8 Μαΐου, 2019

Στήριξη των κομμάτων που δίνουν λύσεις στις ευρωεκλογές

Μίλτος Κύρκος

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην εκπομπή “One Line” του One Channel

Οι προτάσεις Μακρόν δεν είναι απλώς κατευθύνσεις και οράματα. Είναι συγκεκριμένες θέσεις που κάποιες από αυτές είναι και πολύ θετικές για την Ελλάδα. Για αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προβάλλει την παρουσία του Μακρόν ως αντίβαρο στον κύριο Βέμπερ, ας πούμε, που ήρθε εδώ και μας μίλησε για μία “ευγενική” Ευρώπη, χωρίς να μιλήσει για τις ανισότητες της Ευρώπης, χωρίς να μιλήσει για τα καυτά προβλήματα που έχει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Εμείς δεν θέλουμε “ευγενική” Ευρώπη. Τώρα εάν αυτή περνάει μέσα από τη συμμετοχή στη θρυλούμενη - γιατί ακόμα δεν έχουμε - ομάδα Μακρόν στο ευρωκοινοβούλιο, ή από τους Σοσιαλιστές θα δούμε αφού δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Διαβάστη ολόκληρη τη συνέντευξη:

Να καλωσορίσουμε στην παρέα μας τον κύριο Μίλτο Κύρκο, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το Ποτάμι.

Καλησπέρα σας.

Καλησπέρα σας και καλορίζικο.

Να είστε καλά ευχαριστούμε πολύ.

Ελπίζουμε να βγει γρήγορα και να κρατηθεί σε ένα επίπεδο που να δείξει και δρόμους. Όχι να πάρει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας. Απλώς να μπορέσει να είναι ανεξάρτητο και να είναι τέτοιο που να το βλέπει ο κόσμος και να λέει:”εδώ δεν μου κάνουν προπαγάνδα, εδώ μαθαίνω πραγματικά τα νέα και ακούω και άλλες φωνές και βλέπω….” Αυτό θα ήθελα εγώ από ένα καινούργιο κανάλι.

Αυτό μας ενδιαφέρει να υπάρχει έγκυρο μα πάνω από όλα αντικειμενικό ρεπορτάζ, κύριε Κύρκο. Να είστε καλά.

Λοιπόν το παλεύετε. Βλέπω τον κύριο Θεοδωράκη οργώνει την Ελλάδα με το βαν, σήμερα είναι στην Κω. Παραταύτα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΟΤΑΜΙ αρκετά κάτω από το όριο εισόδου στην Ευρώπη.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε πως στις ευρωεκλογές σε αντίθεση με τις εθνικές υπάρχει ένα 12 - 14% ανθρώπων που, ενώ θα ψήφιζαν τα μεγάλα κόμματα, ψηφίσουν μικρότερα. Ψηφίζουν μικρά και για αυτό πάντα βλέπουμε μικρότερα κόμματα να περνάνε τον πήχη του 3%. Πιστεύουμε πως σ’ αυτό το κοινό το ΠΟΤΑΜΙ έχει μία δυνατότητα. Το κοινό που έτσι κι αλλιώς δεν θα παίξει στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί πάντα το κάνουν. Δεν ψηφίζουν μεγάλα κόμματα.

Και θα ρωτούσε κανείς γιατί να ψηφίσει κάποιος τώρα στην ευρωβουλή ΠΟΤΑΜΙ. Λένε κάποιοι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να παραστήσει, τέλος πάντων να δείξει ότι είναι με τον Μακρόν. Είδα πολύ συνεννόηση ή τέλος πάντων το προφίλ αυτό.

Δεν είναι και στα πάνω του ο Μακρόν. Είναι ο Έλληνας Μακρόν ο Σταύρος;

Οχι, ο Σταύρος δεν είναι ο Έλληνας Μακρόν σίγουρα. Από κει και πέρα όμως το Ποτάμι, που συμμετείχε σας θυμίζω στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών - 5 χρόνια είμασταν φιλοξενούμενοι εκεί , δουλέψαμε μαζί τους….

Αν παρατηρήσετε τις θέσεις για τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν έχει και προτάσεις. Όταν μιλάμε για την Σένγκεν…

Έκανε πρόσφατα και την διακήρυξη για την Ευρώπη.

Ναι είναι προτάσεις, δεν είναι απλώς θέσεις και κατευθύνσεις και οράματα. Εχει λοιπόν συγκεκριμένες θέσεις που κάποιες από αυτές είναι και πολύ θετικές για την Ελλάδα. Για αυτό φαντάζομαι πως ο Σταύρος Θεοδωράκης προβάλλει την παρουσία του Μακρόν ως αντίβαρο στον κύριο Βέμπερ, ας πούμε, που ήρθε εδώ και μας μίλησε για μία “ευγενική” Ευρώπη χωρίς να μιλήσει για τις ανισότητες της Ευρώπης, χωρίς να μιλήσει για τα καυτά προβλήματα που έχει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Εμείς δεν θέλουμε “ευγενική” Ευρώπη. Τώρα εάν αυτή περνάει μέσα από τη συμμετοχή στην θρυλούμενη - γιατί ακόμα δεν έχουμε - ομάδα Μακρόν στο ευρωκοινοβούλιο, ή από τους Σοσιαλιστές θα δούμε αφού δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο κύριος Μακρόν εκφράζει την συγκυρία του μέσου Γάλλου πολίτη πιστεύετε;

Παρά τα “κίτρινα γιλέκα”, θα διακινδυνεύσω πως ναι. Βλέπουμε πως με τα “κίτρινα γιλέκα” βρήκε χώρο να εκφραστεί μία οργή. Είχαμε και στην Ελλάδα μία αντίστοιχη οργή.

Ναι. Αλλά είναι άλλο το ειδικό βάρος νομίζω σε ότι αφορά τα Ευρωπαϊκά της Γαλλίας.

Βεβαίως. Αλλά μιλάμε για την ισχύ του Μακρόν στη χώρα του. Εγώ πιστεύω λοιπόν πως, παρόλα όσα είδαμε με τα “κίτρινα γιλέκα”, αντιστάθηκε η πολιτική Μακρόν και βλέπουμε πως τα “κίτρινα γιλέκα” φυλλορροούν - τρεισήμισι χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα στο Παρίσι. Πιστεύω πως αυτός ο σκόπελος έχει ξεπεραστεί αλλά δεν επρεπε να είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Μακρόν. Αυτό είναι, πρώτον το ευρωπαϊκό στοίχημα - το οποίο οι Γερμανοί έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και άρα το δίπολο που στηριζόταν ο Μακρόν είναι ένας πόλος - και το δεύτερο είναι πως σίγουρα και στη χώρα του η οικονομία θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. ΄Εχει χρόνο όμως μπροστά του. Εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με το τι θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Επιτροπή, στοΣυμβούλιο ώστε η Ευρώπη να πάρει το σπρώξιμο το οποίο χρειάζεται.

Για εσάς προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να εκλέξετε τουλάχιστον έναν.

Για το Ποτάμι η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντική γιατί οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν κάτω από το όριο ασφαλείας. Δεν έχουμε το 6% του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε πάει και με το ΠΑΣΟΚ, το θυμόσαστε.

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί μπήκατε και γιατί βγήκατε.

Μπήκαμε με μία ελπίδα ότι τα άτομα θα μπορούσαν να οδηγήσουν. Βγήκαμε διότι καταλάβαμε πως αν δεν μιλήσεις για πολιτική, δεν έχει νόημα να οδηγούν τα άτομα στο κενό.

Τουλάχιστον τώρα θα είναι σημαντικό, και σε συμβολικό επίπεδο αλλά και σε ενισχυτικό επίπεδο και στην ψυχολογία σας αν αποκτήσει σήμερα - αύριο Το Ποτάμι ξανά κοινοβουλευτική ομάδα; Περιμένουμε την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Η αλήθεια είναι πως αυτό που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια είναι: “Μα εσείς διαλυθήκατε σα κόμμα”. Επειδή χάσαμε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σαν κόμμα, όχι σαν βουλευτές. Αυτό λοιπόν θα αλλάξει από μεθαύριο. Από ό,τι φαίνεται, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής θα κρίνει ότι οι πέντε που εξελέγησαν με Το Ποτάμι, που ήταν στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού και τώρα ξαναγίνονται βουλευτές είναι όρος για να γίνουμε ξανά κόμμα. Αυτό είναι όμως το λιγότερο. Είναι καλό να είμαστε πάλι ένα κόμμα, να μιλάμε με τους αρχηγούς. Το σημαντικότερο όμως είναι: Όσα κάναμε αυτή την πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο, και όσα κάνουμε την τετραετία στη Βουλή, έχουν κάποια αντανάκλαση στον πολίτη; Αν δεν έχουν, ας μην μας ψηφίσει.

Φάνηκε πως δεν είχαν. Χάσατε την δυναμική σας. Εννοώ εντός συνόρων, τουλάχιστον.

Δεν είναι αλήθεια.

Εντός συνόρων θα συμφωνήσετε πως αυτό το εναλλακτικό προφίλ που ανέπτυσσε που είχε περάσει τόσο ο κύριος Θεοδωράκης προσωπικά αλλά και Το Ποτάμι ως κομματικός σχηματισμός χάθηκε. Και μήπως αυτό ήταν τα πολλά μπρος-πίσω που σας αποδίδουν; Δηλαδή μία περίοδο φαινόταν να είστε πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, μία απομακρυνόσαστε. Μία φαινότανε πάλι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, να αναζητάτε δίαυλο επικοινωνίας. Μετά απομακρυνθήκατε. Μετά μπήκατε στη διαδικασία να μπείτε στο Κίνημα Αλλαγής και να συμμετάσχετε στην αναγέννηση της κεντροαριστεράς. Πάλι ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, βγήκατε από την προσπάθεια αυτή. Είστε εκτός.

Μήπως όλα αυτά τα μπρος-πίσω, όλες αυτές οι αλλαγές στην πολιτική σας συμπεριφορά, ήταν αυτές που οδήγησαν και στην μείωση της δυναμικής σας και της επιρροής σας στο κοινωνικό πεδίο;

Xωρίς να αμφισβητήσω ότι αυτά που λέτε ήταν όλα πραγματικά, δηλαδή αν κοιτάξει κανείς Το Ποτάμι, παρατηρηρεί στροφές. Σε κάθε στροφή, κάποιοι έπεφταν από τη βάρκα. Εγώ δεν πιστεύω πως αυτό ήταν το βασικό μας πρόβλημα.

Το πρόβλημα σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας - διαμαρτυρίας ιδιότυπης γιατί είναι ένα κόμμα με προτάσεις, δεν ήταν η συνηθισμένη λαϊκιστική διαμαρτυρία - είναι ότι τέτοιο κόμμα που γεννιέται, παίρνει ένα 6%, παίρνει ξανά ένα 6%, δείχνει δηλαδή μία δυναμική, οφείλει να μετασχηματιστεί σε ένα πρόγραμμα που προσφέρει και μία ιστορία. Προσφέρει στον πολίτη το “γιατί να το ψηφίσω”. Δεν αρκούν οι καλές θέσεις. Δεν αρκεί η πολύ καλή παρουσία μας στη Βουλή. Αν δεν είναι Το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή θα λείψει ένα κόμμα το οποίο ψηφίζει και από εδώ και από εκεί, καταψηφίζει την κυβέρνηση στις ψήφους εμπιστοσύνης και ψηφίζει τα δικαιωματικά νομοσχέδια ώστε ο πολίτης να έχει καλύτερη ζωή. Αυτό θα λείψει.

Άρα,το πρόβλημα με Το Ποτάμι ήταν ότι δεν κατάφερε να επιλέξει τι θα κάνει, γιατί να το ψηφίσει ο πολίτης.

Σωστό. Που νομίζω είναι και το ερώτημα της 26ης Μαΐου. Είναι και το ορόσημο για σας; Εννοώ όχι για εσάς προσωπικά, για Το Ποτάμι.

Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, δυστυχώς, είναι “να φύγει - να μείνει”. Αυτό είναι η πίεση, αυτό είναι το δημοψήφισμα. Αυτό προωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα προς τους ψηφοφόρους.

Για Το Ποτάμι; Aπό τη μία, το να βγάλουμε έναν ευρωβουλευτή θα είναι επιβεβαίωση ότι κάναμε καλά την δουλειά μας κι έχουμε ακόμα για τον πολίτη ένα μήνυμα που μπορεί να το δεχτεί. Αλλά κακά τα ψέματα. Αν δεν επιβιώσουμε από αυτές τις ευρωεκλογές, θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα.

Εγώ πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι ακριβώς πίσω από το παραβάν αυτό το 12% των ψηφοφόρων που κάθε φορά, παραδοσιακά από το 1980, 1981, από εκείνες τις ευευρωεκλογές λοιπόν έχουμε δει ότι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα με τα μεγάλα διλήμματα αλλά στηρίζουν και τα μικρά κόμματα στο χώρο της ευρωβουλής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πολυφωνία. Αλλά μην το πάμε και έτσι γενικά. Εγώ θέλω να στηρίζουν τα κόμματα που δίνουν λύσεις, όχι απλώς πολλές φωνές. Πολλές φωνές ας υπάρχουν, αλλά λύσεις μπορούμε να στηρίξουμε; Το ποτάμι είναι ένα από αυτά τα κόμματα που δίνει κυρίως λύσεις.

Δείτε το βίντεο: