8 Δεκεμβρίου, 2018

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξακολουθούν να "στενάζουν" στους χώρους κράτησης

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού

Πραγματοποιήθηκε χθες, 7/12/2018, η εκδήλωση του Συνήγορου του Πολίτη με την αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, με θέμα "Ανθρώπινα δικαιώματα στους χώρους κράτησης" και στην οποία έγινε παρουσίαση των ειδικών ετήσιων εκθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2016 & 2017.

Τα στοιχεία των εκθέσεων, παρά τη σχετική βελτίωση σε κάποιες περιπτώσεις, εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν μας, καθώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και οι συνθήκες κράτησης στις περισσότερες περιπτώσεις κρίνονται από απαράδεκτες έως ανεπαρκείς.

Υπερπληθυσμός στις φυλακές αλλά και σε κάποια Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠροΚεΚΑ), ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων (φυλακισμένων και κρατουμένων σε ΠροΚεΚΑ), χωρίς δυνατότητα προαυλισμού των κρατουμένων στα ΠροΚεΚΑ έστω και για λίγη ώρα, με τη κράτηση στον ίδιο χώρο ενηλίκων και ανηλίκων αλλοδαπών σε κάποιες περιπτώσεις και μάλιστα για μεγάλα διαστήματα καθώς αργεί ο έλεγχος ως προς την ανηλικότητα, με κάκιστες συνθήκες υγιεινής και ελλείψεις σε είδη ατομικής υγιεινής και κλινοσκεπασμάτων, ακατάλληλοι χώροι κράτησης. Επίσης παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό (Ιατρικό προσωπικό, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Επιστήμονες) σε αντίθεση με τις θέσεις διοικητικού προσωπικού που θεωρείται επαρκής η κάλυψή τους. Τα δε ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης, παρά την πανθομολογούμενη, εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, χρησιμότητας τους απουσιάζουν και μάλλον ως "ανέκδοτα" ακούγονται στους "παροικούντες εν Ιερουσαλήμ".

Σε ότι έχει, δε, να κάνει με τη διάρκεια της διοικητικής κράτησης αλλά και το μέτρο αυτό καθ' αυτό, από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίασή τους καθώς η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το μέτρο της αναγκαστικής απομάκρυνσης και στην ουσία στερώντας τη προσωπική ελευθερία σε όσους αλλοδαπούς κρατούνται στα ΠροΚεΚΑ και διατηρώντας με έναν "επιτηδευμένο" τρόπο τις κακές συνθήκες κράτησης, χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως μοχλό αποτροπής της προσέλευσης νέων προσφύγων. Θα πρέπει εδώ να τους θυμίσουμε, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ότι η πολιτική της εκτεταμένης διοικητικής κράτησης έχει εξαντλήσει τα όρια της και ήδη είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ποτάμι θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες προκειμένου να υπάρξει ένα νέος "ολιστικός" σχεδιασμός του ποινικού συστήματος τόσο στις επιμέρους όψεις του (νομοθετική-δικαστική-σωφρονιστική) όσο και στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, προκειμένου να οδηγηθούμε σε λύσεις ουσίας και διάρκειας και όχι σε μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, "πυροσβεστικού" τύπου (όπως ο Ν. 4411/2016 γνωστός και ως νόμος Παρασκευόπουλου).

* Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού

διαβάστε επίσης