6 Απριλίου, 2017

Τα αίτια της αγροτικής υπανάπτυξης: Διαφθορά και πελατειακό κράτος

Σπύρος Καχριμάνης

Το Ποτάμι και η Κοινωνία Αξιών στην Λαμία: «Η Φθιώτιδα ως μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης»

Μήπως εκείνοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν δεν ξέρουν τι πρέπει να γίνει για την αγροτική ανάπτυξη; Το παραπάνω ερώτημα αποτέλεσε τον πυρήνα της εισήγησης του Σπύρου Καχριμάνη στην πολιτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το "Ποτάμι" και η "Κοινωνία των Αξιών" την Τετάρτης 5 Απριλίου, στην Λαμία με θέμα «Η Φθιώτιδα ως μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης».

Από την εισήγηση αναδείχθηκαν τα εξής:

• Όλα τα προβλήματα της αγροτικής υπανάπτυξης -υπό την μορφή των συμπτωμάτων- έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια και είναι ο μακρύς κατάλογος των «διαρθρωτικών προβλημάτων» που ακούμε να επαναλαμβάνουν ως διαπιστώσεις οι πολιτικοί.

• Όλες οι λύσεις, δηλαδή το ΤΙ πρέπει να γίνει, έχουν επίσης διατυπωθεί: Αποτελεσματικά συνεργατικά σχήματα, προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, συνέπεια της διοίκησης, κλπ.

Επομένως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, αλλά στο ότι δεν υλοποιούν τις απαιτούμενες αλλαγές, αυτό δηλαδή που -βαρεθήκαμε να λέμε- στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

eikona1

Και η συζήτηση πήγε ποιο βαθιά στα αίτια: «Και ποιος είναι ο λόγος για την παραπάνω ανεπάρκεια, μήπως δεν ξέρουν οι υπουργοί πώς εφαρμόζεται ένα στρατηγικό σχέδιο;» Ο βασικός λόγος που δεν εφαρμόζεται ένα στρατηγικό σχέδιο είναι η ύπαρξη του πελατειακού κράτους.

Αυτό καθορίζει την μέχρι τώρα «στρατηγική» των κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, διότι περί στρατηγικής πρόκειται όταν γνωρίζουν για τις απάτες με τις επιδοτήσεις και τις συντηρούν, τις φωτογραφικές προκηρύξεις προγραμμάτων, την έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης, την μη απόδοση ευθυνών για τις ανεπάρκειες, τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες.

Η ελληνική γεωργία όμως διαλύθηκε από τις πολιτικές τους και δεν μπορεί να «ταΐζει» άλλο τους κηφήνες του πελατειακού κράτους. Επειδή δε το γνωρίζουν, θα προτείνουν τώρα την εφαρμογή ενός -δήθεν- στρατηγικού σχεδίου αγροτικής πολιτικής.
Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με το υφιστάμενο υπουργείο γεωργίας, που διαθέτει μόνο το 62% των αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης.

Η λύσης στην παρούσα συγκυρία είναι η εφαρμογή ενός «Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την Ελληνική Γεωργία», που συμβολικά, ο Σπύρος Καχριμάνης, ονομάζει ο «Καλός Σπορέας», για να σηματοδοτήσει τα χαρακτηριστικά της προνοητικότητας, επιμέλειας, φροντίδας, εργατικότητας, εγρήγορσης και φρόνησης που πρέπει να το διέπουν.

Εικόνα2

Το «Σχέδιο» πρέπει να διοικείται από διυπουργικό όργανο που θα διαθέτει το 100% των σχετικών αρμοδιοτήτων (της φορολογίας συμπεριλαμβανομένης) και να έχει σαφείς στόχους και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιήσει εντός των πρώτων 12 μηνών.

* Ο Σπύρος Καχριμάνης είναι υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων