17 Μαΐου, 2016

Στήριξη στον Σύλλογο Συνδρόμου Down

Την εύρεση λύσης για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του, ζητούν οι βουλευτές του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down παρέχει υποστηρικτικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με σύνδρομο Down, σε 80 – 100 παιδιά στη Θεσσαλονίκη και σε περίπου 400 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, και ένα από τα πρώτα και ελάχιστα προγράμματα απασχόλησης ατόμων με σύνδρομο Down, το εργαστήριο μπομπονιέρας
«Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας βασίζεται στη δράση συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Συνδρόμου Down, και άλλων ιδρυμάτων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας που καλύπτουν τα κενά της Πολιτείας, παράγοντας σημαντικό έργο», επισημαίνουν στην ερώτηση.

Επιπλέον, ρωτούν τους Υπουργούς, ποιες λύσεις εξετάζουν για την τακτοποίηση οφειλής προς το Σύλλογο περίπου 13.900 ευρώ από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της περιόδου 2013 - 2014, τα οποία, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, λόγω αλλαγής οικονομικής χρήσης και κλεισίματος του κωδικού, δεν μπορούν να εκταμιευτούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Υγείας, β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και γ) Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος μετά από 27 χρόνια προσφοράς σε άτομα με σύνδρομο Down και στις οικογένειές τους, εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Ο Σύλλογος παρέχει υποστηρικτικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με σύνδρομο Down, σε 80 – 100 παιδιά στη Θεσσαλονίκη και σε περίπου 400 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, και ένα από τα πρώτα και ελάχιστα προγράμματα απασχόλησης ατόμων με σύνδρομο Down, το εργαστήριο μπομπονιέρας.

O Σύλλογος κάλυπτε τα έξοδα του, λειτουργικά και μισθολογικά, χάρη στα έσοδα του εργαστηρίου, που έχουν μειωθεί πια δραματικά, και σε δωρεές. Η κρατική επιχορήγηση του Συλλόγου, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, εμποδίζεται από το γεγονός ότι ο ιδιόκτητος χώρος όπου στεγάζεται είναι ημιυπόγειος και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η αλλαγή χρήσης του ακινήτου απαιτεί την καταβολή τέλους 30.000 ευρώ, ποσό που βρίσκεται εκτός των δυνατοτήτων του Συλλόγου.

Μια λύση θα ήταν η μετεγκατάσταση του Συλλόγου στο νέο κτίριο στην Καλαμαριά που κατασκευάστηκε μέσω ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Το κόστος, όμως, και σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 30.000 ευρώ περίπου για να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με τις ΔΕΚΟ και υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν επιβιώσει ο σύλλογος, να μην λειτουργήσουν ποτέ οι εγκαταστάσεις, κόστους 1,5 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ανέμενε την καταβολή περίπου 13.900 ευρώ από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της περιόδου 2013 - 2014, τα οποία, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, λόγω αλλαγής οικονομικής χρήσης και κλεισίματος του κωδικού, δεν μπορούν να εκταμιευτούν.

Επειδή το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας βασίζεται στη δράση συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Συνδρόμου Down, και άλλων ιδρυμάτων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας που καλύπτουν τα κενά της Πολιτείας, παράγοντας σημαντικό έργο,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Συλλόγου, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του; Ποιες δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν και υπό ποιες προϋποθέσεις;

2) Ποιες λύσεις εξετάζετε για την τακτοποίηση της οικονομικής εκκρεμότητας από το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και την άμεση καταβολή των οφειλομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

Σχετικά