22 Αύγουστος, 2015

Τα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται σε μνημονιακά και αντι – μνημονιακά αντί να μιλούν περί πλούτου και ανάπτυξης

Νίκος Ορφανός

Στην απογευματινή ζώνη του RealFm και τον Μάνο Νιφλή μίλησε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά με το Ποτάμι Νίκος Ορφανός με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Σε ερώτηση εάν το ΠΟΤΑΜΙ θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Ορφανός δήλωσε:

«Δεν είναι θέμα προσώπων. Ο εκλογικός νόμος, με το υπέρογκο μπόνους των 50 εδρών, δεν επιτρέπει κυβερνήσεις χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Ο ρόλος του αρχηγού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Έχουμε ανάγκη να μπούμε σε μία περίοδο συναινέσεων γιατί σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε σε ανώμαλες καταστάσεις»
Ερωτώμενος εάν συμφωνεί η διαδικασία να προχωρήσει πιο σύντομα για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο ο κύριος Ορφανός υπογράμμισε «Εμπεριέχει έναν τόνο πραξικοπηματικού χαρακτήρα το απότομο κλείσιμο της βουλής όταν ήταν σε εξέλιξη κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν μπορεί η βουλή να υπακούει στον τακτικισμό του πρωθυπουργού ο οποίος θέλει να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Για να εξαναγκάσει την Αριστερή Πλατφόρμα να αποχωρήσει από το κόμμα, προκήρυξε εκλογές, όταν είκοσι μέρες πριν είχε προβεί σε ανασχηματισμό! Είναι σοβαρό να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές αντί ο πρωθυπουργός να πάει πρώτα σε συνέδριο για να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του ζητήματα; Ακολουθώντας το Σύνταγμα και εφόσον φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλη λύση πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Η κοινωνία και η αγορά δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί για μία ακόμη φορά από μια μακριά προεκλογική περίοδο»

Αναφερόμενος στο εκρηκτικό θέμα της μετανάστευσης ο κύριος Ορφανός είπε χαρακτηριστικά :

«Ποιο πρόβλημα έλυσε η κυβέρνηση; Ακόμα και την πολύ σωστή διάταξη της απονομής ιθαγένειας στην πρώτη γενιά μεταναστών την αμαύρωσε με τη διαχείριση της πολιτικής που ασκεί όσον αφορά την έκρηξη του μεταναστευτικού στα σύνορα μας. Θα μπορούσε να το είχε προβλέψει και να επιδιώξει κοινή συναίνεση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Δεν είχε κανένα σχέδιο ούτε για την αξιοποίηση των 500 εκατομμυρίων που δόθηκαν από την ΕΕ. Αλλά μέχρι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δεν ήταν σίγουρη αν ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί στρατόπεδα που μένουν αναξιοποίητα και όχι να στοιβάζονται οι πρόσφυγες σε άθλια παραπήγματα και κοντέινερ»

Σχολιάζοντας τέλος την σύσταση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον κύριο Λαφαζάνη ο κύριος Ορφανός τόνισε:

«Κάποια κόμματα στη χώρα μας βρίσκουν την ταυτότητα τους τοποθετούμενα απέναντι στο ήδη υπάρχον. Ετεροπροσδιορίζονται, χρησιμοποιώντας ένα εύκολο «αντί» για να κρύψουν την απουσία πρότασης. Έτσι απέναντι στις μνημονιακές δυνάμεις με ευκολία δημιουργούνται οι αντι – μνημονιακές, ενώ θα έπρεπε να προτείνουνσυνθέσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις για την παραγωγή πλούτου και ανάπτυξης. Πρόκειται για αδιέξοδη λογική που καθιστά παράδοξη την ύπαρξη και τη σύστασή τους».

* Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β’ Πειραιά και πολιτικός υπεύθυνος πολιτισμού.

22 Αυγούστου 2015.