4 Οκτώβριος, 2018

Στο Εξωτερικό, Me Too, στο Εσωτερικό, ομερτά

Θανάσης Χειμωνάς

Ένας καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, λέει, αποσπούσε ανταλλάγματα από φοιτητές (που ο ίδιος είχε κόψει παλιότερα) για να τους περνάει στα μαθήματα. Μάλιστα, είχε πολλές φορές φτάσει στο σημείο να απαιτεί και σεξουαλικά ανταλλάγματα από τις φοιτήτριες με χαρακτηριστική την φράση που διάβασα σε ειδησεογραφικό site: «Δώσε μου 2.250 ευρώ ή δείξε μου λίγο στήθος».

Πω πω… Έπεσαν όλοι από τα σύννεφα! Και σε τοπικό επίπεδο και σε πανελλήνιο. Φαντάζομαι πως ο μπερμπάντης καθηγητής «δεν είχε δώσει ποτέ αφορμές». Κι ας γινόντουσαν καταγγελίες εναντίον του εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια.

Ε λοιπόν σας έχω νέα! Υπάρχουν άπειρα αντίστοιχα τέτοια φαινόμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Απλώς ο επίορκος εκπαιδευτικός ήταν κορόιδο και τον πιάσανε (φαίνεται πως είναι μπούας έτσι κι αλλιώς). Και καλά οι δωροδοκίες. Σε μια διεφθαρμένη χώρα ζούμε, λογικό είναι να βρίσκονται και διεφθαρμένοι εκπαιδευτικοί. Αυτό που τρομάζει είναι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Καθηγητές που απαιτούν ερωτικά «καλούδια» για να περάσουν τις φοιτήτριες. Αλλιώς, τις στέλνουν σπίτια τους. Και, πιστέψτε με, μιλάμε για πολύ περισσότερο από το να δείξουν αυτές απλώς «λίγο στήθος».

Συζητώντας κάποτε με μια φίλη που είχε αναγκαστεί να αλλάξει κατεύθυνση σπουδών επειδή δεν ήθελε να υποκύψει στις ορέξεις γνωστού καθηγητή την ρώτησα γιατί δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία. «Μόνη μου; Αδύνατο» μου είχε απαντήσει. «Θα ήταν ουσιαστικά ακατόρθωτο να αποδείξω κάτι. Θα επρόκειτο για τον λόγο μου απέναντι στον δικό του. Και ξέρεις πως είναι πολύ δυνατός».

Και δυστυχώς όλα αυτά τα όμορφα δεν συμβαίνουν μόνο στον χώρο της Παιδείας. Το ίδιο γίνεται και στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους εργασίας. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ποιοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα. Και υπάρχουν άνθρωποι, ισχυροί, που μπορούν να βοηθήσουν. Κανείς όμως δεν μιλάει. Κανείς δεν τολμά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κανείς δεν θέλει.

Είναι εντυπωσιακό. Όλοι είναι λαλίστατοι στην χώρα μας υπέρ του κινήματος Me Too. Όλοι δηλώνουν κατασοκαρισμένοι από τα «ανδραγαθήματα» του Χάρβι Γουάινστιν και του –συμπαθέστατου κατά τα άλλα- Μπιλ Κόσμπι. Εντός των συνόρων όμως, ομερτά.

Πηγή: Thepost