2 Φεβρουαρίου, 2019

Τα κόμματα στην υπηρεσία των θεσμών και όχι το αντίθετο

Γιώργος Μαυρωτάς

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Τη λογική της εσωστρέφειας που έχει αναδειχθεί μετά τη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού απέρριψε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την πρωινή του παρουσία στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με Δράση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους Σπύρο Μάλλη και Μαρία Βούσουλα. Διευκρίνισε πως η ηχογράφηση των συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί πάγια πρακτική και δεν υπάρχει τίποτε να κρύψει.

Έκανε γνωστό πως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, περί το 80% των στελεχών υποστήριξαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας ενώ το 20% περίπου, τη στήριξη με ψήφο ανοχής (δλδ. αποχή), με τους βουλευτές Αμυρά και Ψαριανό να επιθυμούν την καταψήφιση και τελικά να λαμβάνεται απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση και διατήρηση της συνοχής της K.O. Ισχυρίστηκε πως η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά τρεις μέρες μετά, είχε ως στόχο τη μη εκπροσώπηση του Ποταμιού στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πως η αλληλουχία γεγονότων υποδεικνύει συνεννόηση με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Έκανε λόγο για παραλογισμό σε όποιον λέει ότι το Ποτάμι πιέστηκε να ψηφίσει ή «είχε δεσμεύσεις», υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 υπάρχει η θέση του Ποταμιού για επίλυση του ζητήματος με βάση την εθνική γραμμή και από τον Ιούνιο επιχειρηματολογεί υπέρ της αλλαγής σελίδας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τους στρατευμένους «συνωμοσιολόγους» είπε ότι η συνωμοσία ή το ύποπτο θα ήταν αν το Ποτάμι καταψήφιζε τη Συμφωνία μετά από την τολμηρή και συνεπή στήριξη που είχε δώσει.

Άσκησε κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο διεκδικεί την αποκλειστικότητα του προοδευτικού προσήμου, για την μη υπερψήφιση της τροπολογίας για διεύρυνση της συνταγματικής προστασίας περί διακρίσεων του άρθρου 5.2 ώστε να περιλαμβάνει το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ολοκληρώνοντας, αναρωτήθηκε γιατί ανακινείται θέμα τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να μην απωλέσει την Κ.Ο. του ο κ. Καμμένος, τονίζοντας πως το Ποτάμι, ως κόμμα αρχών δεν θα υπερψηφίσει τη σχετική ρύθμιση αν και το συμφέρει, καθώς θέση του είναι ότι τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόζονται στους θεσμούς και όχι το αντίθετο.

Δείτε τη συνέντευξη: