19 Δεκεμβρίου, 2016

Μπορεί να υπάρξει εθνική πολιτική για το προσφυγικό εάν...

Το Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο Διεθνές Συνέδριο Greece Forward II, για το προσφυγικό

Τη δυνατότητα χάραξης μια εθνικής πολιτικής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη δευτερολογία του στο Διεθνές Συνέδριο Greece Forward II . Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξαν δύο διαφορετικές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά είπε «Προ Μουζάλα είχαμε μια πολιτική που δυναμίτιζε το πρόβλημα και δε το βοηθούσε. Μετά Μουζάλα έχουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι το ζήτημα της χώρας». Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τους άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική: μικρές δομές που θα είναι στην ευθύνη των Δήμων, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί, άσκηση πίεσης προς την ΕΕ και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα, αρχικά με σχολεία μέσα στις δομές ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και παράλληλα στα σχολεία.

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στη Δευτερολογία του:

«Είναι αντιληπτό ότι δεν είμαστε εμμονικοί και δεν έχουμε καμία διάθεση να ταπεινώσουμε την κυβέρνηση μιλώντας για τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική της το προηγούμενο διάστημα. Αλλά για να αλλάξει μια χώρα πολιτική πρέπει να ξέρει τι έχει γίνει λάθος. Τα πράγματα για μας είναι ξεκάθαρα. Προ Μουζάλα είχαμε μια πολιτική που δυναμίτιζε το πρόβλημα και δε το βοηθούσε. Μετά Μουζάλα έχουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι το ζήτημα της χώρας. Ο Υπουργός βέβαια δεν είναι εύκολο να το αποδεχτεί. Είπε, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, ότι «το Σεπτέμβριο που εγώ ανέλαβα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται και η Ευρώπη άρχισε να καταλαβαίνει τι γίνεται». Πρόβλημά σας. Εμείς είχαμε πάει την άνοιξη του 2015 στη Μυτιλήνη και σας είπαμε ότι "το πρόβλημα έρχεται".

Και για να απαντήσω στην κυρία από την Κω, επισημαίναμε επίμονα στη Βουλή το πρόβλημα, με έναν Πρωθυπουργό που σχεδόν γέλαγε με αυτά που του αναφέραμε και έλεγε ότι «ήμασταν εκτός πραγματικότητας». Αυτό που θέλω να σας πω λοιπόν είναι ότι αυτά που καταλήγει να λέει σήμερα ο κ. Μουζάλας, είναι αυτά που εμείς λέγαμε εξαρχής και δεν έχουν γίνει ακόμη. Και αυτή η πολιτική θα πρέπει να έχει εν τέλει αυτούς τους άξονες:

-Μικρές δομές, εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα. Και όλα αυτά σιγά-σιγά να πέρναγαν στην ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορούν οι Δήμοι. Μπορεί ο κ. Καμίνης και το έχει αποδείξει. Μπορούν και θα μπορέσουν και άλλοι δήμοι.

- Το δεύτερο -και εδώ έχουμε πολλά προβλήματα με την κυβέρνηση γιατί δεν αφορά μόνο το κ. Μουζάλα- είναι η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Νομίζω και επιτρέψτε μου να πω κ. Μουζάλα ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που απαντήσατε στην κυρία από την Κω. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας το πρόβλημα που έχει η Κως. Είναι πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Το τι μπορεί να γίνει στην Κω και στη Λέσβο, και η κυβέρνηση αδιαφορεί - δε τους δίνει καμία σημασία το υπουργείο οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Εσωτερικών- αυτό δεν είναι πρόβλημα των Τούρκων. Είναι πρόβλημα δικό μας. Εμείς έχουμε επτά κοστολογημένα μέτρα για τα νησιά των συνόρων, για τις παραμεθόριες περιοχές που θα κοστίσουν περίπου 100 εκατομμύρια. Δεν είναι ένα κόστος δυσβάσταχτο για μια κοινωνία που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιορίζοντας τη σπατάλη του κομματικού κράτους.

- Συμφωνούμε σε όλα αυτά που ειπώθηκαν για την ΕΕ. Η πίεση πρέπει να ασκηθεί. Δε θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να αναλάβουν μέρος του προβλήματος, μέρος της ευθύνης, να μοιραστούμε τους πρόσφυγες.

- Και τέλος το θέμα της εκπαίδευσης. Κάντε το τώρα γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε του χρόνου και θα λέμε ότι σας το λέγαμε ένα χρόνο πριν. Δε θα υπάρξει εκπαίδευση των παιδιών, αν δεν υπάρξουν δομές μέσα στους χώρους που φιλοξενούνται -παντού. Πρέπει να υπάρξουν εκπαιδευτικές δομές μέσα στους καταυλισμούς στην αρχή για να φύγει η αμφιβολία των παιδιών, για να μπορέσουν όλα αυτά τα παιδιά να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία. Αυτό πρέπει να γίνει. Το Υπουργείο Παιδείας έχει μια εμμονική συμπεριφορά όταν το συζητήσαμε και είπε "ότι αποκλείεται να το κάνουμε εμείς. Θα στέλνουμε μόνο τα παιδιά στα σχολεία". Πάνε μόνο 1500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σε αυτά συμφωνούμε, ας πειστούν και τα υπόλοιπα υπουργεία, και ας κάνουμε μια εθνική πολιτική για το μεταναστευτικό».

Διαβάστε παρακάτω την πρωτολογία:

«Η Κυβέρνηση καθυστερεί – δειλιάζει – αγνοεί» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Greece Forward II με θέμα το προσφυγικό, τονίζοντας παράλληλα διοικητικά και λειτουργικά επικρατεί χάος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι κάκιστες, οι έλεγχοι αργοί και οι επαναπροωθήσεις σχεδόν ανύπαρκτες, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν έχουν κάνει όσα τους αναλογούν. «Στο Χαλέπι έχει ηλεκτρισμό, στη Σούδα όμως όχι» τόνισε κάνοντας αναφορά στο πανό που «σηκώθηκε» στον καταυλισμό της Χίου, ενώ επανέλαβε τις 7 προτάσεις του Κινήματος μέτρα στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές λόγω των προσφυγικών κυμάτων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από την Ευρώπη να σταματήσει να βάζει εμπόδια στις μετεγκαταστάσεις και να επισπεύσει την αποστολή ειδικευμένου προσωπικού, να χτιστεί ένα κλίμα συνεργασίας πάνω στα συμφωνηθέντα με την Τουρκία αλλά και να αναλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση τις ευθύνες της απέναντι στις αβοήθητες τοπικές κοινωνίες.

Προτεραιότητα και προτάσεις

Συνθήκες διαβίωσης

Χτες αναρτήθηκε ένα πανό στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο στα αγγλικά: «Στο Χαλέπι έχει ηλεκτρισμό εμείς όχι». Δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση. Κανείς μας δεν πρέπει να είναι περήφανος. Αλλά και κάποιοι πρέπει να ντρέπονται. Πρέπει να τους βρούμε και οι ευθύνες να αποδοθούν.

Κυρίες και κύριοι,
Αντιπροσωπείες του Ποταμιού έχουν επισκεφθεί 14 χώρους φιλοξενίας προσφύγων & μεταναστών, θεσμοθετημένους ή άτυπους – στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι κάτω του ανεκτού. Μόνο σε μία δομή στεγάζονται όλοι σε οικήματα και καθόλου σε σκηνές ή κοντέινερ. Η δομή είναι αυτή της Μυρσίνης Ηλείας, πραγματικά πρότυπο λειτουργίας. Ο τοπικός Δήμαρχος αξιοποίησε μία εγκαταλειμμένη τουριστική μονάδα και φιλοξένησε οικογένειες Σύρων, 151 ανθρώπους με μία υποδειγματική συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντών.

Κάποιοι προτιμούν να κρατούν κλειστά τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα παρά να μένουν σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες. Και αυτοί οι κάποιοι είναι υπουργοί της κυβέρνησης.

Πέραν των συνθηκών διαβίωσης, το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην παραλαβή αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου).

Η κυβέρνηση παραπονείται ότι η ΕΕ υποσχέθηκε να στείλει στην Ελλάδα 400 αξιωματούχους, ώστε να συνδράμουν στο έργο της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, έφτασαν δε μόλις 40. Όσοι δεν έρχονται - ή και όσοι είναι εδώ αλλά πλέον μας εγκαταλείπουν – επικαλούνται λόγους προσωπικής ασφάλειας, μετά τα τελευταία επεισόδια στα νησιά. Προτείνεται η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Διευθύνσεις Αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων), για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Σε σύνολο περίπου 20.000 παιδιών λιγότερα από 1500 παρακολουθούν μαθήματα στα λεγόμενα «ειδικά τμήματα» των σχολικών μονάδων.

Όλα τα προσφυγόπουλα είναι και δικά μας παιδιά. Όσα παιδιά έχουν γνώση της μαθησιακής διαδικασίας, μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία της γειτονιάς τους. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν σχολεία ‘’των δρόμων”, μέσα στους καταυλισμούς.

Προσεγγίζεις τις κλειστές κοινωνίες όχι με όρους αυταρχισμού, «φέρε το παιδί σου να το πάω στο σχολείο», αλλά φέρε το παιδί σου εδώ δίπλα σε ένα τροχόσπιτο, σε μια σκηνή, που μπορεί να το παρακολουθείς. Και όταν τα παιδιά αυτά σταθούν στα πόδια τους και πούνε «ναι μπορώ, ναι θέλω» και πειστεί και ο γονέας, τότε το παιδί να πάει στο σχολείο.

Δεν θέλω πέντε παιδιά από όλο τον καταυλισμό σε ένα σχολείο. Θέλω και τα 100 παιδιά του καταυλισμού να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά γράμματα. Αυτή θα είναι η νίκη μας.

Κυβέρνηση

Καθυστερεί – δειλιάζει – αγνοεί

Κανένας συντονισμός: Αν βάλετε στο google ένα δύο βασικά ερωτήματα που θα έβαζε κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης θα πάρετε απαντήσεις από τρία υπουργεία, δύο γενικές γραμματείες.Και με εξαίρεση τη γραμματεία που έστησε ο κ. Μουζάλας (μπράβο του που οι πληροφορίες υπάρχουν σε 18 γλώσσες ) στα υπόλοιπα η πληροφόρηση και η βοήθεια στο μετανάστη είναι άχρηστη.

Μπορούμε να μιλάμε για συντονισμό όταν χιλιάδες ζουν σε αντίσκηνα μέσα στο χειμώνα και μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν διαδικασίες προμήθειας θερμαντικών σωμάτων;
Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όπως έχουμε προτείνει εδώ και ένα χρόνο τα άδεια στρατόπεδα , με λιγότερο κόστος και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;
Αρκετά έγιναν με τα κέτερινγκ και τα ξενοδοχεία πολιτικών φίλων της συγκυβέρνησης. Και με τους εργολάβους που πληρωνόντουσαν για να δουλεύει ο στρατός. Έχουμε κάνει σχετικές αποκαλύψεις στην Βουλή για το hot spot της Χίου.
Επίσης, μετά τη σύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υφίσταται κυριολεκτικά χάος στη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και του νεοσύστατου Υπουργείου. Το Ποτάμι δεν δίστασε εξ αρχής να στηρίξει τον κ. Μουζάλα. Ακόμη και προσωπικά τον ίδιο(Μακεδονικό)

Σταματήστε να φτιάχνετε συμβούλια και συντονίστε κεντρικά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Όταν το Ποτάμι από το 2015 ζήτησε να υπάρξει Υπουργείο Μετανάστευσης με αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες η Κυβέρνηση μας κατηγορούσε ότι κινδυνολογούσαμε.
Τώρα πρέπει να δουλέψουν με σχέδιο και αξιολόγηση. Συντονισμένα , σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Α) Ευρώπη. Να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στις μετεγκαταστάσεις και να επισπεύσουν την αποστολή ειδικευμένου προσωπικού. Η Ευρώπη δυστυχώς απέτυχε στη Συριακή κρίση και απέτυχε να διαφυλάξει συντεταγμένα τα σύνορά της. Τα τείχη που ύψωναν η μία χώρα μετά την άλλη ήταν ο πολιτικός ευτελισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 28 γραμμές για το μεταναστευτικό μπορεί να σημάνουν και το τέλος της.
Β) Τουρκία. Το θερμό κλίμα , οι λεονταρισμοί και οι τσάμπα μαγκιές δεν διευκολύνουν τις επαναπροωθήσεις. Χρειάζεται να χτιστεί ένα κλίμα συνεργασίας πάνω στα συμφωνηθέντα.

Τοπικές κοινωνίες

Έγιναν τραγικά λάθη από την Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις καταγγέλλονταν συλλήβδην ως χρυσαυγίτικες ήταν το μεγάλο της λάθος. Έβαλε τη Χρυσή Αυγή στο παιχνίδι.

Μην κοροϊδευόμαστε: Με λέξεις όπως ρατσιστής ή ξενοφοβικός δεν μπορείς να παρακάμψεις υπαρκτά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. Δεν γίνεται να τους αναγκάζουμε να πάρουν όλο το φορτίο. Ζητήσαμε την υποχρεωτική ανάθεση του 50% των προμηθειών και κατασκευών στις τοπικές επιχειρήσεις.

Το Ποτάμι από το Φθινόπωρο έχει προτείνει μέτρα στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων. Αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις έχουν υπάρξει και στις οικονομίες παραμεθόριων περιοχών (Ειδομένη, Διδυμότειχο κα).

Οι 7 κοστολογημένες προτάσεις μας προέβλεπαν:

 1. Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
 2. Αναστολή επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
 3. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
 4. Θεσμοθέτηση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ και τους Δήμους
 5. Μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση
 6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο
  με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας,
  συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο
 7. Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια (από 100)

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων έχει υπολογιστεί περίπου σε 100 εκατομμύρια.
Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια μόνο απ’ τα νησιά των συνόρων και μόνο για το 2017.
Καλοδεχούμενο.
Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ κι όπως αναφέρεται στην τροπολογία «η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».
Αν η κυβέρνηση δεν δημιουργούσε νέες Γραμματείες,
δεν προσλάμβανε νέους μετακλητούς,
δεν εγκαινίαζε νέα γραφεία,
θα μπορούσε να υλοποιήσει το σύνολο των προτάσεων μας.
Αλλά βέβαια ο περιορισμός της σπατάλης του κομματικού κράτους είναι έξω από την λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δείτε εδώ μέρος της ομιλίας του επικεφαλής:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Σχετικά