4 Μάιος, 2014

Στο χέρι μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να ψηφίσει

Χλόη Βλασοπούλου

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τέθηκε το θέμα του μεγάλου ποσοστού αποχής που παρατηρείται στις ευρωεκλογές. Μέσα από τις ομιλίες τους , οι υποψήφιοι άφησαν να διαφανεί μία σύγχυση μεταξύ «ευρωσκεπτικιστών» και «εξτρεμιστών». Μία τέτοια προσέγγιση είναι απλουστευτική και συνεπώς λανθασμένη. Δεν μας επιτρέπει να δούμε ότι, πίσω από αυτή την αποχή, το κύριο πρόβλημα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα, και όχι οι ψηφοφόροι!

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει γύρω από το φαινόμενο αυτής της αυξανόμενης αποχής, δείχνουν ότι η πλειοψηφία αυτών που δεν ψηφίζουν δεν είναι ούτε εθνικιστές, ούτε κακοί πολίτες . Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους αγανακτισμένους από τα μεγάλα κόμματα που ανταλλάσσονται στην εξουσία και που κατεξοχήν εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ευρώπη. Η αγανάκτηση αυτή τους οδήγησε σταδιακά να χάσουν κάθε πίστη στην ευρωπαϊκή πολιτική ως μέσο για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και την εκφράζουν με την αποχή τους από τις κάλπες.

Η σημερινή Ευρώπη είναι πράγματι αντανάκλαση αυτών των επαγγελματιών πολιτικών δεινοσαύρων που την χρησιμοποίησαν με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα και όχι το όραμα μιας πραγματικής ‘ένωσης’. Μεταφέρουν στην Ευρώπη κομματικές διαμάχες εξουσίας που έχουν κουράσει τους ψηφοφόρους και δεν τους αντιπροσωπεύουν πια. Στέλνουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά δεν ακούμε τις φωνές τους, ώστε να υπάρξει μία ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου ως προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο, και μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, παραμένει το πιο σημαντικό όργανο λήψης αποφάσεων που υπηρετούν τους ισχυρότερους. Οι ευρωεκλογές παρουσιάζονται κατά κάποιον τρόπο ως μια ευκαιρία για τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους σε εθνικό επίπεδο και όχι ως η ύψιστη διαδικασία για την οικοδόμηση μίας πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι φιλοευρωπαϊκές ομιλίες των παραδοσιακών κομμάτων παύουν την επομένη των εκλογών. Οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευθούν μια τεχνοκρατική Ευρώπη που εξυπηρετεί τους ισχυρότερους και συνθλίβει τους αδύναμους . Οι πολίτες θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη ικανή να βρει κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα. Μία Ευρώπη με νέους εκλεγμένους εκπροσώπους που δεν ενδιαφέρονται για την εσωτερική πολιτική τους σταδιοδρομία και με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτή την πρόκληση απαντάμε με το ψηφοδέλτιο μας.

Σχετικά