25 Απρίλιος, 2014

Süddeutsche Zeitung: Έλληνας ιδρυτής κόμματος με μια καρδιά για την Ευρώπη

Ποτάμι

Καθημερινό μακό, τζιν, κοντό κούρεμα, και στον στάβλο με γαλότσες: ο Έλληνας Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει σε κάθε του εμφάνιση ότι ανήκει εκεί όπου χαρτοφύλακες και κουστούμια είναι παράταιρα. Ένας υπέρμαχος των απλών ανθρώπων- για πολλά χρόνια αυτή ήταν η συνταγή επιτυχίας του του δημοσιογράφου της τηλεόρασης, πρόσφατα στο μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι Mega, με την οποία έκανε νούμερα [τηλεθέασης]. "Πρωταγωνιστές" ονομαζόταν η εκπομπή του, και εκείνοι που έπαιρναν τον πρώτο ρόλο ήταν οι άνθρωποι, που πάλευαν με τις μεγάλες και μικρές αδικίες της καθημερινότητας. Αφήνοντας τη δουλειά του στις αρχές Μαρτίου, ο 50χρονος χρησιμοποιεί τη δημοτικότητα του με άλλον τρόπο τώρα.

Ο γεννημένος στην Κρήτη ίδρυσε μάλλον αυθόρμητα, ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον, ένα κόμμα, του οποίου το σήμα αποτελείται από δύο κύματα κι ένα ημικύκλιο. Το Ποτάμι, αυτό είναι το όνομα του. Γι' αυτό, και τα κύματα [στο σήμα]. Αν μετατρέψει κανείς τα κύματα σε δύο γραμμές, το σήμα θυμίζει το σύμβολο του Ευρώ. Ακόμα κι αν είναι αυτός ο στόχος: ο Θεοδωράκης εμφανίζεται έντονα υπέρ της Ευρώπης. Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτό δεν είναι αυτονόητο. O γιος ενός αστυνομικού* τοποθετεί τον εαυτό του στο φάσμα της αριστεράς. Όταν όμως τον ρωτούν, εάν το κόμμα είναι αριστερό ή δεξιό, ανταπαντά ευθέως: "δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές λύσεις, μόνο λογικές [λύσεις]." Με τέτοιου είδους απλές συνταγές, ο "νέο-πολίτικος" προκαλεί σημαντική αναταραχή στο προκαθορισμένο τοπίο των ελληνικών κομμάτων. Και μοιάζει σαν να ήταν πολλοί που να περίμεναν κάποιον που να προκαλέσει μία τέτοια αναστάτωση.

Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, όπου Το Ποτάμι θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση, ο νεοεισερχόμενος αναρριχάται στην τρίτη θέση με ποσοστά που φτάνουν έως και 15%, πίσω από το ριζοσπαστικό αριστερό Σύριζα και τους Συντηρητικούς που κυβερνούν, οι οποίοι δίνουν πλέον [μία μάχη] στήθος με στήθος. Ειδικά στους αναποφάσιστους, τους νέους ψηφοφόρους και τις γυναίκες, ο χαλαρός Θεοδωράκης έχει εντυπωσιακή απήχηση. Η δυσαρέσκεια με τις δυνάμεις του κατεστημένου, οι οποίες είχαν χωρίσει μεταξύ τους το κράτος, βοηθάει τον εκφραστή της ελπίδας, ακόμα κι ας μην έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα. Το κενό αυτό το αντικαθιστά ο επικεφαλής με έξυπνες ατάκες: "Είμαστε ένα κίνημα, τα πάντα είναι ρευστά."

Όπως ο Ιταλός Μπέπε Γκρίλο, του οποίου η ομάδα ορμητικά εισέβαλε στο Κοινοβούλιο των Ρωμαίων, ο Θεοδωράκης αξιοποιεί την τηλεοπτική του δημοφιλία. Αλλά ο "Σταύρος," όπως θέλει να τον αποκαλούν γνωστοί κι άγνωστοι, δεν είναι ένας κωμικός, αλλά ένας ρεαλιστής. Ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο λόγος είναι πως αισθάνεται ακατάλληλος για αυτός, λόγω ελλιπούς γνώσης ξένων γλωσσών. Έτσι ως πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο Κώστας Αργυρός, 47 ετών, επίσης δημοσιογράφος, καθώς το επώνυμο του ξεκινάει από Άλφα. Ο Αθηναίος, έχει ζήσει πολύ καιρό στη Βιέννη και ήθελε να κάνει κάτι "εναντίον της πολιτικής απάθειας"στην πατρίδα του. Λέει πως ξαφνικά πολλοί θέλουν να "κολυμπήσουν μαζί με το Ποτάμι". "Εκπλαγήκαμε κι εμείς οι ίδιοι." Εάν το Ποτάμι πάρει πάνω από 5% στις ευρωεκλογές ο Θεοδωράκης θέλει να συνεχίσει. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει υποσχεθεί, θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή.

* Ο πατέρας του Σταύρου δεν ήταν αστυνομικός όπως αναφέρει η SZ, αλλά μικροπωλητής με άδεια που είχε ως ανάπηρος πολέμου.

 

διαβάστε επίσης