1 Μαΐου, 2019

Στην πολιτική επικρατεί το δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου»

Ποτάμι

Η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ευτυχία Πενταράκη, στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης

«Οι πολίτες θέλουν ένα πολιτικό σύστημα καθαρό, χωρίς ρουσφέτια και παραγοντισμό. Τα παιδιά να προχωράνε με τις ικανότητές τους, με αξιοκρατία και αξιολόγηση». Αυτά μεταξύ πολλών άλλων είπε ο Σταυρός Θεοδωράκης, στην μαραθώνια συνέντευξη που παραχώρησε στην Ευτυχία Πενταράκη και στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά εάν δεν είναι ένας παραμελημένος του ευρωπαϊκού ορίζοντα, αλλά γίνει πυλώνας στον ευρωπαϊκό κόσμο. Ζήτησε από τους πολίτες να μην αφήσουν μόνο του το Ποτάμι στις εκλογές και να στηρίξουν τα πρόσωπα του, τις ιδέες του και την καθαρότητα του.

«Η πολιτική δεν είναι καριέρα, αλλά θητεία με χρόνο που δεν μπορεί να ξεπερνάει το 10-12 χρόνια», επέμεινε, «γιατί αλλιώς η επόμενη γενιά στερείται τη θέση που εσύ καταλαμβάνεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μίλησε για το παρελθόν και το μέλλον, τόσο του Κινήματος, όσο και της ζωής του. Χαρακτήρισε «πολιτικό θαύμα» το Ποτάμι και απάντησε σε ερωτήσεις για την Κρήτη, τις σχέσεις του με την εκκλησία, την κάνναβη, τις γυναίκες, τα βιβλία, τα δάνεια των κομμάτων, τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Για τη δημιουργία του Κινήματος

- Ένιωσα ότι έπρεπε να επηρεάσω τις εξελίξεις, γιατί έβλεπα ότι το τρένο πάει να τρακάρει και η σωτηρία δεν είναι στους παλιούς, ούτε στους νέους δημαγωγούς
- Τολμήσαμε να πούμε ότι το μνημόνιο λέει και σωστά πράγματα και η Ευρώπη είναι φίλη μας. Η Ελλάδα του ’14 ήταν σκίζω τα μνημόνια, δίνω αυξήσεις, χαρίζω τα δάνεια. Εμείς τολμήσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα
- Προφανώς και δεν είχαμε ενημερώσει κανέναν εκδότη για την δημιουργία του Ποταμιού. Εξ ου και ο μεγάλος θυμός τις πρώτες μέρες, σε εφημερίδες όπως το «Έθνος» και τα «Νέα» – τότε δούλευα στον ΔΟΛ και το MEGA. Οι εκδότες θέλουν να έχουν ανθρώπους τους στα κόμματα.

Γιατί Ποτάμι;

- Για τα πρόσωπα, τις ιδέες και την καθαρότητα του κινήματος. Το Ποτάμι είναι ένα χειροποίητο κόμμα, χωρίς γραφεία και υψηλούς μισθούς στα στελέχη του.
- Είμαστε το μόνο κόμμα στην Ευρώπη που κατεβάζει 16 υποψηφίους που ζουν σε άλλες χώρες. Είναι υποχρέωση της Ελλάδας να συνδεθεί με το μισό εκατομμύριο των παιδιών μας που λείπουν
- Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αυτοαμφισβητείται, να εξελίσσεται, αλλά τις κωλοτούμπες τις καταλαβαίνει ο κόσμος. Για μένα δεν θα βρεθεί βίντεο στο youtube που να δείχνει πως άλλα έλεγα το 2014 και άλλα σήμερα

Για τις ευρωεκλογές

- Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δε μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότειναν κάποιοι, έναν οικονομικό συνασπισμό με χώρες της Βόρειας Αφρικής ή της Ασίας
- Σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες δεν πρέπει ν’ αφήσουν μόνο του το Ποτάμι.
- Η πλειοψηφία του κόσμου αδιαφορεί για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ Ποτάμι σ’ αυτούς που σήμερα δε λένε τί θα ψηφίσουν.
- Είναι ντροπή της Δημοκρατίας από τους 500.000 ανθρώπους που ζουν έξω να έχουν κάνει αίτηση λιγότεροι από 15.000. Η διακομματική γραφειοκρατία του υπουργείου Εσωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουν το δικαίωμα στα παιδιά μας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν.

Για την ατζέντα Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση

- Τα ελληνικά σύνορα και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να είναι ευθύνη και των Ευρωπαίων
- Τα προϊόντα της Κρήτης και της χώρας μας πρέπει να θωρακιστούν σε σχέση με τα προϊόντα των ανταγωνιστών μας
- Τα προϊόντα που έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της Ευρώπης, φορολογικά και ποιοτικά
- 100 δισεκατομμύρια είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε για την καινοτομία, και δεν αφορά μόνο τα ρομπότ αλλά την καινοτομία και στην αγροτική παραγωγή
- Στόχος την επόμενη πενταετία η μείωση κατά 50% των φυτοφαρμάκων
- Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά εάν δεν είναι ένας παραμελημένος του ευρωπαϊκού ορίζοντα, αλλά είναι ένας πυλώνας στον ευρωπαϊκό κόσμο
- Η μετανάστευση κι η ιθαγένεια, θα πρέπει να μοιράζεται με αλληλεγγύη σε όλες τις χώρες

Για τις συνεργασίες

- Οι πέντε προϋποθέσεις για συνεργασία είναι: Πρώτα οι νέοι, έξω τα κόμματα από το Δημόσιο, την παιδεία και τη Δικαιοσύνη, μπροστά το περιβάλλον, ναι στη διαφορετικότητα, ναι στη δική σου δουλειά με Λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές. Εάν μειώσουμε το κομματικό κράτος, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε και φόρους και εισφορές
- Δε μ’ ενδιαφέρει να γίνω Υπουργός, αλλά θέλω να λύνω τα προβλήματα. Οι άλλοι λένε «όταν θα έρθω, θα το διορθώσω εγώ». Όταν μπορώ να κάνω κάτι που είναι προς το συμφέρον της πατρίδας θα το κάνω χωρίς σκέψη στο κομματικό συμφέρον
- Όταν μου δίνεται μια ευκαιρία να διορθώσω κάτι με το ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχω σκοπό να κάνω πίσω.
- Έχουμε πολεμήσει την κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαρακτηριστικά ιδεοληψίας και λαϊκισμού
- Η κουβέντα στ’ άλλα κόμματα έχει πάντα τον τίτλο: «Ο θάνατός σου η ζωή μου». Να δείτε που θα σαμποτάρουν και τα debates, δε θα γίνουν καν, θα γίνουν αυτά τα ψεύτικα με τις ομιλούσες κεφαλές

Για τα δάνεια των κομμάτων

- Το φθινόπωρο, εν κρυπτώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φωνές του Ποταμιού, ψήφισαν όλοι μαζί νέες ρυθμίσεις για τα δάνειά τους.

Για τις Γυναίκες

- Στο Ποτάμι έχουμε γυναίκες, δεν έχουμε ανάγκη το νόμο που λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς «τόσες γυναίκες» λες και είναι κάτι σαν αντικείμενο.
- Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της γυναίκας, στο μυαλό και στην εργατικότητά της.
- Μεγάλωσα μέσα σ’ ένα γυναικομάνι και νιώθω πάρα πολύ άνετα με τις γυναίκες.

Για τις σχέσεις με την εκκλησία

- Τολμήσαμε και περάσαμε ένα νόμο στη Βουλή, όπου υπάρχει μια συνευθύνη για τα χρήματα στο προσκύνημα στην Τήνο, ώστε να μην τα διαχειρίζεται μόνο ο δεσπότης.
- Δε θέλω πολλά πολλά με εκείνους τους μητροπολίτες που πάνω απ’ όλα βάζουν τη θέση τους και θεωρούν ότι είναι κάτι πάνω απ’ τον κόσμο, τους πολίτες, πάνω απ’ όλους.
- Δε θα κρίνω έναν άνθρωπο της Εκκλησίας με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες, θα τον κρίνω σε σχέση με την προσφορά του στην κοινωνία.

Για τις «μεταγραφές» βουλευτών

- Ο κόσμος ανεβάζει και κατεβάζει τους πολιτικούς. Δε μπορεί κάποιος επειδή σου παίρνει δυο Βουλευτές, επειδή εξαγοράζει έναν Βουλευτή, επειδή συναλλάσσεται μ’ έναν άλλο, να καταργεί την ψήφο του κόσμου.
- Η πρότασή μας είναι πολύ συγκεκριμένη: Ένας Βουλευτής που εκλέγεται μ’ ένα κόμμα, δε μπορεί στη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής θητείας να υπηρετεί ένα άλλο κόμμα.

Για την κάνναβη

- Πάντα μάχομαι την οποιαδήποτε εξάρτηση από οποιαδήποτε ουσία.
- Γίνεται μια παγκόσμια επανάσταση. Η φαρμακευτική κάνναβη βοηθά κάποιους ανθρώπους που δε μπορούν να βοηθήσουν τα φάρμακα.
- Έγινε ένα νομοσχέδιο «κλέβοντας» - και σωστά - διατάξεις από το γερμανικό μόνο, συμφωνήσαμε όλοι ότι θα το ψηφίσουμε και στο παρά ένα η ΝΔ λέει «μην ψηφίσετε αυτό το νόμο γιατί θα γίνει πολύ μεγάλη φασαρία, εμείς θα φέρουμε έναν καλύτερο».

Για την οικονομική κρίση

- Την ευθύνη της κρίσης την έχει το παλιό πολιτικό σύστημα γιατί στα χέρια του χρεοκόπησε η χώρα.
- Η Πορτογαλία σήμερα δανείζεται στις αγορές με επιτόκια 3 φορές λιγότερα από των Ελλήνων γιατί συνεργαστήκαν.
- Τα χρόνια της κρίσης, είχαμε 2,5 διαδηλώσεις την ημέρα στο Σύνταγμα, ενώ οι Πορτογάλοι είχαν δύο τη χρονιά.

Για την Κρήτη

- Μ’ αρέσει να προβάλλω τα τοπικά προϊόντα, γιατί αυτά είναι η δύναμη της Ελλάδας.
- Συσσωρεύονται πολλά βιβλία στα ράφια μου, όταν φύγω από την πολιτική, θα μου δοθεί ο χρόνος να τα διαβάσω όλα
- Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν πάρει όλα τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά βραβεία. Ο κ. Τραχανάς είναι ένας άνθρωπος που θα πρέπει η Κρήτη να τιμήσει ιδιαίτερα
- Δεν είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα οι Κρητικοί.
- Δε θέλουμε χάρες, θέλουμε τα παιδιά μας να προχωράνε με τις ικανότητές τους. Θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία, να υπάρχει αξιολόγηση.

Δείτε το βίντεο: