21 Απριλίου, 2019

Συμμέτοχος ή Αμέτοχος;

Παναγιώτης Πιλάτος

Χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρώπη και τη Χώρα μας. Στις 26 Μαΐου καλούμαστε να επιλέξουμε αυτούς που θα είναι εκπρόσωποι μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Την ψήφο μας διεκδικούν πολλοί όπως: Ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, όσοι κουβαλούν κάποιο βαρύ πολιτικό όνομα και αυτοί που η μόνη τους δυνατότητα είναι η δύναμη της τσέπης τους.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που για πρώτη φορά εκτίθενται και διεκδικούν να εκπροσωπήσουν τους πολίτες σε Ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν τυγχάνουν όλοι της ίδιας προσοχής και φυσικά είναι δύσκολο για τους πολίτες που θα ψηφίσουν να ψάξουν τους κατάλληλους υποψήφιους .

Οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν χρήματα για την υποψηφιότητας τους, αυτοί που έχουν γνωριμίες στα ΜΜΕ έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Ας σκεφτούμε σοβαρά πόσοι κανονικοί άνθρωποι είναι εκλεγμένοι; και όταν αναφέρομαι σε κανονικούς ανθρώπους εννοώ αυτούς που έχουν δείξει μέσα από την δουλεία τους και την πορεία τους στις κοινωνίες του την αξία τους.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει στημένα δημοσιεύματα υποψηφίων τύπου: Κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής ο τάδε υποψήφιος;; δίπλα στους νέους ο άλλος υποψήφιος.. θα δούμε πολλές φορές παρόμοια στημένα δημοσιεύματα.

Για να σκεφτούμε όμως, έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε έδρες εκπροσώπησης σε ανθρώπους που βλέπουν την ενασχόληση με την πολιτική ως συνέχεια της καριέρας τους και μόνο;

Πόσους δεν ξέρουμε που καταλαμβάνουν θέσεις , τις οποίες δεν χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν και να στηρίξουν το ευρύ κοινωνικό σύνολο αλλά για να δημιουργήσουν εκλογική πελατεία και να βοηθήσουν μόνο τον εαυτό τους;

Φίλη και φίλε ψηφοφόρε δεν υπάρχουν αυτόκλητοι σωτήρες, οι λύσεις δεν παρουσιάζονται με κάποιο μαγικό τρόπο. Χρειάζονται αυτοί που θέλουν πραγματικά να προφέρουν, αυτοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με νοοτροπίες που στερούν την πολιτική ενασχόληση με την ουσία της.

Αλήθεια, μας αξίζουν πιστεύετε οι βουλευτές τύπου Δανέλλη που αλλάζουν κόμματα σαν τα παλιά τους πουκάμισα μόνο και μόνο για την πολιτική τους επιβίωση; Ή όσοι μεταπηδούν με ευκολία ευκαιριακά για να συνεχίσουν το προσωπικό αλισβερίσι; Είδατε κανέναν από αυτούς να αλλάζει κομματικό σχηματισμό και να παραδίδει την έδρα του; η απάντηση είναι φυσικά όχι.

Κάποιοι από αυτούς θα κατέλθουν ως υποψήφιοι Ευρωβουλευτές χρησιμοποιώντας τους οικονομικούς πόρους που λαμβάνουν κάθε μήνα για την προώθηση τους, σε βάρος αυτών που πραγματικά θέλουν να δοκιμαστούν και να δουλέψουν σκληρά υπέρ των πολλών και όχι των λίγων.

Δεν είναι η ώρα του «δε βαριέσαι».Δεν είναι οι στιγμές για να πεις πως όλοι είναι ίδιοι.Δεν είναι η ώρα να αδιαφορήσεις για όλα αυτά που αφορούν τις ζωές μας.Χρειάζονται οι άνθρωποι που έχουν το πείσμα και θέλουν να προασπίσουν όλα αυτά τα τετριμμένα και ίσως χιλιοειπωμένα.Ναι χρειαζόμαστε αυτούς που πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία.Τη κοινωνία των περισσότερων ευκαιριών.Της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Της διεκδίκησης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας Αυτούς που θα συγκρούονται ουσιαστικά και με ειλικρινή διάθεση στην επίλυση κάθε αδικίας.Αυτούς που θα προσδώσουν στην πολιτική τις χαμένες αξίες.Αυτούς που θα λένε όχι στην οποιαδήποτε σκιά θέλει να τους χρησιμοποιήσει.

Ψάξε λοιπόν αυτούς που είναι ένας από εσάς, αυτούς που προέρχονται από τα σπάργανα της κοινωνίας και λογοδοτούν σε αυτή.

Κάποιοι έχουν μόνο χρήματα και κάποιοι άλλοι τους ανθρώπους της εργασίας, όλους αυτούς που μένουν και επιμένουν στη χώρα μας.

Αυτούς που οραματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν ενάντια σε ένα σύστημα γεμάτο στρεβλώσεις

Ψάξε αυτούς που θα μιλήσουν για εσένα!

Οι επιλογές σου στις 26 Μαΐου δεν θα καθορίσουν μόνο το σήμερα, θα καθορίσουν το αύριο όλων μας.

Γίνε συμμέτοχος στην πραγματική αλλαγή όσων την πρεσβεύουν, μη γίνεις ο αμέτοχος της ιστορίας διότι βοηθάς αυτούς που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σου.

*Ο Παναγιώτης Πιλάτος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και μέλος της Επιτροπής Νέων του Ποταμιού

Πηγή: Huffingtonpost.gr

Σχετικά