22 Μάιος, 2018

Το Κίνημα Αλλαγής δεν μιλαει πολιτικά παρά τις προσπαθειες μας


Μίλτος Κύρκος

Η συνεντευξη του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου, στην εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο Action 24

• Η διαφωνία μου με το ΚινΑλ καταγράφηκε από την πρώτη στιγμή. Από την προκήρυξη των εκλογών, το ιδρυτικό συνέδριο μέχρι και σήμερα, το ΚινΑλ δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις-προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στο μεταμνημονιακό τοπίο. Μοιράζουμε θέσεις, αλλά όχι προτάσεις.

• Τέτοιο σχέδιο φυσικά δεν είναι ούτε η δημιουργική ασάφεια της ΝΔ, ούτε το περιφερόμενο στους θεσμούς, αλλά αόρατο για την ελληνική κοινωνία σχέδιο Τσακαλώτου.

• Δεν βλέπω συνθήκες σύγκλισης με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μας οδήγησε στο 4ο μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα, που αξιοποιεί πελατειακά τη δημόσια διοίκηση, που εκμεταλλεύτηκε μικροπολιτικά το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis, που εμφανίζει τις περισσότερες φορές έναν αναίτιο διχαστικό λόγο. Όμως, στον διάλογο για την επόμενη ημέρα είναι πολύτιμες δυνάμεις της αριστεράς που καταλαβαίνουν το αδιέξοδο που οδηγείται η κοινωνία.

• Το ΠΑΣΟΚ δυσθυμεί έναντι των προοδευτικών θέσεων του Ποταμιού και το "Ως εδώ" της κ. Γεννηματά είχε βαθύτερα αίτια.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν είναι ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά ήμουν πάντα θετικός στο να έρχεται ο πρωθυπουργός στα συμβούλια των αρχηγών, η σοσιαλδημοκρατία συνομιλεί και πρέπει να συνομιλεί με γειτονικούς χώρους, όπως έκανε εξ άλλου με τον πρόεδρο Χριστόφια του ΑΚΕΛ. Το ότι παροτρύνω (όπως γράφτηκε) τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών να κανουν οτιδήποτε είναι αστείο. Ο Ούντο Μπούλμαν ήταν που έκανε μια δήλωση-παρότρυνση να συνεργαστούν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σεβαστές οι απόψεις του αλλά τα κόμματά μας καθορίζουν τη δική τους πολιτική. Εγώ ζητώ διερευνητικό διάλογο επι συγκεκριμένων θεμάτων και όχι συμμαχίες κορυφής από το πουθενά.

• Όχι σε εκλογές πριν κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί το μνημόνιο. Όποιος ζητάει εκλόγές τώρα, ζητάει να αναλάβει αυτός να κλείσει το μνημόνιο μετά τις εκλογές; Ή ως νέος Βαρουφάκης θα πάει τη χώρα σε μια νέα διαπραγμάτευση;

Δείτε το βίντεο:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής