4 Μαρτίου, 2019

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση φάνηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει τις συγκλίσεις

Γιώργος Μαυρωτάς

Συνέντευξη του Γιώργου Μαυρωτά στον ραδιοφωνικό σταθμό News247

Στον ραδιοφωνικό σταθμό News247 μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, δήλωσε πως θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση σαφώς νωρίτερα, αν υπήρχε ένα minimum συνεννόησης. Στην κρίση στην οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως από το 2000 και μετά, όταν η χώρα ζούσε με δανεικά χρήματα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος, που δεν μπόρεσε να ενωθεί, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα και την κρίση που ερχόταν, με αποτέλεσμα να μας επιβληθούν από έξω. Δυστυχώς, ανάλογη στάση κρατάμε και σήμερα, καθώς παρατηρείται μία ροπή προς τον διχασμό, αν και το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή μίλησε για συνεννοήσεις και συναινέσεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρωτάς, το Ποτάμι δεν εντάσσεται ούτε σε Αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε σε Αντι-δεξιό μέτωπο, όπως κάποιοι θέλουν, αλλά μόνο σε ένα Αντι-διχαστικό μέτωπο, αυτό δηλαδή που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος μας.

Ο κ. Μαυρωτάς, μιλώντας για τις εξαγγελίες προσέγγισης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, αναφέρθηκε στην συνταγματική αναθεώρηση και στις δυνατότητες συνεννόησης που μπορούσαν να προκύψουν τότε. Συγκεκριμένα, το Ποτάμι με τις θέσεις του προσπάθησε να επιφέρει συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούσε για την αναθεώρηση του άρθρου 16, προτείνοντας να μην πάμε σε ιδιωτικά, αλλά σε μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με κρατική εποπτεία και με ένα υποχρεωτικό ποσοστό υποτροφιών. Αντίστοιχα και με το άρθρο 110, προκειμένου να γίνει περισσότερο ευέλικτη η διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά η πόρτα από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε κλειστή. Για το λόγο αυτό, ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύουν στην πρωτοβουλία με τις «Γέφυρες» που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας, γιατί είναι περισσότερο επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική, όπως φάνηκε στην προσπάθεια σύγκλισης που έγινε στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Επίσης, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στο θέμα των πλεονασμάτων, μια εθνική και όχι απλώς μία κυβερνητική γραμμή. Χαρακτηριστικά πρότεινε μία διακομματική προσέγγιση, με σκοπό να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους συνομιλητές μας και να πετύχουμε μείωση πλεονασμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη που είναι το βασικό ζητούμενο.

Έκλεισε, μιλώντας για την ανάγκη ενός εξισορροπιστικού πόλου στο κέντρο του πολιτικού φάσματος σε αντιδιαστολή με το μοντέλο του πολιτικού δίπολου. Τόνισε, πως το Ποτάμι ανήκει σε αυτό το προοδευτικό – φιλελεύθερο – μεταρρυθμιστικό κέντρο, γεγονός που πρέπει να εκτιμηθεί στις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές, επεσήμανε πως το Ποτάμι έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του σαφούς ευρωπαϊκού προσανατολισμού του, χωρίς αστερίσκους και επίσης τόνισε ότι όσοι βλέπουν τις ευρωεκλογές ως δημοσκόπηση για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, κάνουν μεγάλο λάθος και υποτιμούν την κομβική τους σημασία για τις επόμενες δεκαετίες.

Ακούστε το απόσπασμα: