22 Δεκέμβριος, 2018

Τα διακυβεύματα της Δικαστικής Εξουσίας – και οι αναγκαίες Συνταγματικές αλλαγές

Γιάννα Παναγοπούλου

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Ποτάμι εκπροσώπησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Γιάννα Παναγοπούλου.
Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Γιάννα Παναγοπούλου περιέγραψε πέντε κρίσιμες συνταγματικές αλλαγές κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που αφορούν τη Δικαστική Εξουσία:
-Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (άρθρο 90 παρ.5 του Συντάγματος), προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της με την εκτελεστική εξουσία και το υπουργικό Συμβούλιο που τους διορίζει. Προεπιλογή με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ανωτάτων δικαστών του οικείου Δικαστηρίου και, από τους πέντε προεπιλεγέντες, η τελική επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία.
-Κατάργηση του Μισθοδικείου – Αρμοδιότητα επίλυσης των διαφορών από το Α.Ε.Δ. Η ύπαρξη του Μισθοδικείου με αντικείμενο την επίλυση των μισθολογικών διαφορών των δικαστικών λειτουργών και μόνο, δίνει στην κοινωνία το λάθος σήμα ιδιοτελούς προσπάθειας διατήρησης των κεκτημένων και συνιστά αμφισβήτηση της αμεροληψίας των Δικαστών. Οι μισθολογικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών μπορούν να επιλύονται αξιόπιστα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως όλες οι διαφορές των υπόλοιπων πολιτών.
-Απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε άλλες θέσεις επί 3ετία μετά την αφυπηρέτηση, έτσι ώστε να αποσειστεί κάθε υπόνοια μεροληψίας, προσυννενόησης και συναλλαγής με την κυβέρνηση ενώ ακόμα υπηρετούσαν. Η περίπτωση Θάνου είναι χαρακτηριστική.
-Το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ενιαίο για όλους στο 67ο έτος.
-Κατάργηση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης (άρθρο 96 παρ 4 και 5) ώστε να απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας οι στρατιωτικοί δικαστές.

Επισήμανε ότι ενώ η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτα θεμιτή και αναγκαία, όπως και ο έλεγχος των εξουσιών είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αντίθετα, η τυφλή επιθετική ρητορική και η κατευθυνόμενη δημαγωγία απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις και η εκδήλωση επιλεκτικής ευαισθησίας, δημιουργούν ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης.
Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επιθέσεων στη Δικαιοσύνη και θεσμικής αμφισβήτησής της με σκοπό τη χρησιμοποίησή της στην πολιτική αντιπαράθεση ως μέσο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, θυμίζοντας ότι η χρησιμοποίησή της κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαχρονικά, ούτε την διαφθορά εξάλειψε, ούτε την πολιτική ηρεμία επέφερε.
Τέλος, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι, σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, για τη Δικαιοσύνη δύο είναι τα κρίσιμα πεδία: το ένα είναι η αξιοπιστία της – και αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του καθενός δικαστή ξεχωριστά που καλείται και οφείλει καθημερινά να το κερδίζει με την προσήλωσή του στο Σύνταγμα και τους νόμους, την τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των αποφάσεών του και με το ήθος του και την προσωπική του στάση, και το άλλο είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με προοπτική δεκαετιών, που να περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο και την υποδομή και να διατρέχει όλα τα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, από τη νομοθετική παραγωγή μέχρι την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και να εξασφαλίζει, γρήγορη, ποιοτική, σύγχρονη, αποτελεσματική και δίκαιη Δικαιοσύνη.

Δείτε φωτογραφίες:

*Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του «Ποταμιού».

διαβάστε επίσης