23 Μαΐου, 2019

Tα ελληνικά Πανεπιστήμια χρειάζονται εξωστρέφεια και ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ανάγκη να παίξουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και αναπτυξιακό ρόλο, ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και Αν. Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Γιώργος Μαυρωτάς κατά τον χαιρετισμό του στην Ημερίδα Πρυτάνεων Ελληνικών και Κινεζικών Πανεπιστημίων με θέμα «Ελληνο-Κινεζική Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση» που γίνεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αφού αναφέρθηκε σύντομα στους εκπαιδευτικούς δεσμούς που έχουν ήδη αναπτυχθεί την τελευταία πεντηκονταετία, μετά τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, διαπιστώνοντας υστέρηση ως προς την εξωστρέφεια παρά την ύπαρξη αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και ερευνητικής παραγωγής.

Προέτρεψε σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες, ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών, θέσπιση αγγλόφωνων προγραμμάτων και στα προπτυχιακά και συμφωνίες για joint degrees. Η εξωστρέφεια θα βελτιώσει την επίδοση των ελληνικών Πανεπιστημίων και στις διεθνείς κατατάξεις και έθεσε μάλιστα ως στόχο την είσοδο 6 ελληνικών πανεπιστημίων μέσα στα πρώτα 400 και 2 μέσα στα πρώτα 200 τα επόμενα 3 χρόνια.

Ολοκλήρωσε, εκτιμώντας πως η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινέζικων πανεπιστημίων είναι μια win – win προσέγγιση και έδωσε συγχαρητήρια στις Πρυτανικές αρχές γι αυτές τις καρποφόρες πρωτοβουλίες.