28 Οκτώβριος, 2016

Τα κόμματα να ανοίξουν επιτέλους τα χαρτιά τους

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Το ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν επιτέλους τα χαρτιά τους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και της συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας παράλληλα ότι αν τη Δευτέρα η Κυβέρνηση αποκαλύψει ποιο είναι το σχέδιο της και αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Σ.τ.Ε. το Ποτάμι θα ψηφίσει για το Ε.Σ.Ρ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου τόνισε ότι χωρίς να είναι διαφανείς οι προθέσεις της Κυβέρνησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να συγκροτηθεί τη Δευτέρα το Ε.Σ.Ρ. και να νομοθετήσει η Κυβέρνηση την επομένη μέρα έναν νόμο που είναι στα πλαίσια του προηγούμενου, ζητώντας από το ΕΣΡ να τον εφαρμόσει. «Μπορεί να σκεφτούν τώρα ότι πρέπει να αρχίζει το επώνυμο σου από “Κ” για να να πάρεις άδεια» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Με ευθύνη της Κυβέρνησης έχουμε καταντήσει μια μονοθεματική δημοκρατία αφού εδώ και 2-3 μήνες μιλάμε μόνο για την τηλεόραση, λες και ο κόσμος δεν έχει προβλήματα, λες και η οικονομία πηγαίνει μια χαρά. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τις τηλεοπτικές άδειες για να ασχοληθούμε με την πραγματική ζωή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για 10 κανάλια, τα οποία θα πληρώνουν την άδεια τους κάθε χρόνο όπως επίσης και τους εργαζόμενους τους, ενώ το κάθε κανάλι για να ανανεώσει την άδειά του θα πρέπει να πηγαίνει στο ΕΣΡ και να παρουσιάζει φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, ότι είναι τακτοποιημένο σε σχέση με τα δάνεια του στις τράπεζες.

Τόνισε δε ότι οι βασικότερες αντιρρήσεις του στα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα έχουν να κάνουν με τον παράλογα χαμηλό αριθμό των τεσσάρων καναλιών, την απουσία ετήσιας παρακολούθησης καθώς «έχουμε κανάλια που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους έξι μήνες, όπως έχουμε κανάλια που είναι γεμάτα θαλασσοδάνεια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι θέμα πορτοφολιού, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και ποιοτικά κριτήρια που θα αφορούν το ποια είναι τα στελέχη σου και το αν έχεις ελληνικό πρόγραμμα και παραγωγές, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για τη χθεσινή απαξιωτική δήλωση του κ. Σπίρτζη ότι είναι «παιδί της διαπλοκής» χαρακτήρισε τον Χρήστο Σπίρτζη «τροχονόμο της διαπλοκής» και στη συνέχεια ανέφερε: «Ο κ. Σπίρτζης στα δεκαπέντε χρόνια που είχε κεντρικό ρόλο στο ΤΕΕ, σαν θερμό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ποια καταφανή σπατάλη αντιστάθηκε; Σε ποιους εργολάβους είπε όχι; Με ποιους ισχυρούς συγκρούστηκε; Με ποιες αναθέσεις διαφώνησε; Ποιο φαγοπότι αποκάλυψε; Ποια ρουσφέτια αρνήθηκε;» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας στα επίμονα ερώτημα των δύο δημοσιογράφων για το θέμα είπε ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί πλέον υβριστικές αναφορές λέγοντας: «Μπήκα στην πολιτική με την αίσθηση ότι όλοι έχουμε καλές προθέσεις και ανέχθηκα διάφορα σχόλια. Λέω πλέον ότι υπάρχει ένα όριο, το ξεκαθάρισα και στη Βουλή, και δεν θα ανεχτώ προσβολές. Ο κ. Σπίρτζης λοιπόν όταν ξανασκεφτεί να πει ότι ο Θεοδωράκης είναι παιδί της διαπλοκής, να σκεφτεί ότι θα του απαντήσω. Και προς το παρόν του απαντώ ότι η δική μου οικογένεια δεν είχε ποτέ σχέσεις με εργολάβους και προμήθειες του δημοσίου. Η δική μου οικογένεια ήταν μεροκαματιάρηδες σε πολύ σκληρές δουλειές. Οι δικές τους οικογένειες είχαν σχέση με δημόσια έργα, με προμήθειες και μάλιστα σε σκοτεινές περιόδους για τη χώρα».

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει κάτι που διαχωρίζει το Ποτάμι από όλα τα κόμματα λέγοντας: «Τα άλλα κόμματα πιστεύουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να διορθωθεί αν αλλάξεις απλώς την κυβέρνηση. Ο καθένας για τον εαυτό του. Εμείς πιστεύουμε ότι αν δεν αλλάξουμε τη ρίζα του πολιτικού συστήματος δεν θα φύγουν τα προβλήματα της χώρας».

Οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη 

Για τις απαξιωτικές αναφορές του κ. Σπίρτζη:

Ο κ. Σπίρτζης στα δεκαπέντε χρόνια που είχε κεντρικό ρόλο στο ΤΕΕ, σαν θερμό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ποια καταφανή σπατάλη αντιστάθηκε; Σε ποιους εργολάβους είπε όχι; Με ποιους ισχυρούς συγκρούστηκε; Με ποιες αναθέσεις διαφώνησε; Ποιο φαγοπότι αποκάλυψε; Ποια ρουσφέτια αρνήθηκε; Μιλάμε για 15-20 χρόνια διαπλοκής. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε τροχονόμος της διαπλοκής για 15 χρόνια και τώρα ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει στους άλλους ό,τι θέλει. Το έχω πει και στη Βουλή και το είπα και μπροστά στον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μίλησε. Δεν θα ανεχτώ από κανέναν να με προσβάλλει. Το «παιδί της διαπλοκής» ο κ. Σπίρτζης δεν μπορεί να το λέει σε 'μενα. Μπορεί να το λέει -ίσως- στον κ. Τσίπρα αλλά όχι σε εμένα. Η δική μου οικογένεια δεν είχε θέση ούτε στα δημόσια έργα ούτε στις δημόσιες προμήθειες. Η οικογένεια του κ.Τσίπρα έπαιρνε δημόσια έργα. Αν λοιπόν κάποιος στην πολιτική μπορεί να είναι «παιδί της διαπλοκής» αυτός δεν είναι ο Θεοδωράκης. Ας μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα γιατί έχει σημασία σε ποια εποχή έπαιρνες τα δημόσια έργα και από που τα έπαιρνες. Μπήκα στην πολιτική πριν 2 χρόνια με την αίσθηση ότι όλοι έχουμε καλές προθέσεις. Και ανέχτηκα διάφορα σχόλια για ‘μενα και γι΄ αυτούς που φτιάξαμε μαζί το Ποτάμι, γιατί θεωρούσα ότι είναι λόγια που φεύγουν. Τα ανέχτηκα, τους είπα όμως ότι υπάρχει ένα όριο, το ξεκαθάρισα και στη Βουλή. Δεν απαντώ λοιπόν στον κ. Σπίρτζη. Όταν  ξανασκεφτεί να πει ότι ο Θεοδωράκης είναι «παιδί της διαπλοκής» να σκεφτεί τι θα του απαντήσω. Και προς το παρόν του απαντώ ότι η δική μου οικογένεια δεν είχε ποτέ σχέση με προμήθειες του δημοσίου. Η δική μου οικογένεια ήταν μεροκαματιάρηδες σε πολύ σκληρές δουλειές. Οι δικές τους οικογένειες είχαν σχέση με δημόσια έργα, με προμήθειες και μάλιστα σε σκοτεινές περιόδους για τη χώρα. Μέχρι εδώ.

Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα σε ότι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες:

Λέμε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να τολμήσουν να πουν τι θέλουν. Εμείς είπαμε έως 10 κανάλια. Θέλουμε να πληρώνουν την άδεια και θέλουμε να πληρώνουν ετήσια τέλη κάθε χρόνο και η άδεια να ανανεώνεται με βάση εξυπηρετούν τα δάνεια τους, εάν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για να μη γίνει αυτό που είχε γίνει με άλλα κανάλια το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή να εκπέμπεις και να μην πληρώνεις τίποτα. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, εμείς είδαμε τι ισχύει στην Ευρώπη. Φυσικά είναι προϋπόθεση να υπάρχει το Ε.Σ.Ρ.. Όμως, με κάτι που είναι κάτι παραπάνω από μια απλή σημείωση. Συγκροτείται το ΕΣΡ τη Δευτέρα και φέρνει η κυβέρνηση την Τρίτη ένα νόμο, ο οποίος είναι στο πλαίσιο της παλιάς ρύθμισης και ζητάει από τον Ε.Σ.Ρ. να τον εφαρμόσει. Τι θα πούμε; Θα τον εφαρμόσει το ΕΣΡ; Εμείς λέμε να μας πει ο κύριος Παππάς, ο κύριος Τσίπρας, όποιος χειριστεί το θέμα από εδώ και στο εξής, να δει την απόφαση του Σ.τ.Ε. και να μας πει τι προτείνει. Πρέπει να βρούμε στο Κοινοβούλιο μια λύση πακέτο για να μην πηγαίνουμε μπρος – πίσω. Τη μία μέρα να λέμε το Ε.Σ.Ρ. και την επόμενη μέρα η Βουλή να νομοθετεί με έναν τρόπο που θα είναι πάλι επίφοβος να καταρριφθεί στο Σ.τ.Ε.

Για τους κινδύνους πρώτα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και μετά να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νόμο:

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κυβέρνηση έκανε μια νομοθετική ρύθμιση. Κατέπεσε. Για τους ακριβείς λόγους θα μάθουμε όταν καθαρογραφεί η απόφαση. Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να βρει την τόλμη και να πάει σε μια άλλη πρόταση. Και εκεί είναι μεγάλη η ευθύνη των κομμάτων. Εμείς συμμετέχουμε στη διάσκεψη της Δευτέρας και θα προσπαθήσουμε, μέχρι και τη Δευτέρα, να ζητήσουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αν μέχρι τότε η κυβέρνηση αποκαλύψει τι θέλει να κάνει και είναι μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Σ.τ.Ε., εμείς τη Δευτέρα θα ψηφίσουμε για ΕΣΡ. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική τίτλων. Κάνουμε πολιτική ουσίας. Έχουμε βασανίσει τη χώρα, τρεις – τέσσερις μήνες να μιλάμε μόνο για τηλεόραση. Λες και δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Αν το δει κάποιος από έξω, νομίζει πως είμαστε μια μονοθεματική δημοκρατία. Ότι έχουμε μόνο την τηλεόραση και έχουμε λύσει όλα τα άλλα.

Για τις αντιρρήσεις του Ποταμιού αναφορικά με το Νόμο Παππά:

Είναι ο αριθμός των καναλιών που θέσανε. Δεν μπορεί τα κανάλια να είναι τέσσερα. Είναι σαφές ότι είναι λάθος. Υπάρχει ανάγκη για ετήσια παρακολούθηση. Δηλαδή: υπάρχουν κανάλια που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους έξι μήνες. Έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν; Υπάρχουν κανάλια που δεν εξυπηρετούν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν; Όχι. Επίσης οι άδειες δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα πορτοφολιού. Θα πρέπει να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, όπως υπάρχουν και σε όλη την Ευρώπη, και είναι τα εξής: ποια είναι τα στελέχη σου; Και Δεύτερον αν έχεις ελληνικό πρόγραμμα, αν δίνεις λεφτά σε ελληνικές παραγωγές.

Για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ.:

Το θέμα είναι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Ε.Σ.Ρ. θέλει πλειοψηφία τέτοια που υποχρεώνει την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσουν. Όταν κυβερνούσε η Δεξιά - να χρησιμοποιήσω ένα παλιό όρο- η Αριστερά έλεγε δε συναινώ στο Ε.Σ.Ρ. και τώρα που κυβερνά η Αριστερά, η Δεξιά λέει δε συναινώ στο Ε.Σ.Ρ.. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη λογική, να πάμε σε μια λογική που μας ενώνει, να λύσουμε το πρόβλημα και να πάμε στα προβλήματα της χώρας.

Για την πρόταση του Ποταμιού στην κοινωνία: 

Έχουμε μια διαφορετική πρόταση για την κοινωνία. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Θα επιμείνουμε στις απόψεις μας. Υπάρχει μια διαφορά με όλα τα άλλα κόμματα. Τα άλλα κόμματα πιστεύουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να διορθωθεί αν αλλάξεις απλώς την κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι αν δεν αλλάξουμε τη ρίζα του πολιτικού συστήματος δεν θα φύγουν τα προβλήματα της χώρας. Ζούμε σε μια χώρα όπου οι φωνές των λαϊκιστών και των δημαγωγών είναι πάρα πολλές. Δεν εννοώ μόνο των αριστερών, εννοώ όλων. Αυτή η χώρα απ' αυτούς καταστράφηκε. Απ' αυτούς χρεοκόπησε. Είναι πολύ λογικό λοιπόν να μην ακούνε όλοι το Ποτάμι, άλλοι να το ακούν με επιφύλαξη και άλλοι πάλι να μην μας παρακολουθούν καν. Να μην θέλουν να μας ακούσουν. Γιατί; Γιατί ακούν κυρίως τα κόμματα εξουσίας.

Για την επιτροπή διαλόγου με κόμματα του Κέντρου:

Εμείς με δική μας πρωτοβουλία φτιάξαμε μια επιτροπή, την επιτροπή διαλόγου, για να διερευνήσουμε την δυνατότητα, να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο, κάτι καινούργιο, με μια προϋπόθεση που την είχαμε πει εξαρχής και δεν έγινε σεβαστή και γι' αυτό δεν προχωράει: στην πρώτη γραμμή δεν θα είναι υπουργοί του παρελθόντος. Προφανώς θα μετέχουν κάποιοι, προφανώς θα βοηθήσουν, προφανώς υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που τόλμησαν και έκαναν πράγματα στις παλιότερες κυβερνήσεις.  Το να φτιάξουμε όμως ένα καινούργιο κόμμα που θα είναι αρχηγοί και στελέχη στην πρώτη γραμμή -άρα και βουλευτές αύριο- αυτοί που μόνο κυβέρνησαν, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Για το ζήτημα των αποχωρήσεων: 

Είναι μια ντροπή αυτό που ζούμε. Όταν κάποιος δηλώνει «σκέφτομαι να πάω στην Ν.Δ. και να απαντήσω στο κάλεσμα που μου έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» φαντάζεστε ότι είναι λόγοι αξιοπρέπειας για έναν πολιτικό αρχηγό να τον αποδεσμεύσει. Δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμα μηχάνημα που εντοπίζει τους καιροσκόπους. Σε κάθε προσπάθεια που γίνεται, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν, ότι πρέπει να μετέχουν για να πάρουν μια καρέκλα και μετά αυτοσκοπός τους γίνεται το πώς θα διατηρήσουν αυτή την καρέκλα. Αυτό, στην δική μου άποψη για την πολιτική, δεν είναι θεμιτό. Δεν είναι θεμιτό ένας βουλευτής να εκλέγεται με την ομπρέλα του Ποταμιού, ένα χρόνο μετά να του κλείνει το μάτι ένα μεγάλο κόμμα, ουσιαστικά  πολιτικά να τον εξαγοράζει. Η Νέα Δημοκρατία το να κλείνει το μάτι σε βουλευτές δε συνάδει με τη νέα εποχή πολιτικής που θέλουμε να ανοίξουμε. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στην πολιτική. Σκεφτείτε τους ανθρώπους μας στην Πάτρα που πάλεψαν να πάρει το Ποτάμι μια έδρα και να βλέπει ότι αυτή η έδρα σήμερα ανήκει ουσιαστικά στη Νέα Δημοκρατία.

 

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης: