να δούμε αν έχει τις απαραίτητες ψήφους, και από κει και πέρα να προχωρήσει σε εκλογές.

Συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στο Γιάννη Πρετεντέρη για το Θέμα Radio 104,6.

Ακούστε την συνέντευξη:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής